Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Δεν θα τους επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας - Η Ελλάδα για τα περί ΑΟΖ Τουρκίας - Αιγύπτου

Erdogan: Δεν θα τους επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας - Η Ελλάδα για τα περί ΑΟΖ Τουρκίας - Αιγύπτου
«Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων» σημείωσε ο Erdogan -  Πώς βλέπει η Αθήνα τα περί ΑΟΖ Τουρκίας - Αιγύπτου
Σχετικά Άρθρα
Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ένα 24ωρο μετά την προτροπή της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel για διάλογο με την Αθήνα βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
«Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Erdogan.
«Η Τουρκία δεν επιβουλεύεται, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της».

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Erdogan δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνέχιση των τακτικών συζητήσεων και του διαλόγου με τη Merkel.
Σημείωσε επίσης ότι, αναμένει περισσότερη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστροφή των προσφύγων, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει την εποικοδομητική της προσέγγιση όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

«Υπερδύναμη στη θάλασσα η Τουρκία»

Παρακολουθώντας την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2021» ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, πως η χώρα του δοκιμάζει όλα τα όπλα της.
«Το Ναυτικό μας, μας κάνει περήφανους με την εμπειρία, την πειθαρχία, το εξειδικευμένο προσωπικό και την επιτυχία που έχουν στα καθήκοντα που αναλαμβάνουν», είπε.
«Η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ των 10 χωρών που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν τα δικά τους πολεμικά πλοία», συνέχισε.
«Όπως σε όλους τους τομείς, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Τουρκία μια υπερδύναμη στη θάλασσα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας, είπε ότι αυξήθηκαν από 248 εκατομμύρια σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η ικανότητα της στρατιωτικής μας ναυπηγικής βιομηχανίας είναι πλέον γνωστή σε όλο τον κόσμο», επισήμανε.


Η Ελλάδα για τα περί ΑΟΖ Τουρκίας - Αιγύπτου


Η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δηλώσεις από τη μια πλευρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu περί δήθεν πρόσκλησης προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, δεν έχουν βρει ανταπόκριση και από την άλλη την ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Συγκεκριμένα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry, στην παρέμβαση του στην υπουργική συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, πριν λίγες ημέρες, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη και στην αντιμετώπιση των σκοταδιστικών ιδεών που προωθούν ορισμένες χώρες.
Επίσης, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι τουρκικές παρεμβάσεις

Στην εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας, ότι αναμφίβολα αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών.
Υπενθυμίζεται εν προκειμένω, ότι έχει δημιουργηθεί ειδική Επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία εξετάζει την τουρκική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών.
Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Ιράκ και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Η ...φανταστική συμφωνία

Τέλος, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση που δημοσιεύθηκε πριν δύο ημέρες στην Jerusalem Post, με τον τίτλο:
«Η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλει την Ελλάδα και την Αίγυπτο με μία φανταστική (imaginary) συμφωνία για θαλάσσιες περιοχές».
Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται σε σειρά τουρκικών δημοσιευμάτων που είχαν αναπαραχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με υποτιθέμενη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για ΑΟΖ, η οποία θα αγνοούσε την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, τα εν λόγω δημοσιεύματα αποτελούν ψευδείς και κατευθυνόμενες ειδήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι μετά την αποτυχία της προσπάθειας αυτής, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε διασπορά νέων «προπαγανδιστικών», όπως τα αναφέρει, δημοσιευμάτων, αυτή τη φορά με αποδέκτη την Αίγυπτο.

Πολιτική λύση για τη Συρία

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη Συρία, υποστήριξε ότι η πολιτική λύση πρέπει να προχωρήσει μαζί με την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τα συριακά εδάφη, ξεκινώντας από την τουρκική κατοχή.
Μετά το πέρας της υπουργικής συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και πρώην Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Ahmed Abul Gheit, του οποίου παρεμπιπτόντως η θητεία μόλις ανανεώθηκε, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Λιβύη το Ιράκ, τον Καύκασο, στις «συγκρούσεις» όπως τις ονομάζει χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και την Κύπρο και κατέληξε ότι όλα αυτά δεν θα έχουν καλό τέλος για την Τουρκία.
Συγκρατείται επίσης η άμεση αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απέρριψε τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και παράλληλα αναφέρθηκε σε χώρες εντός του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίες επιβάλουν τις απόψεις τους.
Η ανακοίνωση, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες αυτές, προφανώς αναφέρεται στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι με την εξαίρεση ενός, όλοι οι γενικοί γραμματείς ήταν Αιγύπτιοι και ότι η έδρα του Οργανισμού είναι το Κάιρο

Πώς βλέπει η Ελλάδα την τουρκική «πρόσκληση» στην Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ


Συνεχίζει τις επαφές ο Erdogan με την Merkel

Ο Πρόεδρος Erdogan πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel για να συζητήσουν διμερείς δεσμούς και περιφερειακές εξελίξεις.
Σύμφωνα με δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, ο Erdogan δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνέχιση των τακτικών συζητήσεων και του διαλόγου με τη Merkel.
O Erdogan σημείωσε ότι η Τουρκία αναμένει περισσότερη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστροφή των προσφύγων από την Συρία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει την εποικοδομητική της προσέγγιση όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Η Γερμανία είχε διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή κατά τη διάρκεια της διαμάχης της Ανατολικής Μεσογείου και είχε προηγουμένως απορρίψει αιτήματα από την Ελλάδα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας H. Maas τον Δεκέμβριο 2020 αντιτάχθηκε στο αίτημα της Ελλάδας να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων.

98094.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης