Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διεργασίες για το Κυπριακό - Η Merkel ζητά συμβιβασμό από... όλους - Επαφές με Αναστασιάδη, Erdogan - Στην Κύπρο ο Borrell

Διεργασίες για το Κυπριακό - Η Merkel ζητά συμβιβασμό από... όλους - Επαφές με Αναστασιάδη, Erdogan - Στην Κύπρο ο Borrell
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό ήταν το θέμα της συνομιλίας Merkel με Αναστασιάδη

Έντονες είναι τις τελευταίες ώρες οι διεργασίες για το Κυπριακό.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell μετέβη στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, είχε συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον κ. Αναστασιάδη, ενώ εντός της ημέρας θα συνομιλήσει και με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Ωστόσο, όπως αναμενόταν άλλωστε, η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να πάρει σαφή θέση υπέρ της Κύπρου.
Η έκκληση της Merkel για... συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι η ΕΕ δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με την Τουρκία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπος, Steffen Seibert, κατά τη συνομιλία της με τον κ. Αναστασιάδη και αναφερόμενη στις επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη, η Merkel ζήτησε «ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές».
Από την πλευρά του, ο Borrell έστειλε το μήνυμα ότι παρά την όποια στήριξη της ΕΕ, η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να έρθει από έξω, αφού όπως είπε η «ευθύνη βαραίνει πρώτα και κύρια τους Κύπριους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Borrell θα έχει συνάντηση και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar.

H τηλεδιάσκεψη Merkel με Αναστασιάδη

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό ήταν το θέμα της συνομιλίας Merkel με Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Γερμανίδα καγκελάριος «τόνισε την πλήρη στήριξή της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών» για τις συνομιλίες στο τέλος Απριλίου.
«Εκεί θα πρέπει να διερευνηθεί μια κοινή βάση για διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού.
Η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος», επεσήμανε ο Seibert.
Και παρά την έκκληση για συμβιβασμό, η Merkel εξέφρασε την «πλήρη στήριξη» της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, ενόψει των συνομιλιών του Απριλίου, εξέφρασε η Merkel.

Οι επαφές Borrell στην Κύπρο

Τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Οι κκ. Αναστασιάδης και Borrell είχαν κατ’ αρχάς κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία διήρκησε πέραν της μισής ώρας, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών, στις οποίες παρακάθησαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Ι. Κούσιος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διανοίγονται ενόψει της άτυπης συνάντησης που έχει συγκαλέσει ο γγ των ΗΕ, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, καθώς και για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν και τα ευρωτουρκικά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην από μέρους του αποδοχή της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο γγ για την άτυπη συνάντηση της Γενεύης, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε αυτήν με ειλικρινή πολιτική βούληση, με στόχο να καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας το συντομότερο.
Τόνισε, επίσης, πως η επανάληψη των συνομιλιών θα πρέπει να βασίζεται στον ήδη υπάρχοντα όγκο εργασίας και το κοινό ανακοινωθέν του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου του 2019, καθώς επίσης να είναι εντός των παραμέτρων των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) και να συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του, ο Borrell επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να εκπροσωπηθεί στη νέα διαδικασία και, γενικότερα, να συνδράμει ενεργά την προσπάθεια για επίτευξη περιεκτικής και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί από τα ΗΕ και να είναι σύμφωνη με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όπως και τις ιδρυτικές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ.

Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως αυτό που αναμένεται από την Τουρκία, εάν επιθυμεί να της δοθεί η οποιαδήποτε θετική ατζέντα, είναι να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ και με όλα ανεξαρτήτως τα κράτη-μέλη της, κάτι το οποίο περνά, μεταξύ άλλων, και από τη στάση της στο Κυπριακό.
Επιπλέον, η όποια αποκλιμάκωση των εντάσεων που η Τουρκία προκαλεί, θα πρέπει να έχει διάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων ενεργειών της, τόσο σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ακόμη ειδικότερα στο μεταναστευτικό, που είναι εκ των θεμάτων που θα τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτού του μήνα, υπενθυμίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Κύπρο από τις ροές προσφύγων από την Τουρκία, κάτι για το οποίο θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και σε επίπεδο ΕΕ.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Borrell ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να αξιολογήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και πως η αποκλιμάκωση, καθώς και η πρόοδος σε θέματα όπως το Κυπριακό, είναι κομβικά για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης στη βάση αξιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Την ίδια ώρα πάντως έστειλε το μήνυμα -μέσω δηλώσεων του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων- πως, παρά την όποια στήριξη της ΕΕ, η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να έρθει από έξω, αφού όπως είπε η «ευθύνη βαραίνει πρώτα και κύρια τους Κύπριους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης