Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stoltenberg (NATO): Να μην υπάρξει ξανά θερμό επεισόδιο όπως στα Ίμια, πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Stoltenberg (NATO): Να μην υπάρξει ξανά θερμό επεισόδιο όπως στα Ίμια, πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση
Το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει τα πάντα ώστε να αποφεύχθει μια κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα

Το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει τα πάντα ώστε να αποφεύχθει μια κλιμάκωση που θα μας επιστρέψει στη δεκαετία του ‘90, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Μάλιστα ο κ. Stoltenberg που είχε προσκληθεί στο Κολλέγιο της Ευρώπης, από την Federica Mogherini, αναφέρθηκε ειδικά στο σκηνικό έντασης του τελευταίου χρόνου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Υπάρχουν προφανείς διαφορές, αλλά νομίζω πως το σημαντικό για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ, ως πλατφόρμα για να περιορίσουμε τις διαφορές, να μειώσουμε την ένταση, να προλάβουμε μια κλιμάκωση», τόνισε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ.
«Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, τις περασμένες εβδομάδες, μήνες είδαμε τουλάχιστον κάποια θετικά βήματα», υποστήριξε αναφερόμενος στην υπόσχεση της Τουρκίας να αποσύρει το Oruc Reis.
Αναφερόμενος στα γεγονότα των Ιμίων το 1996 υπογράμμισε ότι «καταφέραμε στο ΝΑΤΟ να ιδρύσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης.
Γιατί χρειάζεται να αποφύγουμε κάτι τέτοιο (κλιμάκωση) όταν βλέπουμε ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αποφύγουμε επιστροφής τη δεκαετία του ‘90.
Το ‘90 παρόμοια ένταση κατέληξε σε απώλειες και πτώσεις αεροσκαφών.
Και αυτό ήταν πολύ σοβαρό».

Mηχανισμός αποκλιμάκωσης

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί.
Και γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης όπου στρατιωτικοί από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντώνται, ακύρωσαν κάποιες ασκήσεις και συμφώνησαν σε βασικές διαδικασίες επικοινωνίας ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο» συνέχισε ο Jens Stoltenberg.
«Δεν ισχυρίζομαι πως έχουμε λύσει τα προβλήματα, αλλά υποστηρίζω πως δεδομένης της αξίας της Συμμαχίας, όταν βλέπουμε σοβαρές διαφορές, πρέπει να επιχειρούμε να τις λύνουμε αν όχι τουλάχιστον να προσπαθούμε να την αποτρέψουμε από το να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης