Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία: Προσέλαβε ομάδα lobby στις ΗΠΑ για την επανένταξή της στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35

Τουρκία: Προσέλαβε ομάδα lobby στις ΗΠΑ για την επανένταξή της στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35

Η νομική εταιρεία Arnold & Porter ανέλαβε να παρέχει «συμβουλές για τη στρατηγική προσέγγιση» με τις αρχές των ΗΠΑ υπογράφοντας συμβόλαιο εξάμηνης διάρκειας ύψους 750.000 δολαρίων

Σχετικά Άρθρα
Νομική εταιρεία που εδρεύει στην Ουάσιγκτον προσέλαβε η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Biden για την επανεισδοχή της στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ μετά την αποπομπή της από αυτό, εξαιτίας της προμήθειας του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, σύμφωνα με τη σύμβαση η οποία υποβλήθηκε προς έγκριση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.

Η παραγγελία

Η Άγκυρα είχε προχωρήσει στην παραγγελία πλέον των 100 αεροσκαφών F-35 που χρησιμοποιούν την τεχνολογία stealth και προχώρησε στην παραγωγή εξαρτημάτων τους, αλλά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 εξαιτίας της προμήθειας από τη Ρωσία του αμυντικού συστήματος S-400, το οποίο η Ουάσιγκτον διατείνεται ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τα F-35 (σ.σ. επικαλούμενη την κοινή ασπίδα άμυνας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ).
Έχει πλέον προσλάβει τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter για την παροχή «συμβουλών για την στρατηγική προσέγγιση» με τις αρχές των ΗΠΑ και υπέγραψε συμβόλαιο εξάμηνης διάρκειας ύψους 750.000 δολαρίων η ισχύ του οποίου ξεκινά από τον τρέχοντα μήνα.
 

Οι ελπίδες

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα ήταν άδικη και ο πρόεδρος Τayyip Erdogan δήλωσε πρόσφατα ότι ευελπιστεί για θετική έκβαση της υπόθεσης υπό τη νέα κυβέρνηση Biden.
Το συμβόλαιο με τη νομική εταιρεία υπεγράφη από την SSTEK Defense Industry Technologies η οποία εδρεύει στη Άγκυρα και ανήκει στην Τουρκική Ένωση Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) – την αρχή η οποία είναι υπεύθυνη για την πολιτική της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Στρατηγική

Η νομική εταιρεία Arnold & Porter θα «συμβουλεύει την SSB και τις τουρκικές εταιρείας που ήταν υπεργολάβοι (για την κατασκευή εξαρτημάτων) πώς να επανενταχθούν στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter Program, όπως αποκαλείται, λαμβάνοντας υπόψη τους περίπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το κείμενο της σύμβασης το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα του Reuters.
Παρά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους Τούρκους εργολάβους για βασικά εξαρτήματα του F-35.

Το αντίτιμο

Ο διευθυντής επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας Fahrettin Altun δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει το αντίτιμο για ορισμένα αεροσκάφη F-35.
«Η Τουρκία έχει καταβάλει ακόμη και ένα ειδικό τέλος για τα αεροσκάφη τα οποία δεν κατέστη δυνατό να παραλάβει», δήλωσε σε εκδήλωση του ΝΑΤΟ την Πέμπτη (18 Φεβρουαρίου).

Απειλές

Ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, σε ομιλία του ύστερα από συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «επισημάναμε ξεκάθαρα στους συμμάχους μας ότι οι περιορισμοί στην αδειοδότηση (όσον αφορά την κατασκευή εξαρτημάτων), οι απόπειρες κυρώσεων ή ακόμη και η απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας» αποδυναμώνουν τη βορειοατλαντική συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης