Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πυρά Erdogan κατά ΗΠΑ: Σταματήστε να υποστηρίζετε τους τρομοκράτες

tags :
Πυρά Erdogan κατά ΗΠΑ: Σταματήστε να υποστηρίζετε τους τρομοκράτες

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν ΡΚΚ, YPG και PYD

Σχετικά Άρθρα
(upd) Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, μπήκαν οι ΗΠΑ στον απόηχο των εκτελέσεων 13 Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, ο Erdogan κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τους τρομοκράτες και τους Κούρδους μαχητές που σκότωσαν άνδρες των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ.
«Εάν θέλετε να συνεχίσουμε τη διεθνή συμμαχία μας και στο ΝΑΤΟ, τότε σταματήστε να στηρίζετε τους τρομοκράτες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Erdogan και συνέχισε «το αίμα των αθώων ανθρώπων που μαρτύρησαν στο Βόρειο Ιράκ είναι στα χέρια όλων όσοι υπερασπίζονται και στηρίζουν τους τρομοκράτες του ΡΚΚ».
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι ΗΠΑ προφανώς στηρίζουν ΡΚΚ, YPG και PYD.
«Αυτή δεν είναι η πρώτη σφαγή αμάχων από το ΡΚΚ» υποστήριξε ο Erdogan και τόνισε πως η ανακοίνωση των ΗΠΑ για τις εκτελέσεις ήταν αστεία.
Μάλιστα, κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας, είτε εναντίον της: «Αν είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ, θα είστε ειλικρινείς μαζί μας.
Θα είστε δίπλα μας.
Όχι δίπλα στους τρομοκράτες», υποστήριξε.

Νεκροί 13 Τούρκοι πολίτες

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, ανακοίνωσε χθες (14/2/2021), ότι Τούρκοι στρατιώτες που διεξάγουν επιχείρηση εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ εντόπισαν τα πτώματα 13 Τούρκων που είχαν απαχθεί και οι οποίοι εκτελέστηκαν σε μια σπηλιά.
Η ταυτότητα των 13 Τούρκων πολιτών δεν έχει γίνει γνωστή και ο Akar επεσήμανε ότι η απαγωγή τους δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα για λόγους ασφαλείας.
Η Τουρκία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του PKK στη βόρεια επαρχία Γκάρα του Ιράκ στις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της και να εντοπίσει τους πολίτες της που είχαν απαχθεί, εξήγησε ο Τούρκος υπουργός σε σχετική ανακοίνωση του.
«Με βάση τις αρχικές πληροφορίες που μας έδωσαν δύο τρομοκράτες που συνελήφθησαν ζωντανοί, οι πολίτες μας έπεσαν μάρτυρες στην αρχή της επιχείρησης από τον τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος για τη σπηλιά», υποστήριξε ο Akar από το επιχειρησιακό κέντρο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ το οποίο επισκεπτόταν μαζί με αξιωματούχους του στρατού.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» τη δολοφονία 13 Τούρκων που είχαν απαχθεί στο βόρειο Ιράκ
«Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή με τον πιο σθεναρό τρόπο», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του State Department.
Σημειώνεται ότι ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την ανακοίνωση του State Department σχετικά με τον θάνατο 13 Τούρκων πολιτών στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωση που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της τουρκικής ηγεσίας.

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς το ΡΚΚ


Στον αντίποδα, το PKK απέρριψε την εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Η στρατιωτική πτέρυγα του HPG ανέφερε ότι μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών τουρκικών βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στα δύο μέρη.
Οι Κούρδοι αυτονομιστές επέρριψαν την ευθύνη για τους θανάτους προσωπικά στον Akar, υποστηρίζοντας πως έδωσε προσωπικά τη διαταγή για την έναρξη της επιχείρησης εναντίον τους.
Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης