Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έντονη διπλωματική κινητικότητα ενόψει των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στις 25/1

Έντονη διπλωματική κινητικότητα ενόψει των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στις 25/1

Μεταβαίνει στην Άγκυρα τη Δευτέρα 18/1 ο Γερμανός ΥΠΕΞ – Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan με Conte

Σχετικά Άρθρα

Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται λίγες μέρες πριν από τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου 2021 στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόκειται για τον 61ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών, όπως επισήμως έχει αναφέρει η Αθήνα.
Πληροφορίες για επανεκκίνηση των τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.
«Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, στρατιωτικές αντιπροσωπείες από Ελλάδα και Τουρκία θα αναμένεται να συνεχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στην Τουρκία ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ενόψει του ελληνο-τουρκικού διαλόγου στην Άγκυρα μεταβαίνει τη Δευτέρα 18/1 και μία εβδομάδα πριν από τις συνομιλίες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas.
Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), να έχει συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Maas θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu.

Επικοινωνία Erdogan – Conte

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς σχέσεις και η Λιβύη τέθηκαν επί τάπητος στην τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Ο Erdogan και ο Conte συζήτησαν μέτρα για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των περιφερειακών εξελίξεων, ανέφερε η Άγκυρα.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Erdogan είπε πως αποδίδει σημασία στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ρώμης και όταν το επιτρέψει η πανδημία εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί η τρίτη διακυβερνητική σύνοδος κορυφής στην Τουρκία.

Ευγνωμοσύνη για την ιταλική στήριξη

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στον Conte για την υποστήριξή του στην Τουρκία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πιστεύω ότι η Ιταλία θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει μια στάση που βασίζεται στην κοινή λογική και τη δικαιοσύνη στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Όντας μέλη του ΝΑΤΟ η Τουρκία και η Ιταλία είναι δύο περιφερειακές δυνάμεις που έχουν κοινά συμφέροντα, ιστορία και αξίες στη λεκάνη της Μεσογείου», σημείωσε.
Ο Εrdogan είπε επίσης ότι θεωρεί χρήσιμη τη συνεργασία της Ιταλίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη Λιβύη.
Η Άγκυρα και η Ρώμη υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Fayez Sarraj στην Τρίπολη, γράφει η Daily Sabah.

Cavusoglu: Θα τεθούν όλα τα ζητήματα

Επιμένει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Cavusoglu πως στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
Συγκεκριμένα, ο Cavusoglu ανέφερε ότι «στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις.
Αν εκείνοι μας πουν «εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα», τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές.
Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».
Και αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και συνομίλησε με τους Τούρκους δημοσιογράφους.
«Αν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε ως “ναι” η “όχι”.
Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα.
Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών», είπε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Erdogan: Προαναγγελία συνάντησης με Μητσοτάκη

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Έχουν γίνει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών μας.
Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν.
Είπαμε, επίσης, πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα.
Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Erdogan μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής (15/1/2021).
Μάλιστα, πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη δήλωση Erdogan ως προαναγγελία μιας επικείμενης συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ κάποιοι άλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για έμμεση πρόσκληση του Τούρκου προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως σε όλες τις συνομιλίες της Τουρκίας με τον Ευρωπαίους αξιωματούχους «κρατήσαμε μια θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησης μας με τον κ. Μητσοτάκη, με την Ελλάδα».
Οι δηλώσεις του Erdogan έχουν ιδιαίτερα βαρύτητα δεδομένου ότι έγιναν λίγες ημέρες πριν τον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, αλλά και σε μια στιγμή που η Τουρκία έχει λάβει σαφή μήνυμα από τις ΗΠΑ για αλλαγή στάσης από τη νέα κυβέρνηση μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε ο Joe Biden θα αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Middle East Eye, το γραφείο του Erdogan έχει ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden από τον περασμένο μήνα, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει χώρα κάποια επικοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης