Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία επιδιώκει νομιμοποίηση στο Αν. Αιγαίο και Β. Κύπρο ενώ η Ελλάδα θέλει λύση με μηδενικό πολιτικό κόστος

Η Τουρκία επιδιώκει νομιμοποίηση στο Αν. Αιγαίο και Β. Κύπρο ενώ η Ελλάδα θέλει λύση με μηδενικό πολιτικό κόστος
Ο πήχης των προσδοκιών για την διάλογο Ελλάδος και Τουρκίας δεν είναι υψηλός αλλά τουλάχιστον θα παρουσιαστούν θέσεις και θα εξεταστούν παράμετροι ώστε τουλάχιστον για κάποιους μήνες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.
Σχετικά Άρθρα

Η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας υπό την υψηλή εποπτεία της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, αναδεικνύει τις διαφορετικές στρατηγικές και βλέψεις που έχει κάθε χώρα κληθείσα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία ζητάει να κερδίσει οικονομική υποστήριξη που δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει τα 30 δισεκ. και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσει την Βόρεια Κύπρο ως υπάρχουσα χώρα με γεωπολιτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα η Τουρκία επιδιώκει να έχει ρόλο στην έρευνα και διάσωση στο Ανατολικό Αιγαίο, πρακτικά θα επιδιώξει να νομιμοποιήσει τον ρόλο της στο Ανατολικό Αιγαίο.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα προσέρχεται στον διάλογο υπό την προστασία της Ευρώπης και μόνο με ένα θέμα προς διαπραγμάτευση την θαλάσσια δικαιοδοσία για να μην επωμιστεί οποιαδήποτε πολιτικό κόστος.

Υπάρχει χάσμα

Μεταξύ των επιδιώξεων των δύο χωρών υπάρχει εμφανώς χάσμα.
Η Τουρκία μάλλον θα υιοθετήσει μια προβλέψιμη διπλωματική στρατηγική.
Θα εμφανιστεί στον διάλογο ζητώντας να ανοίξει μια πλειάδα ζητημάτων από την ΑΟΖ, έως της αποστρατιωτικοποίηση 12 νησιών και από 22 αμφισβητούμενα νησιά έως χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο.
Η Τουρκία ακολουθεί την τακτική της αφαιρετικής διπλωματίας,
θέτει πολλά θέματα για να μπορεί... να αφαιρεί κατά τις διαπραγματεύσεις
Ταυτόχρονα η Τουρκία θέλει δια της πλαγίας οδού να νομιμοποιήσει την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο ουσιαστικά να παραστεί ως παρατηρητής στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία γνωρίζει ότι καμία χώρα που θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα αναγνωρίσει ως ισότιμο μέλος την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος.
Για την Τουρκία η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά επί της ουσίας δεν έχει κρατική υπόσταση, επιβιώνει στην σκιά της Τουρκίας.
Για τους Τούρκους η Βόρεια Κύπρος είναι συνιδιοκτήτης της Κύπρου.

Τι μπορεί να συμβεί;

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ θα επιδιώξει να διευρύνει την συνεργασία της με την Τουρκία δελεάζοντας την οικονομικά, δίδοντας περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό καθώς η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατ σύριους και άλλους μετανάστες.
Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει μια προκαταρκτική συζήτηση για αλλαγές στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης που λιμνάζει.
Η Ελλάδα προσέρχεται στον διάλογο με αμυντική στρατηγική καθώς συζητάει μόνο ένα θέμα όπως έχει αναλυθεί τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Εκ πρώτης όψεως όλα οδηγούν στο αδιέξοδο, ένας διάλογος χωρίς ουσία και χωρίς ουσιαστική συμφωνία.
Όμως τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι το καθεστώς της έντασης δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει, πρέπει να αλλάξει ριζικά και να επέλθει νηνεμία στα ταραγμένα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης έχει εξαφανιστεί η Γαλλία από την περιοχή και η μεγάλη ιδέα της Pax Mediterranea έχει περιθωριοποιηθεί εξέλιξη τουλάχιστον θετική.

Δοκιμάζονται η ΑΟΖ Καστελόριζου και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με Λιβύη και Αίγυπτο

Τι σημαίνει διαπραγμάτευση για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες;
Τα βασικά θέματα είναι τρία

1)Η θέση της Τουρκίας ότι το Καστελόριζο ένα ελληνικό νησί από πλευράς εδαφικής κυριαρχίας 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απέχει2,02 χιλιόμετρα απόν την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

2)Οι δύο νεότερες… αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που δημιουργήθηκαν η μια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και η άλλη μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου αποτελούν σημείο τριβών και σίγουρα θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Για την ώρα η ακύρωση φαίνεται μάλλον απίθανη, αλλά θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας χώρος εκεί που τέμνονται οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες… συνεκμετάλλευσης

3)Η Τουρκία θα θέσει θέμα αποσαφήνισης χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου.
Στο Αιγαίο τα χωρικά ύδατα είναι 6 ναυτικά μίλια και ο εναέριος χώρος 10 ναυτικά μίλια.
Προφανώς και δεν τίθεται θέμα για 12 ναυτικά μίλια εκατέρωθεν.

Συμπέρασμα

Ο πήχης των προσδοκιών για την διάλογο Ελλάδος και Τουρκίας δεν είναι υψηλός αλλά τουλάχιστον θα παρουσιαστούν θέσεις και θα εξεταστούν παράμετροι ώστε τουλάχιστον για κάποιους μήνες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης