Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Borrell για Βαρώσια: Ζητά άμεση ανάκληση των τουρκικών μονομερών ενεργειών και σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Borrell για Βαρώσια: Ζητά άμεση ανάκληση των τουρκικών μονομερών ενεργειών και σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Τον πλήρη σεβασμό στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και την άμεση ανάκληση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια ζητά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

Σχετικά Άρθρα

Τον πλήρη σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την άμεση ανάκληση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια ζητά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell στην απάντηση που έδωσε στην επιστολή που εστάλη με πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή της Αριστεράς Niazi Kizilyurek και συνυπέγραψαν ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης και ευρωβουλευτές από τρεις Πολιτικές Ομάδες - Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι.
Ο κ. Borrell εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της ΕΕ στην Κύπρο, σημειώνοντας τις δηλώσεις καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας εκ μέρους του ιδίου και της ΕΕ και καλώντας για πλήρη σεβασμό από την Τουρκία των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και για άμεση αντιστροφή των ενεργειών της.
Όσον αφορά την περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επαναβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ για ενεργό ρόλο και την δέσμευση για ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες η ιδρύθηκε η ΕΕ.
Όπως τονίζει κλείνοντας, «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεταιρισμών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

Ακολουθεί ολόκληρη η απαντητική επιστολή

Αξιότιμοι ευρωβουλευτές, σας ευχαριστώ για την επιστολή σας που εστάλη στις 18 Νοεμβρίου 2020. Συμμερίζομαι τις σοβαρές ανησυχίες σας για τις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την Κύπρο.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στέκονται δίπλα στην Κύπρο και εκφράζουν ανέκαθεν την ακλόνητη αλληλεγγύη και υποστήριξή τους. Πιο πρόσφατα, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησαν να γίνουν σεβαστά πλήρως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η θέση της ΕΕ όσον αφορά το Βαρώσια είναι σταθερή και σαφής.

Θα συνεχίσουμε να αντλούμε από τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του καθεστώτος στα Βαρώσια, επαναλαμβάνοντας ότι καμία δράση που δεν είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματά του δεν πρέπει να αναληφθεί σε σχέση με τα Βαρώσια.
Αυτά τα σημεία επισημαίνουμε στην Άγκυρα.
Υπό το φως των εξελίξεων, εξέδωσα στις 13 Οκτωβρίου 2020 προσωπικά μια δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία μου για την απόφαση ανοίγματος στις 8 Οκτωβρίου 2020, ενός τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.
Η δήλωσή μου επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αντλεί από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς στα Βαρώσια, ζητώντας παράλληλα την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών.
Έπειτα από τις περαιτέρω εξελίξεις στην Κύπρο, εξέδωσα στις 15 Νοεμβρίου 2020 ακόμα μια δήλωση, αποδοκιμάζοντας τις ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια και τις δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.
Στη δήλωση σημείωνα επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συνεισφέρει με συγκεκριμένους όρους και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για διαπραγματεύσεις.

Ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την αφοσίωσή μας στην ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ.
Περιμένουμε το ίδιο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων.
Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεταιρισμών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ.
Η πρωτοβουλία της επιστολής προς τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ ανήκε στον Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και την συνυπέγραψαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, οι δύο Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Manon Abrie και Martin Sirdevan, η αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και πρώην εισηγήτρια για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, Kati Piri, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Romeo Frange, και ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Evin Incir.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης