Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκαλεί ο Εrdogan: Η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων - Να μην είναι όμηρος των δύο κρατών

Προκαλεί ο Εrdogan: Η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων - Να μην είναι όμηρος των δύο κρατών
«Δε θα φτάσουν πουθενά τιμωρώντας τον δίκαιο αγώνα της Τουρκίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan
Στη ρητορική των προκλήσεων επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος το Σάββατο (12/12/2020) προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία με τις αποφάσεις της επί της ουσίας νομιμοποιεί την επιθετικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του σε εγκαίνια αυτοκινητοδρόμου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Η Τουρκία, ισχυρίστηκε, είναι υπέρ του διαλόγου και επίλυσης της προβλημάτων, και δεν θεωρώ σωστή τη στάση της ΕΕ.
Επιτιθέμενος σε Ελλάδα και Κύπρο ανέφερε ότι «είναι λάθος η ΕΕ να είναι υπό την ομηρία δυο κρατών πρέπει να γλιτώσει από τις πιέσεις».
«Δε θα φτάσουν πουθενά τιμωρώντας τον δίκαιο αγώνα της Τουρκίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Δεν θα υπάρξει κανένα όφελος από τις προσπάθειες αποκλεισμού ή τιμωρίας της Τουρκίας και των δίκαιων αιτημάτων της , συνέχισε.
Ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, υπογράμμισε ο Erdogan.

Δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Την ίδια ώρα ο γερμανόφωνος Τύπος εκτιμά, πως με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η Τουρκία «έπεσε στα μαλακά» ενώ δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων.
«Δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)  για το ζήτημα της Τουρκίας.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί ότι «το προσχέδιο συμπερασμάτων άλλαξε δύο φορές» και ότι «η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιβάλει την αξίωσή της για εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Τουρκία.
Αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε η Merkel.
Μόνο που το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιβάλει εμπάργκο όπλων σε χώρα-μέλος του.
Επιπλέον, η Merkel τόνισε την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό με τις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να υλοποιήσουν την απειλή που είχαν διατυπώσει προ καιρού, τιμωρώντας την Άγκυρα για την αγορά ρωσικών πυραύλων.
Στο ερώτημα εάν η Γερμανία θα προμηθεύσει την Τουρκία με έξι σύγχρονα υποβρύχια, η καγκελάριος δεν θέλησε να δώσει απάντηση».
«Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες η Τουρκία έπεσε στα μαλακά», σημειώνει η Bild και υπενθυμίζει ότι «λόγω των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου τον Φεβρουάριο η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε δύο ηγετικά στελέχη του τουρκικού ενεργειακού ομίλου TPAO.
To 2019 αποφασίστηκε να περιοριστεί η εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων και να παγώσει η διαπραγμάτευση συμφωνίας για την εναέρια κυκλοφορία.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλα αυτά τα μέτρα δεν είχαν ορατό αποτέλεσμα».

Πιέζουν την Τουρκία, αλλά ...λίγο

Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε δύο άτομα για τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου
«Οι Βρυξέλλες εντείνουν την πίεση προς την Άγκυρα, αλλά μόνο λίγο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ).
Η εφημερίδα της Ζυρίχης επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα επικρατεί απογοήτευση για την έλλειψη σκληρών τιμωρητικών μέτρων.
Η Άγκυρα παραμένει ατάραχη, παρότι απειλείται με κυρώσεις και από την Ουάσιγκτον».
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι οι «27» τελικά «συμφώνησαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή: Θα διευρυνθεί ο κατάλογος προσώπων και εταιριών στην Τουρκία που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις, καθώς προστίθενται μερικά ακόμη ονόματα.
Επιπλέον η Τουρκία παραμένει υπό παρατήρηση.
Μέχρι την προσεχή τακτική σύνοδο της ΕΕ τον Μάρτιο η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα επεξεργαστούν περαιτέρω εναλλακτικές λύσεις και θα συντάξουν έκθεση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Οι αισιόδοξοι στις Βρυξέλλες λένε ότι η Τουρκία έχει προθεσμία άλλων τριών μηνών για να αδράξει τη χείρα συνεννόησης που τείνει η ΕΕ» γράφει η ελβετική εφημερίδα, για να συμπεράνει ότι «η Κοινότητα παραμένει πιστή στην πολιτική της απέναντι στην Άγκυρα, την οποία επέβαλε κυρίως η γερμανική προεδρία, αλλά οι επικριτές κάνουν λόγο για πολιτική κατευνασμού (appeasement).
Για τη Γερμανία αυτό που μετράει είναι ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, έχει δεχθεί εκατομμύρια πρόσφυγες και συνεργάζεται με την ΕΕ στο κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής.
Την Πέμπτη το Βερολίνο υποστηρίχθηκε και από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύνοδο, έκανε έκκληση να μην προκληθεί ρήξη στις σχέσεις με μία χώρα-μέλος της Συμμαχίας».

«Μία από τις πέντε πιο σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ»

Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας τη φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με τους δυτικούς συμμάχους της
Σε δημοσίευμα για τις αντιδράσεις της Άγκυρας η εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος υποβαθμίζει τις κυρώσεις που αποφάσισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ» και δηλώνει ότι «αντί να ξαναμιλήσει για κυρώσεις τον Μάρτιο, η σύνοδος καλά θα έκανε να ασχοληθεί με τα όσα έχει υποσχεθεί στην Τουρκία, για παράδειγμα την κατάργηση της βίζας».
Παρά ταύτα, σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «ο πρόεδρος δεν μπορεί παρά να έχει αντιληφθεί ότι σχηματίζεται πλέον ένα μέτωπο ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας».
Πλην όμως: «Για τον Erdogan δευτερεύουσα σημασία έχει η κριτική της Ευρώπης στην αντιπαράθεση που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, που έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία.
Ο Εrdogan και οι σύμβουλοί του βλέπουν τη χώρα ως αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, που δεν χρειάζεται να δεσμεύεται από τη Δύση, με τα συμφέροντά της να φτάνουν ως την Αφρική και την Κίνα.
Πρόσφατα, σε επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι μία από τις πέντε πιο σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ.
Αυτή η αξίωση, η επιθετική τακτική που ακολουθεί στη Μεσόγειο και η εμπλοκή στη Λιβύη έχουν φέρει την Τουρκία σε πορεία σύγκρουσης με τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης