Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με επιθετική ρητορική απαντά η Τουρκία στα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ για κυρώσεις στις 10 – 11/12 - Καλεί την Ελλάδα να μη βασίζεται σε...άλλους

Με επιθετική ρητορική απαντά η Τουρκία στα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ για κυρώσεις στις 10 – 11/12 -  Καλεί την Ελλάδα να μη βασίζεται σε...άλλους
Παρά τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ η Τουρκία επιμένει σε προκλήσεις, NAVTEX και επιθετική ρητορική
Απειλές και επιθετική ρητορική μετέρχεται η τουρκική ηγεσία, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 και τα αυστηρά μηνύματα Ευρωπαίων αξιωματούχων περί επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, αν και όλες οι ενδείξεις δεν προδιαθέτουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy καλεί την Ελλάδα να μη βασίζεται σε άλλους, την κατηγορεί για προκλητικές ενέργειες και την προτρέπει να έλθει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις και μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών «βλέπει» κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο ενώ εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις νοτιοανατολικά της Κρήτης τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα η Αθήνα, που πυκνώνει τις διπλωματικές επαφές ενόψει της Συνόδου Κορυφής θέτει ως στόχο την έκδοση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος επιβολής κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει την παραβατική συμπεριφορά.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει απευθύνει ισχυρές συστάσεις στην Τουρκία να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και την επιθετική ρητορική, προειδοποιώντας με την επιβολή κυρώσεων.
Η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, πως τέτοιες προκλήσεις δεν μπορούν να μείνουν χωρίς συνέπειες, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ιδιαίτερη αξία έχουν τα λεγόμενα του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Nicholas Burns, εκ των βασικών συνεργατών του νέου προέδρου Joe Biden για ζητήματα διπλωματίας.
Η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα, καθώς αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν πρέπει να βασίζεται σε άλλους


Σκληρή επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy.
Αν και καλεί την Αθήνα σε διάλογο ο Aksoy την προτρέπει να μη βασίζεται σε άλλους για τα ζητήματα που έχει με την Τουρκία «φωτογραφίζοντας» τη Γαλλία αλλά και την ΕΕ από την οποία η ελληνική πλευρά αναμένει την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής, όπως γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Η Ελλάδα μπορεί να επιλύσει τα διμερή της ζητήματα με την Τουρκία στο τραπέζι, με συνεργασία και διάλογο και όχι στηριζόμενη σε άλλους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Aksoy.
H δήλωση Aksoy έρχεται μετά από αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ, σημειώνει το Anadolu.

«Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες»

«Τα δημοσιεύματα σχετικά με αυτό το θέμα δεν είναι καθόλου ρεαλιστικά.
Αντιθέτως, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι θα εκτελέσει 24 στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με 11 NAVTEX και 12 NOTAM που έχει εκδώσει από τις 20 Οκτωβρίου 2020.
Η Ελλάδα είναι επίσης εκείνη που διατηρεί κλειστά τα κανάλια του διαλόγου σε στρατιωτικά ζητήματα, εμποδίζοντας την πρόοδο της πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει στις συναντήσεις που προγραμματίστηκαν από τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ από τις 9 Οκτωβρίου 2020.
Η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα διμερή της ζητήματα με την Τουρκία, όχι εναποθέτοντας τις ελπίδες της για βοήθεια σε άλλους, αλλά στο τραπέζι με την Τουρκία, με διάλογο και συνεργασία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

 «Έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο»

Κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο ανακαλύπτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που απαντά με ανακοίνωσή του στον Νίκο Δένδια, ο οποίος την κατηγορεί για προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας «Γιάλτας».
«Η Ελλάδα, ως το κακομαθημένο τέκνο της Ευρώπης, αποσκοπεί στην πρόκληση κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας με βάσης τους (ελληνικούς) μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς περί των θαλασσίων συνόρων και του εναεριού χώρου,» ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.
«Καμία κύρωση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την Τουρκία να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελόριζο ή τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων,» υπογράμμισε η Άγκυρα στην ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό.»
Image

NAVTEX για ασκήσεις νότια της Κρήτης
    
Η Τουρκία ανήγγειλε το Σάββατο (5/12/2020) νέα NAVTEX για ασκήσεις με πυρά την ερχόμενη Δευτέρα (7/12/2020) σε περιοχή νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με την ναυτική οδηγία 1509/20 που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Αττάλειας πρόκειται να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις την Δευτέρα σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι NAVTEX είχε εκδοθεί και την Παρασκευή (4/12), για ασκήσεις στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Image

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Le Drian

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Jean Yves Le Drian είχε το Σάββατο 5/12/2020 ο Νίκος Δένδιας ενόψει του επικείμενου συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα 7/12.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως έκανε γνωστό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε στον απόηχο της νέας πρόκλησης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ανακάλυψε κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο.

Ο στόχος στη Σύνοδο Κορυφής

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η ελληνική αποστολή στις 10 και 11 Δεκεμβρίου Θα εκθέσει στους Ευρωπαίους εταίρους τις τουρκικές προκλήσεις και θα επιδιώξει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν σταματήσει την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ένα τέτοιο σχέδιο θεωρείται, πως θα ικανοποιούσε την Ελλάδα, καθώς μία ακόμη φραστική καταδίκη θα εκλαμβανόταν ως ήττα.

Αλυσίδα τουρκικών προκλήσεων

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική, η Τουρκία δημοσιοποίησε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή στο Αιγαίο για άσκηση στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
«Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο.
Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα.
Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.
Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Web Summit της Λισαβόνας.

Burns: Η Τουρκία προκαλεί αστάθεια

Την άποψη ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να προασπιστούν  την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας απέναντι στις συνεχείς αμφισβητήσεις της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο» εκφράζει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Nicholas Burns.
Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ  ο πρώην αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα υποστηρίζει ότι «η Τουρκία αποτελεί σήμερα πρόβλημα για τη Δύση και εξάγει αστάθεια» τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Joe Biden θα φέρει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη και την Τουρκία».
Σχολιάζοντας τις κινήσεις Erdogan ο πρώην πρέσβης αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα. Λανθασμένα και ασύνετα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Ανατολικό Αιγαίο και τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθά καθόλου σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο Nagorno Karabakh.
 Η στήριξη προς την Ελλάδα από την Αμερικανική κυβέρνηση και άλλες  χώρες όπως η Γαλλία, δεν είναι σύμπτωση.
Προσωπικά και ως πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα πιστεύω, ότι η κυβέρνησή μας θα έπρεπε να προασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας».

Michel: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Άγκυρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής.
Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Michel κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η ΕΕ πρέπει να μείνει σταθερή σε αυτά στα οποία κατέληξε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική της» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε «θεωρώ ότι το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει».
Επίσης υπογράμμισε «θέλουμε να σεβαστούμε να κράτη-μέλη, να σεβαστούμε τα συμφέροντά μας, να υπάρχει συνοχή, εστάλησαν μηνύματα τον Οκτώβριο και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σταθεροί σε αυτά που είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».
Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Michel επεσήμανε «εξετάσαμε τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα στο μεταναστευτικό, τα ζητήματα ενέργειας για παράδειγμα αλλά η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις, τις εχθρικές δηλώσεις και το να μη σέβεται τις διεθνείς αρχές».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι αφενός η ΕΕ επιθυμεί περισσότερη σταθερότητα σχετικά με τις σχέσεις της με την Τουρκία, αφετέρου όμως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εφόσον η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση.
«Εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.
Τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απευθύνει μία πρόταση ανοίγματος προς την Άγκυρα συνοδευόμενη από μία απειλή, αν η Τουρκία δεν έπαυε τις ενέργειές της, οι οποίες είχαν ήδη καταδικασθεί από την ΕΕ.
Η απόφαση η οποία ελήφθη τότε ήταν να εξετασθεί η κατάσταση κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι η Επιτροπή είχε επιφορτισθεί με την επεξεργασία οικονομικών κυρώσεων και ότι είναι έτοιμες να τεθούν σε ισχύ.
Σημειώνεται όμως ότι η ομοφωνία είναι απαραίτητη για την επιβολή κυρώσεων.

Σχοινάς: Βαριές οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής

Τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως "η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος και έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τους βάλει όλους απέναντι, την Ευρώπη και όχι μόνο" υπογραμμίζοντας ότι πλέον θα υπάρξουν συνέπειες.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμες, αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμες, γιατί θα οδηγήσουν σε έναν συνολικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ευρώπης και της Αμερικής με την Τουρκία.
"Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, το πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά πρέπει να δούμε αυτή τη διαδικασία λίγο πιο ευρυγώνια, γιατί θα έχει βάθος χρόνου".
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι σημειώνοντας για την Ελλάδα είναι μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι τα ζητήματα με την Τουρκία έχουν τεθεί σε ευρωτουρκικό και όχι σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, καθώς " ισχυροποιεί και μεγεθύνει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και μας δίνει μεγάλη διπλωματική ισχύ".

Η NAVTEX για το Αιγαίο

η Τουρκία λίγα λεπτά μετά τη σαφή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων εξέδωσε στις 4/12 NAVTEX για το Αιγαίο.
Ειδικότερα, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για άσκηση στα διεθνή ύδατα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
Image

Οι προκλητικές δηλώσεις Cavusoglu για τουρκική υφαλοκρηπίδα και διερευνητικές επαφές

Έπειτα από μήνες συνεχών προκλήσεων και ερευνών του Oruc Reis σε περιοχή που περιλαμβάνει και κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία δεν διστάζει να επιρρίψει τις ευθύνες στην Ελλάδα για το γεγονός ότι δεν έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές επαφές.
Μάλιστα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για... παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κατηγόρησε προκλητικά και ψευδώς την Ελλάδα πως πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή «παραβιάζοντας» την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Κύπρου, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο.
Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό.
Το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία.
Όταν χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.
Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες.
Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Cavusoglu.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης