Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ σε Erdogan: Στο τραπέζι οι κυρώσεις - Με NAVTEX (9-10/12) απάντησε η Άγκυρα - Μητσοτάκης: Δεν αρκούν πια τα λόγια της Τουρκίας

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ σε Erdogan: Στο τραπέζι οι κυρώσεις - Με NAVTEX (9-10/12) απάντησε η Άγκυρα - Μητσοτάκης: Δεν αρκούν πια τα λόγια της Τουρκίας
Με δεδομένο ότι η ΕΕ παραμένει διχασμένη ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η λύση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι να αποφασιστεί ένα χρονοδιάγραμμα κυρώσεων
(Συνεχές upd) Παρά το προειδοποιητικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδος κορυφή (10 - 11 Δεκεμβρίου 2020) προς την Τουρκία για την επιβολή κυρώσεων, η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις.
Μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική, η Τουρκία δημοσιοποίησε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή στο Αιγαίο για άσκηση στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
«Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο.
Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα.
Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.
Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Web Summit της Λισαβόνας.
«Θα περιμέναμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή εάν εννοεί τα όσα λέει ο Πρόεδρος Erdogan τελευταία, ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση.
Τα λόγια δεν αρκούν πλέον.
Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα φαίνεται να επιμένει στο αίτημα για εμπάργκο όπλων αν και την τελευταία φορά που το έθεσε δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, κυρίως λόγω των αντιδράσεων της Γερμανίας.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του από την Κύπρο, άφησε νέες αιχμές κατά της ΕΕ για τη διστακτική στάση της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ΕΕ παραμένει διχασμένη ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η λύση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι να αποφασιστεί ένα χρονοδιάγραμμα κυρώσεων, δηλαδή να δοθεί μια πίστωση χρόνου, και στην περίπτωση που η Τουρκία δεν δείξει θετικά δείγματα γραφής θα μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις και ειδικότερα:
-Στο εμπόριο με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση
-Στον τουρισμό και στον περιορισμό ταξιδίων
-Να μην επιτρέπονται συναλλαγές της Τουρκίας με ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Τουρκία επιμένει στην επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, να κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές επαφές.

Michel: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Άγκυρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής.
Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Michel κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η ΕΕ πρέπει να μείνει σταθερή σε αυτά στα οποία κατέληξε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική της» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε «θεωρώ ότι το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει».
Επίσης υπογράμμισε «θέλουμε να σεβαστούμε να κράτη-μέλη, να σεβαστούμε τα συμφέροντά μας, να υπάρχει συνοχή, εστάλησαν μηνύματα τον Οκτώβριο και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σταθεροί σε αυτά που είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».
Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Michel επεσήμανε «εξετάσαμε τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα στο μεταναστευτικό, τα ζητήματα ενέργειας για παράδειγμα αλλά η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις, τις εχθρικές δηλώσεις και το να μη σέβεται τις διεθνείς αρχές».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι αφενός η ΕΕ επιθυμεί περισσότερη σταθερότητα σχετικά με τις σχέσεις της με την Τουρκία, αφετέρου όμως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εφόσον η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση.
«Εάν η Αγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.
Τότε, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε απευθύνει μία πρόταση ανοίγματος προς την Αγκυρα συνοδευόμενη από μία απειλή, αν η Τουρκία δεν έπαυε τις ενέργειές της, οι οποίες είχαν ήδη καταδικασθεί από την ΕΕ.
Η απόφαση η οποία ελήφθη τότε ήταν να εξετασθεί η κατάσταση κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι η Επιτροπή είχε επιφορτισθεί με την επεξεργασία οικονομικών κυρώσεων και ότι είναι έτοιμες να τεθούν σε ισχύ.
Σημειώνεται όμως ότι η ομοφωνία είναι απαραίτητη για την επιβολή κυρώσεων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Αποφάσεις για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής

Τη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί η έκτασή τους, προανήγγειλαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, με την Ε.Ε. -αν και καταδίκασε εκ νέου τη συνέχιση των «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Άγκυρας- να φαίνεται διαιρεμένη όσον αφορά το πώς θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές.
«Θα υπάρξουν αποφάσεις κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (στις 10 Δεκεμβρίου), όμως η έκτασή τους δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», διαβεβαίωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Θα πρέπει να δούμε ποιές θέσεις θα πάρουν η Γερμανία και η Πολωνία», εξήγησε ένας υπουργός, σύμφωνα με το AFP.

Προκλητική NAVTEX από Τουρκία για άσκηση στο Αιγαίο

Σε νέες προκλήσεις προχωρά η Τουρκία λίγα λεπτά μετά τη σαφή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων.
Ειδικότερα, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για άσκηση στα διεθνή ύδατα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Image
Οι προκλητικές δηλώσεις Cavusoglu για τουρκική υφαλοκρηπίδα και διερευνητικές επαφές

Έπειτα από μήνες συνεχών προκλήσεων και ερευνών του Oruc Reis σε περιοχή που περιλαμβάνει και κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία δεν διστάζει να επιρρίψει τις ευθύνες στην Ελλάδα για το γεγονός ότι δεν έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές επαφές.
Μάλιστα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για... παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κατηγόρησε προκλητικά και ψευδώς την Ελλάδα πως πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή «παραβιάζοντας» την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Κύπρου, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο.
Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό.
Το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία.
Όταν χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.
Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες.
Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Cavusoglu.

Συνομιλίες με ΕΕ για συνδιάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας είναι να διοργανώσει μία συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, που θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα.
Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία συνομιλεί με την Ε.Ε. για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης διάσκεψης, ενώ επιχείρησε -φορώντας το προσωπείο του ειρηνοποιού ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής- να εμφανίσει για μία ακόμη φορά την Τουρκία ως «θύμα» τρίτων χωρών.
«Η προτίμηση μας είναι σαφής.
Η πύλη της Τουρκίας είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος για το διάλογο.
Υπάρχει μία οδός διεξόδου.
Η σύνοδος Ανατολικής Μεσογείου είναι μία ευκαιρία κατάλληλη για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και αυτό είναι μία δική μας πρόταση. Σήμερα στις Βρυξέλλες η επιτροπή της ΕΕ και ο πρέσβης μου, θα έχουν μία συνάντηση και σε αυτήν θα συζητηθεί το πώς θα διοργανωθεί αυτή η σύνοδος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Βέλη κατά Τουρκίας και αιχμές για ΕΕ από Νίκο Δένδια
 
Νέα βέλη κατά της Τουρκίας εκτόξευσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της ΕΕ για τη διστακτική της στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
«Με τις ενέργειες της στην ευρύτερη περιοχή η Τουρκία απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα.
Προσπαθεί από τη μία πλευρά να δημιουργήσει τετελεσμένα και από την άλλη να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της», δήλωσε από την Κύπρο όπου βρίσκεται ο κ. Δένδιας.

Οι τουρκικές προκλήσεις

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά και στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
«Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να αποκλιμακώσει στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.
Και αυτό για μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία.
Δυστυχώς -όχι όμως έκπληξη πρέπει να πω- η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο.
Μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων εξέδωσε έξι παράνομες NAVTEX για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, ελέχθη και από το Νίκο Αναστασιάδη, προέβη σε απολύτως προκλητικές ενέργειες με το λεγόμενο "πικ-νικ" στα Βαρώσια, καθώς και την έκδοση παράνομης NAVTEX για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
 
Αιχμές κατά της ΕΕ

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, οι όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές.
«Για το λόγο αυτό έχουμε καλέσει από κοινού τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις αυτές που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε μία πραγματική οδό αποκλιμάκωσης και σε ένα εποικοδομητικό διάλογο πάνω στη μόνη βάση που μπορούμε να δεχτούμε.
Η βάση αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Και οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές, όχι μόνο ως σαφή ένδειξη προς την Τουρκία, αλλά και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Το κυπριακό

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «συνεχίζει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και δήλωσε: «Πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε την Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η Lute.
Συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο των επαφών αυτών της τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Και δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Όμως από το σημείο που σταμάτησε στο Crans Montana τον Ιούλιο του 2017 και επί τη βάσει των συμφωνηθέντων κατά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκο-κύπριου ηγέτη Akinci στο Βερολίνο το Νοέμβριο του 2019.
Επίσης της επαναλάβαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την καταδίκη των τουρκικών μονομερών ενεργειών στα Βαρώσια.
 Ενέργειες που παραβιάζουν με τον πιο κατάφωρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, υπογραμμίσαμε εκ νέου ότι θα πρέπει να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».

Πέτσας: Επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Να επιβληθούν κυρώσεις αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στο Σκάι ο κ.Πέτσας είναι ότι οι μεν κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου και ότι το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο του Νοεμβρίου.
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο των ΗΠΑ που ζητά να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 ο κ.Πέτσας είπε ότι αυτό «δείχνει» τον δρόμο και στην ΕΕ.
Στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε κυρώσεις ή σε απειλή για κυρώσεις, ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πως πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ.
«Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα.
Αυτό που ζητάμε είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας  και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απάντησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.

Διχασμένη η ΕΕ για την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη όσον αφορά την Τουρκία και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.
Από την μία πλευρά η Γαλλία και όσοι στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο, ζητώντας σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, και από την άλλη το μπλοκ των διστακτικών χωρών με επικεφαλής την προεδρεύουσα Γερμανία.
Τον τόνο για τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο έδωσε πριν από λίγες ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, χαρακτηρίζοντας «θετική» την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, λίγες ημέρες πριν το Συμβούλιο Κορυφής.
«Είναι καλό σημάδι ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis έχει επιστρέψει σε ένα τουρκικό λιμάνι αλλά ακόμα συνεχίζονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες κοντά στις ακτές της Κύπρου» είχε τονίσει η Merkel μεταξύ άλλων.
Αντιθέτως, η Γαλλία πρωτοστατούσε από την πρώτη στιγμή απέναντι στον επεκτατισμό και την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, με τον Emmanuel Macron να μιλά για κόκκινες γραμμές.
«Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε διάλογο με την Τουρκία, εάν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές» είχε αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος.
Η διστακτικότητα του Βερολίνου είχε φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης και με το κρεσέντο προκλητικότητας της Άγκυρας σε εξέλιξη, η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλούσε για θετική ατζέντα με την Τουρκία.

Γερμανία: Για πολιτικά δύσκολα πεδία, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, δεν διαφαίνεται λύση

Για τα «πολιτικά δύσκολα» πεδία, όπως η ανατολική Μεσόγειος, δεν διαφαίνεται λύση και παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας, τόνισε η γερμανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, απέφυγε να προκαταλάβει ενδεχόμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία.
Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, διευκρίνισε επί της αρχής ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις - για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία», ενώ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία.
«Αυτή την πολιτική συζήτηση, της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, δεν θέλω να την προκαταλάβω σήμερα» τόνισε.
Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι και οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν την Δευτέρα με το θέμα, προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφεύγοντας και εκείνη να προεξοφλήσει πιθανό αποτέλεσμα.
Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «τα πολιτικά δύσκολα πεδία, π.χ. η Ανατολική Μεσόγειος, παραμένουν πεδία όπου δεν διαφαίνεται λύση και όπου παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας.
Και με αυτή την κατάσταση πάμε την επόμενη εβδομάδα και στα Συμβούλια».

H εναλλακτική για χρονοδιάγραμμα

Μια πρόταση που εξετάζεται για να γεφυρώσει τις αποκλίνουσες στρατηγικές των κρατών της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία είναι να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα που θα περιέχει ημερομηνίες σταθμούς και με βάση αυτούς θα αξιολογείται η Τουρκία τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στην Ελλάδα και Κύπρο ως προς τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να συνδεθεί με κυρώσεις αλλά επί της ουσίας επαφίεται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα ή την Γαλλία για το κατά πόσο τελικώς θα υπάρξουν κυρώσεις.
Το σενάριο αυτό δίνει ξανά χρόνο στην Τουρκία.

Η ΕΕ έχει την Τουρκία στο περίμενε

Η ΕΕ συντηρεί την Τουρκία στο προθάλαμο εδώ και 56 χρόνια.
Οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ για την ένταξη της είναι η μεγαλύτερης διάρκειας στην ιστορία.
Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ το 1964, που θεωρείται συνήθως ως πρώτο βήμα για να καταστεί υποψήφια χώρα προς σύνδεση.
Αίτηση υποβλήθηκε το 1987 για επίσημη υποψηφιότητα ένταξης, αλλά η Τουρκία έπρεπε να περιμένει έως το 1999 για να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.
Ωστόσο, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία έπρεπε να περιμένει άλλα έξι χρόνια, μέχρι το 2005, μια μοναδικά μακρά διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο.
Φθάνοντας το 2020 ακόμη η Τουρκία δεν είναι ούτε τυπικά, ούτε ουσιαστικά πλήρες μέλος της ΕΕ.
Είναι προς όφελος της ΕΕ, προς όφελος της Τουρκίας και προς όφελος της ηρεμίας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ.
Αντιθέτως οι κυρώσεις – που τελικά δεν θα επιβληθούν – θα οξύνουν τις σχέσεις και θα απομακρύνουν την ΕΕ από την Τουρκία και την Τουρκία από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης