Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Στα μαχαίρια» Τουρκία - Γαλλία για τη Λιβύη - Το Παρίσι αναστέλλει τη συμμετοχή του σε νατοϊκή επιχείρηση

«Στα μαχαίρια» Τουρκία - Γαλλία για τη Λιβύη - Το Παρίσι αναστέλλει τη συμμετοχή του σε νατοϊκή επιχείρηση
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - Γαλλίας για τη Λιβύη
Εντείνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - Γαλλίας για τη Λιβύη, με τον Τούρκο πρέσβη στη Γαλλία να δηλώνει  ότι το Παρίσι έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ πως αναστέλλει τη συμμετοχή του σε ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο.
Η απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι η έρευνα για ένα περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων, δεν συμπίπτει με τους ισχυρισμούς του Παρισιού, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Φαίνεται ότι οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Είχα αυτή την πληροφορία από χθες, φαίνεται ότι το Courbet (πολεμικό πλοίο) αποσύρεται από αυτή την άσκηση του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο απεσταλμένος Ismail Hakki Musa σε ακρόαση στη Γαλλική Γερουσία.

Τουρκία: Η Γαλλία κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων

Την ίδια ώρα, η Τουρκία καταγγέλλει ότι η Γαλλία κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων.
Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι "προκατειλημμένη", καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Halifa Haftar, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι.
"Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα (...) και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις", δήλωσε σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών.
"Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Haftar στα ανατολικά", πρόσθεσε.

Η κόντρα Cavusoglu - Macron

Στις επικρίσεις του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron απάντησε χθες η Τουρκία, κατηγορώντας το Παρίσι ότι υιοθετεί μια «καταστροφική» προσέγγιση στη Λιβύη.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Άγκυρας σε αυτή τη χώρα η οποία σπαράσσεται από έναν εμφύλιο πόλεμο.
«Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μacron ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται (στη Λιβύη) παρά μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της με καταστροφική νοοτροπία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Ο Cavusoglu υποστήριξε επίσης πως η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας στη Λιβύη.
«Από τη μια πλευρά, το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία απειλή.
Αλλά από την άλλη, η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας» στη Λιβύη, δήλωσε ο Tούρκος υπουργός στη συνέντευξη Τύπου.
Για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας, η οποία «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ», έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron, αναφερόμενος στον ρόλο της Αγκυρας στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης, τον οποίο καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο».
Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Μέζεμπεργκ της Γερμανίας με την Καγκελάριο Merkel, στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, ο γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία.
Αν εισάγονται τρομοκράτες από την Συρία, «είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Macron και πρόσθεσε ότι καταδικάζει εντονότατα την στάση της Τουρκίας. «Διότι δεν ζητάμε από την Τουρκία κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάμε από την Ρωσία», η οποία από την πλευρά της, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, «παίζει με την ασάφεια», καθώς ο Πρόεδρος Putin ισχυρίζεται ότι στην Λιβύη δεν βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, αλλά «ιδιωτικοί στρατοί».
«Είμαι της άποψης ότι η ευθύνη της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι μεγάλη.
Η Ρωσία δεν μιλάει για επέμβαση στην Λιβύη. Μίλησα για αυτό πριν από λίγες ημέρες με τον Πρόεδρο Πούτιν, του είπα ότι καταδικάζω τις ενέργειες που γίνονται εκεί από τους μισθοφόρους.
Εκείνος είπε ότι πρόκειται για ιδιωτικούς στρατούς.
Παίζει με αυτή την ασάφεια, αλλά καταδικάζω κατηγορηματικά αυτά που κάνουν εκεί αυτοί οι ρωσικοί ιδιωτικοί σχηματισμοί», δήλωσε ο Macron, ενώ θέλησε και να αποκαταστήσει, όπως είπε, μια λανθασμένη εντύπωση σχετικά με την στάση της Γαλλίας στο θέμα.
«Η Γαλλία δεν στηρίζει τον στρατηγό Haftar.
Ο ρόλος μας έχει ως στόχο να βρεθεί μια βιώσιμη πολιτική λύση.
Αυτό κάναμε πάντα.
Είδαμε ότι πριν από σχεδόν δέκα χρόνια έγινε προσπάθεια να απαλλαγούμε από τον δικτάτορα Qaddafi αλλά η σταθερότητα της χώρας είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις γαλλικές διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, πρώτα το 2017, με την συνάντηση Haftar και Sarajj στο Παρίσι και κατόπιν στην Σύνοδο Κορυφής της G7 το 2018 στο Μπιαρίτς, με την υπογραφή κειμένου που αναφερόταν στην προοπτική εκλογών.
«Αυτό η Γαλλία πάντα το στήριζε», πρόσθεσε.
«Εάν τον Απρίλιο του 2019 ο στρατηγός Χάφταρ αποφάσισε μια στρατιωτική δράση, το έκανε χωρίς καμία συμφωνία με την Γαλλία», τόνισε ο Πρόεδρος Macron και σημείωσε ότι στην Λιβύη διεξάγεται πλέον «πόλεμος δια αντιπροσώπων» και πολλές περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις οργανώνουν στρατιωτική στήριξη για το ένα ή το άλλο στρατόπεδο προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. «Εμείς οι δύο δεν το κάνουμε», είπε εμφατικά, αναφερόμενος στην Γαλλία και στην Γερμανία.
«Εμείς ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα στην Λιβύη, λόγω της συνολικής αποσταθεροποίησης της περιοχής και κυρίως λόγω των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα την Ιταλία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος μας είναι σήμερα να πετύχουμε ειρήνη και σταθερότητα», κατέληξε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης