Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικό πόκερ στη Μεσόγειο - Γαλλία: Το μνημόνιο Άγκυρας - Λιβύης απειλεί τα ελληνικά συμφέροντα - Τουρκία: Σκίζουμε τους χάρτες και γράφουμε ιστορία

Διπλωματικό πόκερ στη Μεσόγειο -  Γαλλία: Το μνημόνιο Άγκυρας - Λιβύης απειλεί τα ελληνικά συμφέροντα - Τουρκία: Σκίζουμε τους χάρτες και γράφουμε ιστορία
Οι τρεις γραμμές στην ΕΕ για την Τουρκία - Το διπλωματικό πόκερ στη Λιβύη
Ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Erdogan υποστηρίζει (;) μεν την ειρηνική επίτευξη λύσης στη Λιβύη, στην πράξη όμως συνεχίζει να παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ και να προκαλεί Ελλάδα και ΕΕ.
Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu στη Λιβύη και η συνάντησή του με τον αναγνωρισμένο από τα ΗΕ πρωθυπουργό al Sarajj ήταν αιφνιδιαστική.
Τον Cavusoglu συνόδευαν ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Cavusoglu και al Sarajj συζήτησαν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στη λιβυκή κρίση, αλλά και τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στην πολύπαθη χώρα.
Αλλά πώς είναι δυνατόν να βρεθεί λύση, όταν ο πρόεδρος Erdogan κάνει ακριβώς το αντίθετο από τις συμφωνίες στέλνοντας μισθοφόρους στο πλευρό των δυνάμεων του al Sarajj και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά με ενέργειες και δηλώσεις που έχουν εξοργίσει τη διεθνή κοινότητα.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εποφθαλμιά η Τουρκία και στην ανατολική Μεσόγειο έχοντας προκαλέσει τη μήνη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ.
Σήμερα 24/6 έλαβε χώρα ακόμα μια πρόκληση από την Τουρκία.
Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για τη Λιβύη και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προέβη σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.
«Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες, που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα, και γράφουμε ιστορία στη Λιβύη», διατράνωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λίγες ώρες μετά την αυτοψία του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του J. Borell στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τη συνάντηση του τελευταίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις επισημάνσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Le Drian ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία απειλεί τα συμφέροντα Ελλάδας -Κύπρου.
Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Robert Menendez σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo.
Στην επιστολή του, ο Αμερικανός γερουσιαστής καταγγέλλει μεταξύ άλλων τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζητά την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, όπως αυτές προβλέπονται για την αγορά και την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.
Η Τουρκία ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο
Παρουσιάζοντας την εικόνα μιας χώρας που αποσυντονίζει τη περιφερειακή σταθερότητα, ο γερουσιαστής Robert Menendez υπενθυμίζει στον Pompeo ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας στρέφεται εναντίον βασικών εταίρων της Ουάσιγκτον στη περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Την απόφασή τους να προστατεύσουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα έναντι των απειλών της Τουρκίας εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, J. Borell, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- τονίστηκε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα θα είναι διαρκής όπως εκδηλώθηκε -με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- και τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στις δηλώσεις του, την ικανοποίησή του για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας «καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ από την πλευρά του ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε με έμφαση στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα ελληνικά και Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα».
Ο κ. Borell -ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε επισκεφτεί τις Καστανιές Έβρου και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην περιοχή και τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων- είπε επίσης ότι είναι καθήκον του να επισκέπτεται την Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι «η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι "εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία.
Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με μία κατάσταση στην οποία παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι προσβλέπει πάντοτε στη συνεισφορά της ΕΕ αναφορικά με την επίλυση μιας, αντικειμενικά, πολύπλοκης κατάστασης.

Νέα επίθεση Γαλλίας σε Erdogan: H τουρκο - λιβυκή συμφωνία απειλεί τα συμφέροντα των συμμάχων μας Ελλάδας και Κύπρου

Το Παρίσι επέκρινε σήμερα 24/6 τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, τονίζοντας πως αυτή η συμφωνία απειλεί τα συμφέροντα των «συμμάχων μας και των μελών της ΕΕ της Κύπρου και της Ελλάδας».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Le Drian κατήγγειλε επίσης τη συνεχή πίεση που ασκεί η Τουρκία στην ΕΕ αναφορικά με τους πρόσφυγες.
«Πέρα από την κατανόηση που μπορούμε να έχουμε για την παρουσία προσφύγων στην Τουρκία, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι πρόσφυγες χρησιμεύουν ως μέσο πίεσης ή εργαλειοποίησης από την Τουρκία απέναντί μας».
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, συνεχίζοντας στους υψηλούς τόνους που επικρατούν μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας με επίκεντρο την Λιβύη ζήτησε από την ΕΕ να ενσκήψει «δίχως ταμπού» στο θέμα της σχέσης της με την Τουρκία.
«Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
 «Χρειαζόμαστε διευκρινίσεις σχετικά με τον ρόλο που σκοπεύει να διαδραματίσει η Τουρκία στη Λιβύη, όπου πιστεύω ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας συριοποίησης», δήλωσε ο Le Drian, αναφερόμενος σε Σύρους μαχητές που η Άγκυρα μετακινεί στη Λιβύη.
Ανεβάζοντας τις διμερείς εντάσεις σε κλιμάκωση επί αρκετούς μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους προχθές καταγγέλλοντας το «επικίνδυνο παιχνίδι» της Άγκυρας στη Λιβύη στο οποίο βλέπει μια νέα απόδειξη του «κλινικού θανάτου» του ΝΑΤΟ.
Ο Macron εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ένα στρατιωτικό συμβάν μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων Γαλλίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο, προκάλεσε «τόσο χλιαρή καταδίκη» της τουρκικής συμπεριφοράς εντός της Συμμαχίας.
Η Γαλλία κατηγορεί επίσης την Τουρκία ότι εξοπλίζει μαζικά τις δυνάμεις της ΚΕΕ στην Τρίπολη, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και ότι στήνει χιλιάδες μισθοφόρους στη στη Λιβύη από το θέατρο του συριακού πολέμου.

Οι τρεις γραμμές στην ΕΕ για την Τουρκία - Το διπλωματικό πόκερ στη Λιβύη

Για το άγριο διπλωματικό «πόκερ» ξένων παικτών στη Λιβύη, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Εξήγησε ότι υπάρχουν διεργασίες στο στρατόπεδο των δυνάμεων που στηρίζουν τον K. Haftar και πως τόσο η Μόσχα όσο και το Κάιρο εξετάζουν αν όντως ο Λίβυος στρατάρχης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προωθήσει τα συμφέροντά τους.
Ο κ. Φίλης τόνισε ότι η Ρωσία προσπαθεί εξ αποστάσεως να διατηρήσει την εμπλοκή της στη Λιβύη, όπου και ενδιαφέρεται να αποκτήσει πάτημα. Μεγάλο είναι όμως και το ενδιαφέρον της Αιγύπτου, καθώς τυχόν επικράτηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τον Sarajj, θα δημιουργήσει πρόβλημα στον πρόεδρο al Sissi, καθώς η Μουσουλμανική Αδελφότητα στο εσωτερικό της Αιγύπτου θέλει να τον ανατρέψει.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Τουρκία τους τελευταίους μήνες ανέτρεψε τα δεδομένα και κατάφερε να έχει ισχυρό ρόλο στη χώρα, ενώ ερώτημα παραμένει αν και πότε το Κάιρο θα αποφασίσει να εμπλακεί στρατιωτικά.
Ο Αιγυπτιακός στρατός είναι ισχυρότερος από τον τουρκικό πρόσθεσε ενώ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι γειτνιάζει με τη Λιβύη σε αντίθεση με την Τουρκία.
«Η Αίγυπτος επίσης μπορεί να στείλει κανονικό στρατό. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνδράμει μέσω μισθοφόρων.
Οπότε δεν είναι εύκολα τα πράγματα εκεί για την Άγκυρα και αυτό το καταλαβαίνει», σημείωσε.
Το ιταλικό ενδιαφέρον για τη Λιβύη, οφείλεται στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που για την ώρα συγκρατεί ο Sarajj αλλά και στα ενεργειακά της αποθέματα.
Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι η Ιταλία θέλει να παίξει στο μεσογειακό πεδίο ένα πρωτεύοντα ρόλο από ευρωπαϊκής πλευράς και σε αυτό συγκρούεται με τη Γαλλία στην παρούσα φάση.

Οι τρεις γραμμές στο εσωτερικό της ΕΕ έναντι της Άγκυρας

Με αφορμή την επίσκεψη Borell στην Αθήνα και την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Φίλης εξήγησε πως όσο η Τουρκία δείχνει να περιφρονεί τους πάντες και τα πάντα είναι σαφές ότι δημιουργείται μια ομάδα κρατών η οποία αντιλαμβάνεται ότι αν δεν μπει φρένο στην Τουρκία, αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά τους.
Εξήγησε ότι στο εσωτερικό της ΕΕ υπάρχουν τουλάχιστον τρεις γραμμές αυτή τη στιγμή: Η πρώτη, υπό τη Γαλλία και την Ελλάδα είναι η «πιο σκληρή» και υποστηρίζει ότι χρειάζεται αναθεώρηση της πολιτικής έναντι της Τουρκίας, προκειμένου να έχει ασφαλώς καρότο, αλλά να έχει και μαστίγιο.
Μια δεύτερη γραμμή, εκφράζεται από ηγέτες, αυταρχικούς, όπως είναι ο Borisov στη Βουλγαρία ή ο Orban στην Ουγγαρία.
Όπως εξήγησε ο κ. Φίλης τους αρέσει να συνεννοούνται απευθείας με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον έχουν στηρίξει σε κρίσιμες στιγμές. «Να θυμίσω ότι ο Borisov είχε προσκαλέσει τον Erdogan δυο ημέρες μετά τα γεγονότα στον Έβρο, όπου Τουρκία είχε βάλει απέναντί στο σύνολο της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Φίλης.
Με την τρίτη γραμμή συντάσσονται χώρες όπως η Γερμανία και εσχάτως η Ιταλία.
Κινούνται στη λογική ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για εμπορικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας, ενώ αναχαιτίζει για την ώρα και τα ρεύματα προσφύγων και μεταναστών.
Οι χώρες αυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα σύμμαχος που δεν πρέπει να αφεθεί να παρεκκλίνει περαιτέρω αλλά πρέπει να επανέλθει σε τροχιά ευρωπαϊκή.

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά ο γερουσιαστής Menendez - Η κλιμάκωση της επιθετικότητας απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Robert Menendez σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo.
Στην επιστολή του, ο Αμερικανός γερουσιαστής καταγγέλλει μεταξύ άλλων τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζητά την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, όπως αυτές προβλέπονται για την αγορά και την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.
Η Τουρκία ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο
Παρουσιάζοντας την εικόνα μιας χώρας που αποσυντονίζει τη περιφερειακή σταθερότητα, ο γερουσιαστής Robert Menendez υπενθυμίζει στον Pompeo ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας στρέφεται εναντίον βασικών εταίρων της Ουάσιγκτον στη περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι στρατιωτικές περιπέτειες της Άγκυρας σε εύφλεκτες περιοχές εγκυμονούν κινδύνους που αντιτάσσονται στα αμερικανικά συμφέροντα.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει γίνει η τελευταία χώρα που παραβιάζει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.
Όπως μάλιστα τονίζει, η γειτονική χώρα κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη στρατιωτική υποστήριξη που πρόσφερε στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης για να αποσπάσει μια παράνομη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων.
Ωστόσο, στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για μια παράνομη συμφωνία, η οποία αγνοεί όχι μόνο τους νόμιμους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τη βάση του διεθνούς δίκαιου.
Στον κατάλογο των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που περιγράφονται στην επιστολή, έρχονται να προστεθούν και οι πρόσφατες επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στο Βόρειο Ιράκ, όπου η Τουρκία έχει εκφράσει την πρόθεσή να δημιουργήσει προσωρινές στρατιωτικές βάσεις με στόχο να χτυπήσει τους Κούρδους μαχητές που βρίσκονται κατά μήκος της παραμεθόριας γραμμής.
«Τέτοιες πράξεις έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
East Med Act: Έκφραση δέσμευσης των ΗΠΑ στη σχέση με την Ελλάδα, τη Κύπρο και το Ισραήλ
Ο γερουσιαστής Robert Menendez καλεί τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να εφαρμόσει πλήρως τις βασικές προβλέψεις του Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το νομοσχέδιο που είναι γνωστό και ως «East Med Act», χαρακτηρίζεται στην επιστολή ως μια σημαντική έκφραση δέσμευσης των ΗΠΑ στη σχέση τους με την Ελλάδα, τη Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.
Όπως σημειώνεται, οι δεσμοί των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Για τον λόγο αυτό, ο γερουσιαστής ευχαριστεί τον Pompeo για την προσωπική του δέσμευση στην ενίσχυση αυτών των σημαντικών σχέσεων μέσω της εμπλοκής του σε συνόδους κορυφής «3+1».
Οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις σε Τούρκους πολίτες που εμπλέκονται στην παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ
«Οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία, υπογραμμίζουν την έλλειψη δέσμευσης του προέδρου Erdogan στο κράτος δικαίου», σημειώνει ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του, «οι τουρκικές παραβιάσεις της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι καλά τεκμηριωμένες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα τουρκικά πλοία έχουν αυξήσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν την αναστολή των δραστηριοτήτων έρευνας των διεθνών ενεργειακών εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει ευπρόσδεκτα μέτρα για την επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους που εμπλέκονται στην παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε αλληλεγγύη με τους συμμάχους και τους φίλους μας στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να επιβάλουν αμέσως κυρώσεις σε αυτά τα ίδια άτομα».
Να εφαρμοστεί ο νόμος για την επιβολή κυρώσεων
Ο γερουσιαστής Robert Menendez υπενθυμίζει ότι παρόλο που το Κογκρέσο είχε προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να αποκτήσει τους πυραύλους Patriot, ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο απειλεί σοβαρά τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
«Η επιλογή της Τουρκίας θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Άγκυρας στη συμμαχία - ένα θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ - και θέτει σε κίνδυνο τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η αγορά στρατιωτικού συστήματος 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί σαφώς μια σημαντική συναλλαγή με τον ρωσικό αμυντικό τομέα, όπως ορίζεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία ενεργοποιεί κυρώσεις.
Η κατάλληλη απάντηση είναι σαφής. Κύριε υπουργέ Πομπέο, γράφω με ένα απλό αίτημα προς την κυβέρνηση: εφαρμόστε το νόμο».
Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Robert Menendez, πρέπει να τηρηθούν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά με την περίπτωση της Κίνας, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με κυρώσεις όταν απέκτησε το ρωσικό σύστημα S-400. Σε διαφορετική περίπτωση, ο γερουσιαστής εκφράζει τον φόβο ότι θα μειωθεί δραστικά η αποτρεπτική ισχύ των κυρώσεων του νόμου CAATSA.
«Η εφαρμογή διαφορετικού προτύπου στην Τουρκία με βάση την προσωπική έλξη που ο πρόεδρος Trump φαίνεται προφανώς να αισθάνεται για τον πρόεδρο Erdogan, δεν είναι τρόπος να ασκήσει κανείς εξωτερική πολιτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης