Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα - O Erdogan «επιστρέφει» στον Macron τις κατηγορίες για επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη - Διαψεύδει η Παλαιστίνη για ΑΟΖ

H Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα - O Erdogan «επιστρέφει» στον Macron τις κατηγορίες για επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη - Διαψεύδει η Παλαιστίνη για ΑΟΖ
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στη Λιβύη
Το τεταμένο κλίμα με τη Γαλλία, με αφορμή την κατάσταση στη Λιβύη, ενισχύει η Τουρκία επιστρέφοντας στον Emmanuel Macron τις κατηγορίες περί «επικίνδυνου παιχνιδιού» στη Λιβύη.
«Η Γαλλία και όχι η Τουρκία είναι εκείνη που παίζει "επικίνδυνο παιχνίδι" στη Γαλλία» επισημαίνει Τούρκος αξιωματούχος.
Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως το γεγονός ότι η Γαλλία «αγνοεί τις νόμιμες ανησυχίες ενισχύει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αντί να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα» και τονίζει ότι «η Γαλλία έχει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι η Λιβύη βυθίζεται στο χάος, παίζοντας το πραγματικό "επικίνδυνο παιχνίδι" στη Λιβύη».
Μάλιστα, η Τουρκία «συστήνει στη Γαλλία και στον Macron να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου και αντί αυτού να ακολουθήσουν τους καθιερωμένους διαύλους επικοινωνίας».

Η ενόχληση Macron για Erdogan

Την έντονη ενόχληση της Γαλλίας έχει προκαλέσει η Τουρκία, η στρατηγική της στη Λιβύη αλλά και οι προκλήσεις στη Μεσόγειο.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, εκτόξευσε βέλη κατά της Άγκυρας για τη στήριξη της στην κυβέρνηση της Τρίπολης κάνοντας, μάλιστα, λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια.
«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον πρόεδρο Erdogan ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.
Μάλιστα, ο ίδιος έβαλε στο κάδρο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, επισημαίνοντας ότι είχε συνομιλία μαζί του για το θέμα της Λιβύης.
«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα, εστιάζοντας όμως κατά κύριο λόγο στον ρόλο της Άγκυρας.

Ενόχληση και στην Αίγυπτο

Εν τω μεταξύ, η τακτική του Erdogan έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση και στην Αίγυπτο, με τον πρόεδρο της χώρας, Abdul Fattah al-Sisi, να προειδοποιεί πως εάν απειληθεί η Σύρτη θα παρέμβουν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.
Στο πλευρό της Αιγύπτου έχουν ταχθεί Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αποκλιμάκωση ζητούν ΗΠΑ και Βρετανία

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη.
«Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη – από όλες τις πλευρές.
Προτρέπουμε τα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις.
Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, της Πρωτοβουλίας του Καΐρου και της διαδικασίας του Βερολίνου» ανέφερε τη Δευτέρα στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Βρετανία.
Ειδικότερα, εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε: «Όλα τα μέρη στη σύρραξη της Λιβύης πρέπει να αποκλιμακώσουν την ένταση, να δεσμευθούν σε κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν στον καθοδηγούμενο από τα Ηνωμένα Έθνη πολιτικό διάλογο».

Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας και κυρίως της Γαλλίας και της Αιγύπτου, όσον αφορά την Τουρκία, ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, καθώς φαίνεται ότι σχηματίζεται ένα ισχυρό μέτωπο κατά της Τουρκίας, που εντείνει τη επιθετική ρητορική της.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusοglu, λίγες ώρες αφού κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο για… μοιρασιά, εκτόξευσε απειλές κατά της χώρας μας με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της Süddeutsche Zeitung σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, απάντησε: «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας.
Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε.
Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση».
Και βέβαια ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επιχείρησε να παραδώσει νέα μαθήματα… ανθρωπιάς με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις  προς την Τουρκία και η χώρα μας αφέθηκε μόνη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα.
Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη έγιναν θύματα της ρατσιστικής και της εχθρικής πολιτικής.  
Τον περασμένο χρόνο οι απάνθρωπες εικόνες που διαδραματίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ήταν ένα καλό παράδειγμα για να δείξει πως βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Αίγυπτος: Δε θα επιτρέψουμε σε τρομοκράτες - στρατιωτικές ομάδες να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την Λιβύη

Τη βεβαιότητα ότι η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να λάβει κάθε μέτρο για να εμποδίσει να τεθεί η Λιβύη υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών ομάδων και ένοπλων παραστρατιωτικών, εξέφρασε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών S. Soucri, απευθυνόμενος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.
Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας προειδοποίησε για τις συνέπειες των ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος που σχετίζονται με τη στήριξη τρομοκρατικών ομάδων και πολιτοφυλακών μεταφέροντας ξένους μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη Συρία στη Λιβύη με έναν τρόπο που αποσταθεροποιεί την εσωτερική ασφάλεια της Λιβύης και αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών χωρών.
Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης για τη Λιβύη, τονίζοντας την «ανάγκη αποκατάστασης του εθνικού κράτους της Λιβύης και του ρόλου των θεσμικών οργάνων του στην υπηρεσία του λαού της Λιβύης, μακριά από ξένες παρεμβάσεις».
Εξάλλου, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του Αιγυπτίου Προέδρου Al Sissi για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, καθώς και όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αναζητούν την ειρήνη, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία ως παράδειγμα «εποικοδομητικών προτάσεων» που «έτυχε θερμής υποδοχής σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο και σε αραβικό επίπεδο».
Τέλος, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Γενικός Γραμματέας A. Yait καταδίκασε τη «συστηματική στρατολόγηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών» στη Λιβύη και επεσήμανε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι ενάντια σε όλες τις μορφές ξένης επέμβασης στη Λιβύη και σε «οποιαδήποτε στρατιωτική λύση» στη εν λόγω σύγκρουση και ανέφερε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει μόνο μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου και τις διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Pyatt: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, Geoffrey Pyatt, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα (23/6/2020) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν περιφερειακά ζητήματα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, να επαναλάβουμε την στήριξή μας για εκεχειρία στη Λιβύη που οδηγεί σε πολιτική λύση, καθώς και το μήνυμά μας προς όλους τις εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας, να σταματήσουν τις αποστολές όπλων και τζιχαντιστών που εντείνουν τη βία», επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης με ανάρτησή του στο twitter μετά τη συνάντηση.
«Επίσης επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά τη νομική μας αντίληψη ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως και η ηπειρωτική χώρα», συμπλήρωσε ο Pyatt.

Παλαιστίνιος πρέσβης για ΑΟΖ με Τουρκία: Καμία συμφωνία χωρίς να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο

«Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, ως εκ τούτου δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηρίζομαστε σε αυτή την αρχή» διευκρινίζει, σε σημερινή γραπτή δήλωση του, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Marwan Toubassi σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας στα σενάρια περί συμφωνίας με την Τουρκία για την ανακήρυξη ΑΟΖ.
Ο πρέσβης Marwan Toubassi επισημαίνει:
«Η θέση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) εκεί, περιορίζεται στη δέσμευσή μας στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών στις οποίες είμαστε μέλη, καθώς και τα δικαιώματα που μας παρέχει αυτή η συνθήκη.
Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή.
Ομοίως, η Παλαιστίνη αναμένει από όλες τις χώρες να σεβαστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ».
Σημειώνεται ότι χθες, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Faed Mustafa, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία.
Σε συνέντευξή του σε τουρκικά μέσα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης υποστήριξε πως και το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν και εκμεταλλευτούν το μερίδιό τους λόγω των ισραηλινών πιέσεων.
«Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε, το απέτρεψε», υπογραμμίζει ενώ στο ερώτημα αν συζητείται μία παρόμοια συμφωνία με τη Λιβύη μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης», ο Faed Mustafa δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς.
Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.
Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία.
Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο.
Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.
Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο.
Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία.
Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς.
Είμαστε ανοιχτοί σε όλα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης