Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ιράν: Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πυρηνική συμφωνία - Έχουν επιδεινώσει περισσότερο την κατάσταση

Ιράν: Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πυρηνική συμφωνία - Έχουν επιδεινώσει περισσότερο την κατάσταση
Ο απεσταλμένος του Ιράν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας τόνισε ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον έχουν εμποδίσει την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει η πυρηνική συμφωνία
Τη θέση ότι η εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) παρεμποδίζεται από τις αδιάκοπες εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ, διατύπωσε σήμερα (17/6) ο απεσταλμένος του Ιράν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, Kazem Gharib Abadi, τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με αυτά που προβλέπει ο Οργανισμός.
Ειδικότερα, ο κ. Abadi ανέφερε ότι «η εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης επηρεάστηκε σοβαρά από τα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν μονομερείς κυρώσεις εναντίον όλων των εναπομείναντων πυρηνικών έργων του Ιράν, δηλαδή τη μετατροπή τπυ πυρηνικού αντιδραστήρα Arak, τις παραδόσεις εμπλουτισμένου ουρανίου και την εξαγωγή καυσίμων από τον αντιδραστήρα του Ιράν».
«Αυτές οι κυρώσεις και οι κακοήθεις πολιτικές παρεμπόδισαν την εφαρμογή των σχετικών πυρηνικών διατάξεων του ψηφίσματος 2231 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιρανός αξιωματούχος.
Παράλληλα, ο κ. Abadi τόνισε ότι «στην πραγματικότητα, με τη συνεχή ανεύθυνη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών, η κατάσταση γύρω από τη συμφωνία έχει επιδεινωθεί περαιτέρω σε σχέση με πριν», ενώ πρόσθεσε ότι «το Ιράν δικαιούται να προχωρήσει σε διαρθρωτικά μέτρα και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα ενημερωθεί δεόντως για αυτά σε οποιοδήποτε στάδια της ανάπτυξής του».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των παράνομων πράξεών τους, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους του Καταστατικού του Οργανισμού, τις αρχές της Συνθήκης Μη Διάδοσης και τις διατάξεις του ψηφίσματος 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε ο κ. Abadi.
Ο Ιρανός αξιωματούχος ζήτησε και από τα μέλη του Οργανισμού να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη συμφωνία, και να «αντιδράσουν ανάλογα στην παράνομη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνής συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και της τεχνολογίας».
«Είναι σημαντικό οι παραβιάσεων των σχεδικών υποχωρεώσεων και οι μονομερείς ενέργειας των ΗΠΑ να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο έργο του Οργανισμούς κατά την εκτέλεση της εντολής στους τομείς των ειρηνικών πυρηνικών χρήσεων, σύμφωνα με το καταστατικό του και με άλλα σχετικά έγγραφα», διευκρινίζει ο απεσταλμένος του Ιράν.
Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις χώρες που συμμετέχουν στην πυρηνική συμφωνία με τη Δύση να διασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας και να αμβλύνουν τον αντίκτυπο από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης