Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Στέλνει το Fatih νότια της Κρήτης για γεωτρήσεις και κατηγορεί την Ελλάδα για προβοκάτσια στο Αιγαίο

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Στέλνει το Fatih νότια της Κρήτης για γεωτρήσεις και κατηγορεί την Ελλάδα για προβοκάτσια στο Αιγαίο
Καθημερινές και πολυεπίπεδες είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, Έβρο και Μεσόγειο
Μετά τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της και στέλνει τις επόμενες ημέρες το ερευνητικό σκάφος «Φατίχ», νότια της Κρήτης.
Η Άγκυρα, ξεκινά την υλοποίηση του λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο συμπίπτει με το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας Hulusi Akar ο οποίος «κατήγγειλε την Ελλάδα για παρενοχλήσεις στο Αιγαίο».
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, σε παρέμβασή του -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε προ ημερών (Turkey Energy Summit) ενημέρωσε εκτενώς για τα επόμενα βήματα του καθεστώτος Erdogan στο πεδίο αυτό και στα πλαίσια αυτά αναφέρθηκε και στους νέους σχεδιασμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για την έναρξη σεισμικών ερευνών στη βάση του γνωστού λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης.
Σημειώνεται συναφώς πως μετά την υποβολή της άδειας και τις σχετικές αναφορές, που έγιναν τόσο στο συνέδριο όσο και δημοσίως, χρονικά οι έρευνες αυτές τοποθετούνται εντός Ιουλίου.
Η ΤΡΑΟ θα ενεργεί εκ μέρους του καθεστώτος της Τρίπολης, όπως πράττει σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου υποστηρίζει ότι έχει άδεια από το κατοχικό καθεστώς. Δηλαδή, θα εφαρμόσει το «επιτυχημένο μοντέλο», που υιοθέτησε στην κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι σαφές πως η Άγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει ένα παράνομο ενεργειακό πρόγραμμα σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ανεξαρτήτως εάν με βάση το διεθνές δίκαιο δεν νομιμοποιείται να το πράξει.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Ενέργειας πως πολλοί από τους βασικούς παίκτες επιχείρησαν να παρακάμψουν, να θέσουν εκτός παιχνιδιού την Τουρκία, προσθέτοντας πως τελικά ήταν αυτοί που τέθηκαν εκτός επικαλούμενοι την πανδημία.
Άφησε δε να εννοηθεί πως δεν ήταν αυτός ο λόγος της αποχώρησης των εταιρειών από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κάποιος άλλος.
Σημειώνεται πως, παρά την προσωρινή αναστολή του ενεργειακού προγράμματος των εταιρειών, η Τουρκία με το γεωτρύπανο «Yavuz» συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις της.
H Άγκυρα ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εντάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία παρουσιάζεται πιο επιθετική παρά ποτέ, όπως αναφέρουν διπλωματικοί αναλυτές.
Οι έρευνες που έχει προαναγγείλει νοτίως της Κρήτης προφανώς και θα συνιστούν παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αναβάθμιση των προκλήσεων.

Από το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον Akar

Η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες μια επιθετική ρητορική, την οποία απέσυρε για λίγο εν μέσω πανδημία και επαναφέρει τώρα. Στόχος της να υλοποιήσει το περίφημο όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με την κυβέρνηση Erdogan να φλερτάρει συχνά με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, σε σημερινές προκλητικές του δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Halusi Akar κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρενοχλεί την Τουρκία στο Αιγαίο.
«Παρά τις προσπάθειες και την υπομονή μας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, είναι αδύνατο να εξηγηθούν οι παρενοχλήσεις τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο», δήλωσε Akar επισκεπτόμενος τη φρεγάτα «Μπαρμπαρός» στην Αλεξανδρέτα της ανατολικής Τουρκίας.
Πρόκειται για «σοβαρή πρόκληση και προβοκάτσια»« υποστήριξε στέλνοντας μήνυμα προς την Αθήνα ότι  «οι παρενοχλήσεις αυτές δεν πρόκειται να τους ωφελήσουν σε τίποτε».
Ο Akar υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιλύσει το θέμα με διάλογο θα συνεχίσει να το κάνει. «Έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να επιλύσουμε τα περιστατικά στο πλαίσιο του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μετά από αυτά» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός. «Είμαστε υπέρ των διμερών συμφωνιών, του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Δεν είναι απειλή όταν λέμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας. Θέλουμε όλοι να το γνωρίζουν αυτό».
Τόνισε δε οτι αυτή την περίοδο η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλούς κινδύνους και είναι «βασικό μας καθήκον να τους αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα ».

Η Τουρκία «βλέπει» ελληνικές προκλήσεις και στον Έβρο

Η δήλωση αυτή Akar έρχεται μία μέρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το περιστατικό στον Έβρο μετά την κατάληψη ελληνικού εδάφους.
Η Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί τα ην Ελλάδα για παραβίαση των συνόρων της στον Έβρο.
Στην ανακοίνωση σημειώνει ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στα σύνορα της και αναφέρει ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις που η ίδια πρότεινε μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

Η Ελλάδα γνωστοποίησε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα χτίσει φράχτη στην περιοχή των χερσαίων συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας.
Κατόπιν συντονισμού με τους αρμόδιους θεσμούς, το υπουργείο μας εξέδωσε σημείωμα προς την Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2020, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία μας σύνορα, να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή.
Έχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Έβρου, που επίσης αποτελεί μέρος των συνόρων μας με την Ελλάδα, όπως ορίζει με τη συμφωνία, έχει αλλάξει σημαντικά από το 1926 τόσο από φυσικούς όσο και από τεχνητούς παράγοντες, όταν ορίστηκαν τα σύνορα, και ότι δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων, κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα.
Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Δε θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης