Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Borrell (ΥΠΕΞ ΕΕ): Η ΕΕ είναι σε θέση να εμποδίσει την παράδοση όπλων από θαλάσσης στην Λιβύη

Borrell (ΥΠΕΞ ΕΕ): Η ΕΕ είναι σε θέση να εμποδίσει την παράδοση όπλων από θαλάσσης στην Λιβύη
Η επιχείρηση Ειρήνη, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 31/3, στοχεύει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα Τρίτη 12 Μαΐου τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη διαμηνύοντας ότι θα εμποδίσει την δια θαλάσσης παράδοση όπλων σε αυτή τη χώρα με βάση την εντολή της επιχείρησης «Ειρήνη», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.
«Η επιχείρηση Ειρήνη, που εγκρίθηκε από το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο στις 31 Μαρτίου, στοχεύει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ναυτικά, αεροπορικά και δορυφορικά μέσα», είπε ο Borrell κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
Η στρατιωτική αποστολή "Ειρήνη" «είναι ήδη επιχειρησιακή» από τις 4 Μαΐου με την παρουσία της γαλλικής φρεγάτας Jean Bart στην περιοχή και της έχει ανατεθεί η επιτήρηση του ελέγχου του εμπάργκο του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.
Η Ιταλία, στη διοίκηση της επιχείρησης και η Ελλάδα έχουν ήδη δεσμευτεί να στείλουν από ένα πολεμικό πλοίο στην επιχείρηση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Προγραμματίζονται κυκλικές εναλλαγές για να διασφαλιστεί η μόνιμη παρουσία στην ζώνη επιτήρησης που βρίσκεται ανατολικά των ακτών της Λιβύης.
Αεροπλάνα αναγνώρισης και δορυφόροι θα παρέχουν επίσης πληροφορίες για δραστηριότητες εντός και εκτός της Λιβύης.
Ο Borrell παράλληλα τόνισε πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις στη Μάλτα.
Η νησιωτική χώρα αντιμετωπίζει ένα κύμα αφίξεων μεταναστών από τη Λιβύη και έχει απειλήσει να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Ειρήνη, αν οι εταίροι της δεν δείξουν αλληλεγγύη, συμφωνώντας να μετεγκαταστήσουν μέρος των μεταναστών.
«Η Ειρήνη συγκροτήθηκε για να προσπαθήσει να τερματίσει τις μάχες στη Λιβύη.
Είναι προς το συμφέρον της Μάλτας να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και εξαρτάται από την ορθή λειτουργία της επιχείρησης.
Ο υπουργός της Μάλτας το έχει καταλάβει πολύ καλά», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων και αεροπορικών συνόρων με τη Λιβύη», ανέφερε.
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Khalifa Haftar, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019 μια επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (GNA) που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία.
Ο Borrell εξέφρασε την «ανησυχία» του ότι «η Τουρκία και άλλες ξένες δυνάμεις είναι μέρη του πολέμου».
«Η κατάπαυση του πυρός δεν έχει εφαρμοστεί και οι μάχες κλιμακώνονται», επισήμανε.
Αλλά «η επιχείρηση Ειρήνη δεν στοχεύει κανέναν συγκεκριμένα.
Η αποστολή της είναι να ελέγχει τη διακίνηση όπλων στη Λιβύη», επέμεινε.
Η ΕΕ υπενθύμισε στις δυνάμεις και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη την υποχρέωση «τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και προειδοποίησε ότι «όσοι τον παραβιάζουν θα θεωρηθούν υπόλογοι».
«Η εκεχειρία πρέπει να συμβαδίζει με την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο μερών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και με πλήρη σεβασμό της πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ζητώντας το διορισμό «το συντομότερο δυνατόν» διαδόχου του πρώην ειδικού εντεταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Ghasan Salame, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτιο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης