Τελευταία Νέα
Αυτοκίνητο

Γιατί η ηλεκτρική ιπποδύναμη είναι τόσο φτηνή

Γιατί η ηλεκτρική ιπποδύναμη είναι τόσο φτηνή
Από τη φύση τους οι ηλεκτροκινητήρες έχουν μία απόδοση πάνω από το 90% σε σχέση με τους θερμικούς κινητήρες που βρίσκονται πάνω απ το 30%
Το Kia EV6 GT των 585 ίππων στη χώρα μας κοστίζει 76.000 ευρώ. Για να βρεις αντίστοιχη ισχύ και επιδόσεις σε συμβατικό αυτοκίνητα χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλά χρήματα. Και η ερώτηση έχει ως εξής: γιατί η ηλεκτρική ιπποδύναμη είναι τόσο φτηνή;
Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, όπου η πρόσθετη ισχύς συνεπάγεται συχνά πολύπλοκες τροποποιήσεις, οι ηλεκτροκινητήρες προσφέρουν μια απλούστερη μεθόδευση για την αύξηση της ιπποδύναμης.
Εξαρτήματα όπως ρότορες, στάτορες και χάλκινα καλώδια αποτελούν τα συστατικά των ηλεκτρικών κινητήρων, επιτρέποντας προσαρμογές στην αρχιτεκτονική τους για την αύξηση της ισχύος χωρίς υπέρογκο πρόσθετο κόστος.
Από τη φύση τους οι ηλεκτροκινητήρες έχουν μία απόδοση πάνω από το 90% σε σχέση με τους θερμικούς κινητήρες που βρίσκονται πάνω απ το 30%. Αντίστοιχα, η φύση των βελτιώσεων των ηλεκτροκινητήρων για την επίτευξη μεγαλύτερης ισχύος συνεπάγεται ελάχιστο αυξημένο κόστος.
Ενώ εξαρτήματα όπως ο χαλκός και οι μαγνήτες σπάνιων γαιών συμβάλλουν στο κόστος, οι ηλεκτροκινητήρες παραμένουν απλούστεροι και πιο οικονομικοί από τους αντίστοιχους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μάλιστα, η αύξηση της ισχύος σε ένα μοντέλο θα ήταν ακόμη φτηνότερη αν δεν υπήρχαν οι απαιτήσεις για καλύτερη ψύξη, για ενισχυμένα φρένα, καλύτερα ελαστικά, διάφορες αεροδυναμικές αναβαθμίσεις κ.α. (διαβάστε περισσότερα)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης