Τελευταία Νέα
Αυτοκίνητο

Οικονομική οδήγηση: Το «to do list» για πλήρη εξοικονόμηση καυσίμων

Οικονομική οδήγηση: Το «to do list» για πλήρη εξοικονόμηση καυσίμων
Αν δεν γίνεται σωστή συντήρηση όλων των μηχανικών μερών του αυτοκινήτου, τότε είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται η κατανάλωση των καυσίμων

Η οδήγηση έχει γίνει ένα ακριβό «σπορ», αν σκεφτεί κανείς την ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων. Σκέφτεσαι πώς μπορείς να οδηγήσεις οικονομικά; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά tips τόσο για να μειώσεις την κατανάλωση των καυσίμων όσο και να αυξήσεις την αποδοτικότητά τους. Πρώτη συμβουλή είναι το να διατηρείς μία σταθερή ταχύτητα, σύμφωνα με όσα ορίζει και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Αν και αυτό φαίνεται απλό, είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί γιατί συνδέεται με την οδηγική συμπεριφορά και θα το αντιληφθείς στην πράξη.
Στο «to do list» που ακολουθεί, θα βρεις εφτά χρήσιμες συμβουλές για οικονομική οδήγηση που μπορείς να εφαρμόσεις και να δεις αποτέλεσμα.

Μην αμελείς τα service του αυτοκινήτου

Τα service του αυτοκινήτου, είναι απαραίτητα για να διασφαλίσεις ότι οδηγείς οικονομικά και αποδοτικά. Αν δεν γίνεται σωστή συντήρηση όλων των μηχανικών μερών του αυτοκινήτου, τότε είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται η κατανάλωση των καυσίμων. Για παράδειγμα, τα βουλωμένα φίλτρα βενζίνης, αέρα και τα βρώμικα μπεκ είναι πιθανό να δημιουργήσουν πρόβλημα στο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου και στην απόδοση του κινητήρα, με αποτέλεσμα η κατανάλωση καυσίμων να αυξηθεί έως και 13%.

Να κοιτάς την πορεία σου και να οδηγείς με σταθερή ταχύτητα

Φυσικά, το να κοιτάς την πορεία σου δεν θα σε βοηθήσει άμεσα στο να αυξήσεις την απόδοση των καυσίμων, ωστόσο θα βελτιώσει την οδηγική σου συμπεριφορά. Πώς θα γίνει αυτό; Έχοντας τον πλήρη έλεγχο της πορείας σου, θα τηρείς τις αποστάσεις, θα μπορείς να αντιληφθείς πιο άμεσα τυχόν απρόοπτα στο δρόμο κι έτσι οι αντιδράσεις σου θα είναι πιο ομαλές. Δεν θα έχεις λοιπόν, απότομες αυξομειώσεις της ταχύτητας και θα τη διατηρείς σταθερή έως ότου φτάσεις στον τελικό σου προορισμό. Έχε υπόψη σου ότι, όταν η ταχύτητά σου δεν ξεπερνά τα 90 χλμ./ώρα, η κατανάλωση των καυσίμων μειώνεται έως και 25%. Επιπλέον να θυμάσαι ότι οι στροφές ανά λεπτό του αυτοκινήτου -καθώς οδηγάς- πρέπει να είναι ανάμεσα στις 2.000 με 3.000.

Να ελέγχεις τον αέρα στα λάστιχα του αυτοκινήτου

Τα λάστιχα του αυτοκινήτου, εάν έχουν φθορές, γδαρσίματα ή δεν έχουν την κατάλληλη πίεση αέρα, μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμων. Αντίθετα, τα σωστά φουσκωμένα λάστιχα που ακολουθούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή των ελαστικών, την μειώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, η βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου κυμαίνεται από 0,3 έως και 3%.
person pump up the car wheels tires with a compressor with manometer

Να κάνεις σωστή χρήση του κλιματισμού

Στην Ελλάδα, το καλοκαίρι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αναγκάζουν τους περισσότερους οδηγούς να χρησιμοποιούν τον κλιματισμό του αυτοκινήτου. Το ζήτημα που προκύπτει όμως είναι, το κατά πόσο γίνεται σωστή χρήση του κλιματιστικού. Με την χρήση του «auto» συστήματος στον κλιματισμό του αυτοκινήτου, γίνεται προσαρμογή του κλιματισμού στην ιδανική θερμοκρασία που έχεις ορίσει και διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα. Έτσι, ενώ από τη μία καταναλώνεις καύσιμα, από την άλλη διατηρείς τα επίπεδα κατανάλωσης σταθερά. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εξοικονόμηση καυσίμων κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, τέτοιοι είναι η αεροδυναμική του αυτοκινήτου, η εξωτερική θερμοκρασία και το να οδηγείς με ανοιχτά παράθυρα.
Desperate young couple trying to get all the suitcases in the car to go on a road trip for spring break. Vehicle packed concept

Μη χρησιμοποιείς το αμάξι ως αποθηκευτικό χώρο

Υπάρχουν πολλά πράγματα που εντελώς τυχαία καταλήγουν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Εργαλειοθήκες, σκηνές, sleeping bags, έγγραφα, τσάντες και άλλα πολλά που επιβαρύνουν το αυτοκίνητο. Το επιπρόσθετο βάρος στο αυτοκίνητο, έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση καυσίμων. Ελάφρυνε λοιπόν το αυτοκίνητό σου από τα πράγματα που δε χρειάζεσαι και εξοικονόμησε καύσιμα.

Επίλεξε τον τύπο καυσίμου που προτείνει ο κατασκευαστής

Η ποιότητα του καυσίμου, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας εξοικονόμησης στην κατανάλωση καυσίμων κατά την οδήγηση. Οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων, προτείνουν έναν τύπο καυσίμου με συγκεκριμένο βαθμό οκτανίων, για καλύτερη απόδοση και οικονομία του κινητήρα καυσίμου. Η Super αμόλυβδη, θεωρείται καθαρότερη από την απλή και ότι προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση και οικονομία, ωστόσο είναι ακριβότερη. Μία συμβουλή που επιθυμούμε να κρατήσεις, είναι να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς δεν αξίζει να ξοδεύεις περισσότερα στην Super, αν έχεις την ίδια ή ακόμη και καλύτερη απόδοση και οικονομία με την απλή.

Μία σκέψη για τη νέα χρονιά!

Αν ένας από τους στόχους σου τη νέα χρονιά είναι η οικονομία στα καύσιμα, τότε πέρα από τις παραπάνω συμβουλές, θα πρέπει να αρχίσεις να εξετάζεις και την επιλογή της απόκτησης ενός ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου. Τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα, έχουν συνδεθεί με την έννοια της «eco friendly» οδήγησης και φυσικά με την εξοικονόμηση καυσίμων. Με την αγορά ενός υβριδικού ή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, οδηγείς οικονομικά και παράλληλα προστατεύεις το περιβάλλον από τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρά. Εάν σκεφτείς αυτά τα πλεονεκτήματα και τα συνδυάσεις με τις κρατικές φορολογικές ελαφρύνσεις και την άνεση στην οδήγηση, τότε θα δεις ότι δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση που θα μπορούσες να κάνεις για οικονομική και οικολογική οδήγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης