Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διεύρυνση των ζημιών στα -95,5 εκ. ευρώ για την Ελληνική στο α’ 6μηνο του 2014 - Κάτω του 8% το Core Tier 1

Διεύρυνση των ζημιών στα -95,5 εκ. ευρώ για την Ελληνική στο α’ 6μηνο του 2014 - Κάτω του 8% το Core Tier 1
Αύξηση +46% στη λειτουργική κερδοφορία
Διεύρυνση των ζημιών στα 95,5 εκ. ευρώ εμφάνισε η Ελληνική Τράπεζα για το α’ 6μηνο του 2014.
Ειδικότερα, η Ελληνική Τράπεζα κατέγραψε ζημιές, ύψους 95,5 εκ. ευρώ για το α’ 6μηνο του 2014, έναντι 46,2 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Παράλληλα, η κυπριακή τράπεζα εμφάνισε αύξηση +46% στα λειτουργικά κέρδη, καθώς διαμορφώθηκαν στα 87 εκ. ευρώ έναντι 59,6 εκ. ευρώ το αντίστοιχο 6μηνο του 2013.

Πιο αναλυτικά,
Καθαρά επιτοκιακά έσοδα
Τα καθαρά έσοδα από τόκους του Ομίλου ανέρχονται σε 105,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 84,2 εκατ. ευρώ για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2013, σημειώνοντας αύξηση 25%. Η αύξηση επιτεύχθηκε χάρη στη σημαντική μείωση των εξόδων από τόκους κατά 47%, παρά τη μείωση των εσόδων από τόκους κατά 9%. Τα έξοδα προσωπικού παρουσιάζουν μείωση 21% (€9,7 εκατ.), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις συνολικές λειτουργικές δαπάνες να παρουσιάζουν μείωση 9%.

Στα 95,5 εκ. ευρώ η ζημία μετά τη φορολογία

H ζημία μετά τη φορολογία που αναλογεί στους κατόχους μετοχών της μητρικής εταιρείας, ανέρχεται σε 95,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημία €46,1 εκατ. για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επιδείνωση ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου
Το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και η συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να επηρεάζει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου. Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων ανέρχονται σε €194,0  εκατ., σημειώνοντας αύξηση ύψους €99,4 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2014 και ως αποτέλεσμα της διαμόρφωσης Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Common Equity Tier 1 ratio) της Τράπεζας και του Ομίλου κάτω από 8%, ΜΑΚ 1 συνολικής αξίας περίπου €15 εκατ. μετατρέπονται κατ’ αναλογία σε μετοχές.  
Μετά την πιο πάνω μετατροπή των ΜΑΚ 1, οι Δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου  και της Τράπεζας στις 30 Ιουνίου 2014 διαμορφώνονται σε 12,3%, ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων σε 11,2% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων σε 8,0%, σύμφωνα με τη Νέα Νομοθεσία και Οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα (Capital Requirement Regulation (CRR)/Capital Requirement Directive (CRD IV)) ημερομηνίας 26 Ιουνίου 2013 που τέθηκε σε ισχύ από την 1ην Ιανουαρίου 2014 και τις σχετικές εγκυκλίους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με βάση τον Πυλώνα 1.

Αύξηση καταθέσεων κατά 6%

Οι μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες στην Κύπρο παρουσίασαν οριακή αύξηση σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2013 και ανέρχονται σε €4,4 δισ..  Οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν στα €5,9 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 6% από το Δεκέμβριο του 2013. Ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις του Ομίλου ανέρχεται στο 57,2%, με μηδενική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μη άντληση ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας και χωρίς οποιαδήποτε εξάρτηση από τη διατραπεζική αγορά.

Άνετη ρευστότητα
Ο Όμιλος, θωρακίζοντας αποτελεσματικά το ενεργητικό του και με άνετη ρευστότητα και ισχυρό ισολογισμό, είναι σε θέση να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας και εκφράζει την ετοιμότητά του να αυξήσει την κεφαλαιακή του επάρκεια, εάν χρειαστεί, μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ώστε να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες της Δανειακής Σύμβασης και τους αυστηρότερους ρυθμιστικούς δείκτες.

Αναφερόμενη στα οικονομικά αποτελέσματα, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου, τόνισε τα εξής:
Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ για πρώτη φορά μαζί σας μετά την ανάληψη των νέων μου καθηκόντων ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας. 
Η κυπριακή οικονομία και κοινωνία βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για αυτές κρίση. Σας διαβεβαιώνω για τη δέσμευσή μας ότι η Ελληνική Τράπεζα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας και οι σκόπελοι της οικονομικής κρίσης θα ξεπεραστούν,  φέρνοντας καλύτερες μέρες για όλους.    
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης τριμηνίας του 2014, έχουμε ενισχύσει  περαιτέρω τον Ισολογισμό της Ελληνικής Τράπεζας με άνετη ρευστότητα και βελτιωμένο δείκτη των προβλέψεων για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στο σύνολο των μεικτών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 6% σε σύγκριση με το τέλος του 2013, επιπρόσθετη ένδειξη του δυνατού ονόματος της Ελληνικής Τράπεζας.
Επίσης ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις, ο οποίος ανέρχεται σε 57% είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη.
Όσον αφορά τα θέματα κεφαλαίου, συμμορφωνόμαστε με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης και τις προσκείμενες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ, μελετούμε σχέδια με θέματα κεφαλαίου και σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε αναθέσει στον οίκο Rothschild  την αξιολόγηση του θέματος.
Η κεφαλαιακή μας βάση και η πρόσβασή μας σε κεφάλαια μάς δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυσσόμαστε και να στηρίζουμε τους πελάτες μας.
Ασχολούμαστε με τα μη–εξυπηρετούμενα δάνεια με υπεύθυνο τρόπο δείχνοντας όμως και μέγιστη ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης, χωρίς όμως συμβιβασμούς στο καθήκον μας προς τους καταθέτες και μετόχους μας.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στη στήριξη της κυπριακής οικονομίας και από αυτήν την άποψη είμαστε ενθουσιασμένοι με τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουμε στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Στο παρόν στάδιο είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης της στρατηγικής μας και προς αυτήν την κατεύθυνση και τον σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε με τον συμβουλευτικό οίκο Roland Berger.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης