Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σήμερα οι απαντήσεις των τραπεζών στην ΤτΕ για τα stress tests - Ομόλογα και NPLs στο επίκεντρο – Πως βαθμολογούνται

 Σήμερα οι απαντήσεις των τραπεζών στην ΤτΕ για τα stress tests - Ομόλογα και NPLs στο επίκεντρο – Πως βαθμολογούνται
Τις απαντήσεις τους στην ΤτΕ στέλνουν έως και σήμερα οι 8 ελληνικές και κυπριακές τράπεζες που συμμετέχουν στα  stress tests και όπως αναφέρουν οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνική, Alpha , Eurobank, Marfin και ΤΤ δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τα ακραία σενάρια προσομοίωσης.
Σημειώνεται ότι τα stress tests εμφανίζουν σοβαρά κενά καθώς όπως θα αποδειχθεί ο στόχος τους ήταν επικοινωνιακός και όχι ουσιαστικός.
Αν και οι παράμετροι άλλαξαν ουκ ολίγες φορές τελικώς τα stress tests δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσουν τον στόχο για τον οποίο τέθηκαν.
Από τις παραδοχές που αξιολογούνται ως δομικές είναι το haircut ή απομείωση του trading χαρτοφυλακίου ομολόγων κατά 23% εξέλιξη που θα έχει αρνητική επίδραση στις τράπεζες έως 1 δις ευρώ καθώς επιλέγει το καλύτερο σενάριο για τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι στην απομείωση δεν περιλαμβάνονται τα AFS δηλαδή τα χαρτοφυλάκια διαθέσιμα προς πώληση.
Όμως η απεικόνιση των δυνητικών παρενεργειών στις τράπεζες δεν είναι ρεαλιστική καθώς όπως έχει αναφερθεί έχουν πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους και μεταφέρει ομόλογα από χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται σε χαρτοφυλάκια που δεν αποτιμώνται ή καλύτερα αποτιμώνται με τιμές κτήσης.
Άρα οι ωραιοποιήσεις θα είναι εμφανείς.  
Μια άλλη σημαντική παράμετρος των stress tests είναι τα NPLs με βάση το βασικό και αρνητικό σενάριο προκύπτει ότι το 2010 θα είναι η κακή χρονιά για τα προβληματικά δάνεια και το 2011 η κατάσταση θα είναι καλύτερη.
Με βάση ορισμένες πηγές φθάνει μεταξύ 11,5% και 12% το ακραίο σενάριο στα προβληματικά δάνεια.

Πως βαθμολογούνται

Από τις τράπεζες  η ΑΤΕ φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες να τα περάσει με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Εθνική και η Eurobank διαθέτουν τα ισχυρότερα core tier 1 στην Ελλάδα ενώ το ΤΤ και η Alpha bank τα ισχυρότερα tier 1....
Οι κυπριακές τράπεζες κινούνται κοντά στον μέσο όρο αλλά εμφανίζουν χαμηλά core tier 1.
Η ΑΤΕ εμφανίζει core tier1 4,5% περίπου επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα της κεφαλαιακής ενίσχυσης ή της προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πέραν του ΤΤ που αποτελεί μια ειδική περίπτωση το ισχυρότερο tier 1 που αποτελεί τον πυρήνα των εποπτικών κεφαλαίων εμφανίζει η Alpha bank και με βάση την δομή του χαρτοφυλακίου ομολόγου θα λάβει και από τις υψηλότερες βαθμολογίες.
Η Alpha bank εμφανίζει tier1 11,5% και core tier 1 8,8%.
To υψηλότερο tier 1 εμφανίζει το ΤΤ 16,8%.
Το χαμηλότερο tier 1 εμφανίζει η ΑΤΕ 7,7% και core tier 1 4,5% που είναι το χαμηλότερο στην Ελλάδα ή 624 εκατ ευρώ.
Με βάση τα stress tests της Επιτροπής  Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) οι τράπεζες λαμβάνουν καλή βαθμολογία ειδικά η Alpha bank, ΤΤ, Eurobank και Εθνική.
Το tier 1 των κυπριακών τραπεζών είναι ικανοποιητικό  αλλά το core tier κινείται πέριξ του 7%.
H Alpha bank φαίνεται ότι θα λάβει την υψηλότερη βαθμολογία ακολουθεί το ΤΤ που θα λάμβανε ακόμη μεγαλύτερη αλλά λόγω ομολόγων επηρεάζεται, ακολουθούν Eurobank και ΕΤΕ, έπονται Κύπρου και Marfin και στο τέλος η ΑΤΕ Bank  η οποία είναι αμφίβολο αν περάσει τα stress tests. Φαντάζει πολύ δύσκολο να περάσει τα stress tests η ΑΤΕ.
Αν περιληφθούν όλες οι παράμετροι αξιολόγησης με βάση τραπεζικές πηγές η Alpha bank θα εμφανίσει την καλύτερη βαθμολογία και αυτό λόγω του ύψους των χαρτοφυλακίων ομολόγων που διαθέτει ενώ αρνητικά επιδρά το μεγάλο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων.
Υψηλή βαθμολογία λαμβάνει και η Eurobank ενώ στην κάτω κλίμακα της βαθμολογίας βρίσκονται η Εθνική και η Πειραιώς λόγω των χαρτοφυλακίων ομολόγων που διαθέτουν 19,5 και 8 δις ευρώ αντίστοιχα σε σχέση με το ενεργητικό.
Το ΤΤ αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς διαθέτει το 32% του ενεργητικού της είναι ομόλογα και αν όντως ήταν αυστηρά  stress tests μάλλον δεν θα τα περνούσε αλλά διαθέτει τον πλέον ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και δεν τίθεται θέμα να μην περάσει τα stress tests.
Για την ΑΤΕ ανακύπτει ζήτημα καθώς εμφανίζει χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 4 δις ευρώ ομόλογα ενώ το trading ήταν στα 700 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο.
Η ΑΤΕ είναι πολύ πιθανό να μην περάσει τα stress tests ειδικά όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια που διαμορφώνονται στα 1,23 δις ευρώ.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης