Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sebastian Kurz: Απόλυτα έτοιμος θα «ωθήσει» την Αυστρία προς επιθετικές πολιτικές σε μετανάστευση-ενοποίηση

Sebastian Kurz: Απόλυτα έτοιμος θα «ωθήσει» την Αυστρία προς επιθετικές πολιτικές σε μετανάστευση-ενοποίηση
O Sebastian Kurz μοιάζει έτοιμος να συγκρουστεί με αρκετούς ηγέτες της Ένωσης
Ο νικητής των αυστριακών εκλογών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, Sebastian Kurz, είναι μόλις 31 ετών και ως εκ τούτου προετοιμάζεται να γίνει ο νεαρότερος ηγέτης της υφηλίου.
Όπως σημειώνει το CNBC είναι δυο χρόνια νεότερος από τον Kim Jong Un της Β. Κορέας και επτά χρόνια νεότερος από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Leo Varadkar.
Είναι γνωστός ως «Wunderwuzzi» (σε ελεύθερη μετάφραση «αυτός που μπορεί να περπατήσει πάνω στο νερό»), ενώ και στο παρελθόν έχει καταρρίψει κάποια ρεκόρ, εκ νέου λόγω ηλικίας.
Στα 27 του χρόνια έγινε υπουργός Εξωτερικών, ενώ τον Μάιο του 2017 ανέλαβε την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος People’s Party (OVP).
Φρόντισε να αλλάξει άμεσα τη ρητορική του κόμματος με πρώτη βασική διαφοροποίηση την υιοθέτηση μίας πιο σκληρής στάσης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα.
«Ο κ. Kurz χρησιμοποίησε την προσωπική του δημοφιλία ώστε να πραγματοποιήσει rebrading στο OVP και αυτό οδήγησε το κόμμα στην κορυφή», εκτιμά ο Pepijn Bergsen, αναλυτής του Economist Intelligence Unit.
Δεν παρέλειψε να αλλάξει ακόμη και το… χρώμα του κόμματος, από μαύρο σε μπλε, αλλά και να εφαρμόσει μία πιο δεξιά ρητορική, με κάποιους να τον κατηγορούν ότι με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε –και μάλλον τα κατάφερε- να κλέψει ψήφους από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO).
Ένα κόμμα με το οποίο πιθανώς να συγκυβερνήσει, αν και ο Kurz ανακοίνωσε ότι θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου 2017, πριν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Γεννημένος στη Βιέννη, στις 27 Αυγούστου 1986, εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική για να γίνει πολιτικός.
Ήταν πρόεδρος της νεολαίας του OVP από το 2009 και το 2013 ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας.
Σε αυτή τη θέση ήταν ένας εκ των πιο σκληροπυρηνικών πολιτικών της Ευρώπης, τασσόμενος υπέρ του «μπλοκαρίσματος» όλων των οδών που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες-μετανάστες για να φθάσουν στην Ευρώπη, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της μαντίλας (και όλων των άλλων παρόμοιου τύπου θρησκευτικών «ενδυμάτων»), αλλά και υπέρ της περικοπής των επιδομάτων που προσφέρονται –με χρήματα της Ένωσης- στους πρόσφυγες που ζουν στην Αυστρία.
«Η νέα κυβέρνηση της Αυστρίας το πιθανότερο είναι ότι θα σπρώξει την πολιτική ζωή της χώρας προς τα δεξιά, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση αλλά και την ενοποίηση στην ΕΕ.
Αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει την Αυστρία σε σύγκρουση με άλλα κράτη της Ένωσης, αλλά σίγουρα θα τη φέρει πιο κοντά με τις επονομαζόμενος χώρες Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία», εκτιμά ο Bergsen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης