Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δανειστές του Πουέρτο Ρίκο ανησυχούν για νέες αθετήσεις πληρωμών μετά το πέρασμα του τυφώνα «Maria»

tags :
Οι δανειστές του Πουέρτο Ρίκο ανησυχούν για νέες αθετήσεις πληρωμών μετά το πέρασμα του τυφώνα «Maria»
Η ηλεκτροδότηση είχε υποστεί τεράστιο πλήγμα πριν απόπερίπου δύο εβδομάδες, όταν «χτύπησε» η «Irma»
Μέσα στα μύρια οικονομικά πρόβλήματα του Πουέρτο Ρίκο, προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και οι ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε στο πέρασμά του ο τυφώνας «Maria», με ανέμους έως 155 μίλια την ώρα, ο οποίος άφησε και αφηνει -μεταξύ άλλων- σχεδόν ολόκληρο το κρατίδιο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Βέβαια, η ηλεκτροδότηση είχε υποστεί τεράστιο πλήγμα πριν απόπερίπου δύο εβδομάδες, όταν «χτύπησε» ο τυφώνας «Irma».
Ως αποτέλεσμα, οι ομολογιούχοι -με συνολικούς τίτλους αξίας 9 δισ. δολαρίων- της τοπικής εταιρείας ηλεκτροδότησης (Puerto Rico Electric Power Authority) ανησυχούν ολοένα και περισσότερο, καθώς αν τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, τότε είναι πιθανό μία νέα αθέτηση πληρωμής να βρίσκεται προ των πυλών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα προβλήματα ενδέχεται να αποκατασταθούν ακόμη και σε 4 μήνες σε ορισμένες περιοχές της χώρας των 3 εκατομμυρίων πολιτών, γεγονός που θα πλήξει καίρια τα έσοδα και θα συρρικνώσει κατά πολύ τη ρευστότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη είπε «Όχι» στην πρόταση της εταιρείας για αναδιάρθρωση του χρέους της, τον περασμένο Ιούλιο.
Βέβαια, η Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας του Πουέρτο Ρίκο και η Τράπεζα Ανάπτυξης, έφτασαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τους ομολογιούχους για να μειώσουν τα οφειλόμενα ποσά.
Ενδεικτικά, η συμφωνία της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, υπόσχεται να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της κατά περίπου 2,2 δισ. δολάρια από το 2018 έως το 2022 εάν εκτελεσθεί.
Μερικοί εκ των ομολογιούχων είναι οι Marathon Asset Management, BlueMountain Capital Management, Angelo, Gordon & Co και Knighthead Capital Management.
Η πτώχευση του Πουέρτο Ρίκο τον Μαΐο του 2017, η οποία επιτρέπεται βάσει ενός μοναδικού σχέδου νόμου που δημιουργήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και εγκρίθηκε το 2016, είναι η πιο κοστοβόρα για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς υπόσχεται σημαντικές αμοιβές για δικηγόρους και σύμβουλους που συγκρούονται σχετικά με το ποιος έχει υψηλότερη απαιτήσεις για τα μειωμένα μετρητά του νησιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης