Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πολιτική της WSJ να αποκλείσει τους δωρεάν χρήστες στο Google, αύξησε τους συνδρομητές

tags :
Η πολιτική της WSJ να αποκλείσει τους δωρεάν χρήστες στο Google, αύξησε τους συνδρομητές
Η Google εμφανίζει μια ετικέτα "εγγραφής" δίπλα στα άρθρα περιοδικών στα αποτελέσματα αναζήτησης των ειδήσεων Google, προειδοποιώντας τους χρήστες ότι δεν θα διαβάσουν ένα πλήρες άρθρο
Μετά το μπλοκάρισμα των χρηστών της Google από την ανάγνωση δωρεάν άρθρων τον Φεβρουάριο, οι συνδρομητές της Wall Street Journal αυξήθηκαν, με τετραπλάσια αύξηση του ποσοστού των επισκεπτών να μετατρέπονται σε συνδρομητές.
Αλλά υπήρξε και ο αντίποδας: Η επίσκεψη από το Google έπεσε στο 44%.
Ο λόγος, είναι πως τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google βασίζονται σε έναν αλγόριθμο που ανιχνεύει το διαδίκτυο για δωρεάν περιεχόμενο.
Το περιεχόμενο της Google βλέπει μόνο τις πρώτες παραγράφους, με αποτέλεσμα να κατατάσσει χαμηλότερα τα άρθρα, περιορίζοντας την προβολή του περιοδικού.
Τα στελέχη της εφημερίδας, που ανήκουν στην News Corp. του Rupert Murdoch, υποστηρίζουν ότι η πολιτική της Google τους τιμωρεί αδίκως επειδή προσπάθησαν να προσελκύσουν περισσότερους ψηφιακούς συνδρομητές.
Θέλουν η Google να εμφανίζει τα άρθρα τους εξίσου στην κατάταξη αναζήτησης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από ένα «paywall».
"Οποιοσδήποτε ιστότοπος όπως ο δικός μας δεν αποκτά αυτόματα πρόσβαση στην αναζήτηση ενός ελεύθερου ιστότοπου", δήλωσε σε συνέντευξη η Suzi Watford, επικεφαλής μάρκετινγκ της WSJ.
"Σίγουρα υφίστανται διακρίσεις, ως site ειδήσεων επί πληρωμής."
Η εμπειρία της WSJ θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κλάδο των ειδήσεων, όπου οι εκδότες προσπαθούν συνεχώς να πείσουν τους αναγνώστες να πληρώσουν για τα άρθρα τους, επειδή τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google και το Facebook κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στη διαδικτυακή διαφήμιση.
Η ιδιοκτήτρια της WSJ, News Corp., ανταγωνίζεται την Bloomberg LP, τη μητρική εταιρεία του Bloomberg News, στην παροχή οικονομικών ειδήσεων και πληροφοριών.
Με τη Google, οι εκδότες προσπαθούν να επιτύχουν ισορροπία.
Παρόλο που ενδέχεται να θέλουν να εγγράψουν περισσοτέρους συνδρομητές μη δίνοντας δωρεάν άρθρα, δεν θέλουν το περιεχόμενό τους να πέφτει στα αποτελέσματα αναζήτησης, γεγονός που αυξάνει την επισκεψιμότητα στους ιστότοπούς τους και παράλληλα τις διαφημιστικές πωλήσεις.
Για το λόγο αυτό, πολλές επιχειρήσεις με υπηρεσίες συνδρομής - όπως οι New York Times και Financial Times - επιτρέπουν στους χρήστες Google να διαβάσουν τουλάχιστον ένα δωρεάν άρθρο, ώστε να εξακολουθούν να κατέχουν υψηλή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Η Google λέει ότι η πολιτική για "δωρεάν κλικ" είναι καλή τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εκδότες.
Οι άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση γρήγορα στα νέα και δεν θέλουν να συναντήσουν αμέσως ένα paywall.
Επιπλέον, εάν οι εκδότες επιτρέπουν στους χρήστες της Google να δοκιμάσουν δωρεάν άρθρα, υπάρχει πιθανότητα ότι θα καταλήξουν να εγγραφούν, λέει η Google.
Ο τεχνολογικός γίγαντας παρομοιάζει την πολιτική του με τα καταστήματα επιτρέποντας στους ανθρώπους να γυρίζουν στις εφημερίδες και στα περιοδικά πριν επιλέξουν ποιο να αγοράσουν.
"Για πολλούς εκδότες που εκμεταλλεύονται ήδη αυτήν την προσέγγιση, παρέχεται η δυνατότητα να προστατεύσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και η ευκαιρία να μετατρέψουν τα άτομα που δοκιμάζουν το περιεχόμενό τους σε πελάτες που πληρώνουν", ανέφερε η Google σε δήλωση.
Η WSJ αποφάσισε να σταματήσει να επιτρέπει στους αναγνώστες να διαβάζουν άρθρα δωρεάν από την Google, αφού ανακάλυψαν ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι μηνιαίως ξεπερνούν το όριο των τριών άρθρων.
Θα αντιγράψουν και θα επικολλήσουν τίτλους στην Google και θα διαβάσουν τα άρθρα δωρεάν, κατόπιν θα διαγράψουν τα cookies τους και θα διαβάσουν περισσότερα, δήλωσε η Watford.
Η WSJ τώρα επιτρέπει μόνο στους χρήστες Google να δουν ένα σύντομο απόσπασμα στην κορυφή των άρθρων τους, περιορίζοντας τα υπόλοιπα στα 2,2 εκατομμύρια συνδρομητές ή σε άτομα που φτάνουν μέσω κοινωνικών μέσων.
Στο τελευταίο τρίμηνο, οι ψηφιακοί συνδρομητές της εφημερίδας αυξήθηκαν κατά 30% περίπου σε σχέση με το 2016, οδηγώντας εν μέρει στη απαγόρευση των χρηστών Google να διαβάζουν δωρεάν.
Εν τω μεταξύ, η Google εμφανίζει μια ετικέτα "εγγραφής" δίπλα στα άρθρα περιοδικών στα αποτελέσματα αναζήτησης των ειδήσεων Google, προειδοποιώντας τους χρήστες ότι δεν θα διαβάσουν ένα πλήρες άρθρο.
Τα έσοδα από τις διαφημίσεις της WSJ δεν επηρεάστηκαν από την πρόσφατη πτώση της επισκεψιμότητας Google, επειδή οι επισκέψεις των μέσων ενημέρωσης αυξήθηκαν κατά 34%, δήλωσε η Watford.
Η εφημερίδα επιτρέπει στους αναγνώστες να πάρουν μερικά άρθρα δωρεάν μέσω κοινωνικών μέσων όπως το Twitter και το Facebook, τα οποία θεωρεί ως εργαλείο μάρκετινγκ.
Οι εκδότες έχουν διαμαρτυρηθεί από καιρό για το πώς εμφανίζονται τα άρθρα τους στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Για πολλά χρόνια, πολλές εφημερίδες παραπονέθηκαν ότι οι εταιρείες διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης δημοσίευσαν αναρτήσεις βάσει της αναφοράς τους με μια φιλική προς τον Google τίτλο και εμφανίστηκαν υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Η μητρική εταιρεία του περιοδικού, News Corp., έχει μια τεταμένη ιστορία με την Google.
Το 2009, ο Murdoch κατηγόρησε την Google ότι κλέβει άρθρα και απείλησε να τραβήξει τα άρθρα της επιχείρησής του από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Η News Corp. ανταγωνίζεται επίσης τον γίγαντα της τεχνολογίας με διάφορους τρόπους. Είναι επενδυτής στην AppNexus, εταιρεία διαφημιστικής τεχνολογίας που ανταγωνίζεται την πλατφόρμα DoubleClick της Google.
Η News Corp. είναι επίσης κάτοχος του Unruly, το οποίο ανταγωνίζεται το YouTube της Google στη διαφήμιση κοινωνικών βίντεο.
Η WSJ δεν είναι ο μόνος εκδότης σκεπτικός με την πολιτική της Google.
Η Jessica Lessin, ιδρυτής της The Information, μιας τεχνολογικής δημοσίευσης, δήλωσε ότι οι επιλογές δειγματοληψίας όπως το πρόγραμμα "free click free" της Google δεν έχουν αποδειχθεί τόσο ευεργετικές όσο σκέφτηκαν πολλοί εκδότες.
Η δημοσίευσή της, η οποία χρεώνει 399 δολάρια ετησίως για μια ηλεκτρονική συνδρομή, δεν επιτρέπει στους χρήστες της Google να διαβάσουν δωρεάν άρθρα, επειδή εστιάζουν σε ένα κοινό της Silicon Valley που είναι πιο πιθανό να βρει θεματολογία μέσω των κοινωνικών μέσων παρά από μια αναζήτηση μέσω Google .
Η Google και οι εκδότες έχουν συχνά διαφορετικούς στόχους, δήλωσε η Lessin, πρώην δημοσιογράφος της Wall Street Journal.
Το Google θέλει να τραβήξει την προσοχή ώστε να μπορεί να πουλήσει διαφήμιση. Πολλοί εκδότες θέλουν να πείσουν τους αναγνώστες τους να πληρώσουν.
"Οι εταιρείες τεχνολογίας πάντοτε θα κάνουν ό, τι είναι προς το συμφέρον της επιχείρησής τους, δήλωσε η Lessin.
Αυτό δεν είναι πάντα το ίδιο με το συμφέρον των εκδοτών", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης