Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Δεν αλλάζει η αξιολόγηση του Κατάρ από ΑΑ με σταθερό outlook

tags :
Fitch: Δεν αλλάζει η αξιολόγηση του Κατάρ από ΑΑ με σταθερό outlook
"Mια ενδεχόμενη υποβάθμιση θα ήταν προϊόν πολλών αιτιών, όπως η στάση της καταριανής πολιτικής εξουσίας, αλλά και η επιτυχής διατήρηση μιας ευρείας εγχώριας πολιτικής σταθερότητας"
Κανέανα άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση ΑΑ -με σταθερό outlook- της πιστοληπτικής ικανότητας του Κατάρ δεν επιφέρει η διακοπή των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων που επέλεξαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, ωστόσο, αν οι διαμάχες συνεχιστούν, ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος για τη χώρα θα είναι πολύ πιο βαρός. "Σε κάθε περίπτωση, μια ενδεχόμενη υποβάθμιση θα ήταν προϊόν πολλών αιτιών, όπως η στάση της καταριανής πολιτικής εξουσίας, αλλά και η επιτυχής διατήρηση μιας ευρείας εγχώριας πολιτικής σταθερότητας", τονίζει η Fitch.
"Ο βαθμός της ζημιάς στην οικονομία του Κατάρ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του αποκλεισμού, αλλά και τα μέτρα που θα επηρεάσουν τις εμπορικές συναλλαγές", εξηγεί η Fitch,  εκτιμώντας ότι η ισχυρή θέση της χώρας στις τοποθετήσεις της σε ξένα assets θα συμβάλλει ώστε να διαχειριστεί τις προσωρινές μακροοικονομικές προκλήσεις.

Σήμερα, σταμάτησαν τη συνεργασία τους με τις τράπεζες του Κατάρ κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είχε προηγηθεί η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των χωρών, όπως δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters.
Οι πηγές επεσήμαναν ότι οι τράπεζες, τις οποίες αρνήθηκαν να κατονομάσουν, καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.
Επίσης η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης