Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι 10 πικρές αλήθειες για την οικονομία, τις τράπεζες και την χρηματιστηριακή αγορά

Οι 10 πικρές αλήθειες για την οικονομία, τις τράπεζες και την χρηματιστηριακή αγορά
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζεται περιγραφή την βιώνει ο κάθε πολίτης προφανώς και ακόμη επιβιώνουν αλλά δεν είναι προφανές ως πότε….
Πίσω από την προσπάθεια ωραιοποίησης της θολής εικόνας κρύβονται κάποιες πικρές αλήθειες για το σύστημα τις τράπεζες την αγορά.

1)Η ελληνική οικονομία στηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια στην έως και πλήρη εξάρτηση του από τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.
Μέσω των δανείων που χορηγούσαν οι τράπεζες, το ΑΕΠ της χώρας παρέμενε σε υψηλά επίπεδα.
Το μοντέλο της ανάπτυξης της Ελλάδος ήταν τράπεζες δώστε δάνεια για να καταναλώσουν οι πολίτες και έτσι να αναπτυχθεί η οικονομία.
Το μοντέλο αυτό με όρους τραπεζικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς είναι αποτυχημένο καθώς για όλους τα οφέλη είναι πρόσκαιρα και οι παρενέργειες πολλαπλές και μακροχρόνιες.
2)Το ελληνικό κράτος δημιουργώντας μια πλασματική ευφορία μέσω της κατανάλωσης έκρυβε μόνιμα τις διαρθρωτικές αδυναμίες του.
Η ελληνική οικονομία ως μοντέλο ανάπτυξης χρεοκόπησε ή καλύτερα απέτυχε παταγωδώς.
Φάνηκε η γύμνια του συστήματος όταν οι τράπεζες σταμάτησαν να χορηγούν δάνεια.
3)Πρακτικά ίσως η μόνη επιλογή της χώρας σε αυτή την συγκυρία για να μειώσει το έλλειμμα είναι το αμερικανικό μοντέλο το οποίο αυτό και αν έχει δομικές αδυναμίες.
Το αμερικανικό μοντέλο στηρίζεται στην αύξηση του πλούτου, του ΑΕΠ και μέσω αυτού μειώνεται το έλλειμμα.
Όμως η Ελλάδα πως θα παράξει πλούτο; Για να είμαστε ρεαλιστές από τα δάνεια που δεν χορηγούν οι τράπεζες, από την βαριά βιομηχανία που δεν έχουμε ή από τα ανταγωνιστικά προϊόντα που επίσης δεν έχουμε;
4)Η ελληνική οικονομία ακόμη και τώρα ακολούθησε τον λάθος δρόμο.
Χρωστάμε 317 δις ευρώ αυτό είναι το χρέος της χώρας και δανεισθήκαμε και άλλα 110 δις ευρώ για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο χρέος μας το οποίο δεν μπορούσαμε να αποπληρώσουμε.
Δηλαδή ένας πολίτης είχε δάνεια 30 χιλ ευρώ στις τράπεζες δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει και οι τράπεζες για να το στηρίξουν αποφάσισαν να του δανείσουν άλλα 10 χιλ ευρώ ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει.
Στο μεσοδιάστημα ο πολίτης συνειδητοποίησε ότι πρέπει να λάβει επώδυνε αποφάσεις και τις έλαβε αλλά δεν έλυσε την πλέον βασική δεν αύξησε τον προσωπικό του πλούτου.
Άρα με τον ίδιο πλούτο που είχε βρεθεί σε αδιέξοδο θα έρθει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο χρέος.
Όπως και για την οικονομία έτσι και για τον πολίτη οι πιθανότητες χρεοκοπίας έχουν μεγαλώσει…
5)Οι τράπεζες είναι καθ΄ εικόνα και ομοίωση ης οικονομίας αυτό ισχύει παγκοσμίως αλλά αποδείχτηκε ότι την Ελλάδα είναι κάπως διαφοροποιημένα τα πράγματα.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν μεγαλύτερες αντοχές από την οικονομία αυτό είναι γεγονός.
Ωστόσο το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολούθησαν τα τελευταία 10 χρόνια απέτυχε. Δώστε δάνεια στην κοινωνία ως μοντέλο απέτυχε.
Το μοντέλο αυτό παρήγαγε συνολικά 25 δις ευρώ προβληματικά δάνεια. Μεγάλο το νούμερο θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο αλλά κλόνισε τις τράπεζες και τις υποχρέωσε να αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο και να καταστούν πιο συντηρητικές.
Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια καθώς διαπίστωσαν πρακτικά ότι το μοντέλο που ακολούθησαν οδήγησε το σύστημα σε αδιέξοδο.
6)Οι τράπεζες τα έκαναν όλα λάθος; Όχι σε καμία περίπτωση έλαβαν και σωστές πρωτοβουλίες και αυτές τις διασφαλίζουν αυτή την χρονική περίοδο.
Π.χ. τα Βαλκάνια ήταν μια επιτυχημένη προσέγγιση αλλά γεγονός είναι ότι οι τράπεζες έχουν αφομοιώσει κάτι μια νέα παραδοχή ένα νέο κανόνα.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης των τραπεζών σε ενεργητικό και κέρδη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν στο μέλλον.
7)Με όρους αγοράς, οι τράπεζες του 2007 ήταν μια εξωφρενική φούσκα που δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα. Μόνο την εικονική πραγματικότητα.
Οι τράπεζες του 2007 έχουν μεγάλη ευθύνη καθώς χρησιμοποίησαν την πλασματική ευφορία για να περάσουν το μήνυμα ότι όλα είναι καλά όλα είναι ανθηρά.
Οι αποτιμήσεις των τραπεζών του 2007 και του 2008 ήταν απαράδεκτα υψηλές.
8)Οι αποτιμήσεις του 2010 είναι δίκαιες είναι χαμηλές είναι υψηλές είναι τι ακριβώς;
Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι δίκαιες.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν αξίζουν παραπάνω μην τρέφουμε αυταπάτες και μην ζούμε με όνειρα θερινής νυκτός.
Οι τράπεζες αξίζουν εδώ που είναι δεν αξίζουν χαμηλότερα και δεν αξίζουν υψηλότερα. Αυτό ισχύει τώρα αλλά αύριο μπορεί να μην ισχύει.
Μπορεί να αξίζουν χαμηλότερα ή υψηλότερα με βάση την πορεία της οικονομίας.
9)Ακόμη και αν η χώρα διασωθεί η ανάπτυξη των τραπεζών θα είναι αργή. Άρα και οι προσδοκίες για υπερκέρδη θα πρέπει να υποχωρήσουν.
Κάποιοι πιστεύουν ότι θα δούμε την ΕΤΕ στα 20 ευρώ. Την  ΕΤΕ στα 20 ευρώ δεν μπορούμε να την δούμε τέλος.
10)Θα είναι επιτυχία αν οι τράπεζες καταφέρνουν να διαφοροποιηθούν από την ελληνική κρίση το επόμενο διάστημα.
Μην σπεύσουμε να πάρουμε θέση ότι η οικονομία θα πάει καλά άρα και οι τράπεζες.
Δεν ξέρουμε αν η οικονομία πάει καλά ακόμη είναι ζητούμενο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης