Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ – Εντονες διαμάχες μεταξύ των δανειστών μας για την επόμενη μέρα – Η στροφή της A. Merkel απέναντι στη χώρα και πως την κρίνουν οι αναλυτές

tags :
 Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ – Εντονες διαμάχες μεταξύ των δανειστών μας για την επόμενη μέρα – Η στροφή της A. Merkel απέναντι στη χώρα και πως την κρίνουν οι αναλυτές
Η Ελλάδα ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Τόκιο. Η διεθνής συνάντηση αποτέλεσε την αφορμή να αναδειχθούν οι διαμάχες μεταξύ των διεθνών δανειστών για την επόμενη ημέρα. Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Angela Merkel ζήτησε να συνεχίσει να επιδεικνύεται εμπιστοσύνη στην κλονιζόμενη από την κρίση Ελλάδα, επικαλούμενη το παράδειγμα της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που επωφελήθηκε από την εμπιστοσύνη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Αναλυτές κρίνουν ότι η αλλαγή της στάσης της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα έχει να κάνει με την πρόθεση της η χώρα να λάβει περισσότερο χρόνο.
Οι διαμάχες για τα επόμενα βήματα στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας αναδείχθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στο Τόκιο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaueble βρέθηκε πολλές φορές στην ανάγκη να απολογηθεί γα την στάση του Βερολίνου, επαναλαμβάνοντας σχεδόν μονότονα ότι οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί μετά την κατάθεση της έκθεσης της Τρόικας. Τόσο στις προτάσεις της C. Lagard για επιμήκυνση ή «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όσο και στην πρόταση του στελέχους της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν για την επαναγορά από την Ελλάδα του χρέους της, ο κ. Schaueble χαρακτήρισε «πρόωρη» κάθε συζήτηση. «Έχω συνηθίσει να μην σχολιάζω αμέσως κάθε πρόταση που διαβάζω με μια ματιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι έχει κάποιες απορίες αναφορικά με την πρόταση Άσμουσεν, τις οποίες όπως είπε δεν θέλει να τις συζητήσει δημόσια. Σημαντικό είναι να συνεχιστεί το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, είπε ο κ. Schaueble, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να προκύψει μια βιώσιμη λύση για την χώρα. Και στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται, όπως διευκρίνισε, η Τρόικα.
Σε ομιλία της ενώπιον του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών Φοιτητών (RCDS), στο Βερολίνο και αναφερόμενη στο ελληνικό πρόβλημα, η A. Merkel τόνισε ότι πρέπει να ενεργεί κανείς έξυπνα κατά τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη διεθνή βοήθεια. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να προσέχει κανείς να μην καταστραφεί όλη η οικονομική ανάπτυξη, κάνοντας πιθανόν κάτι, οι συνέπειες του οποίου δεν θα μπορούν να ελεγχθούν.
Σε άλλη της ομιλία στο Τσέλε, η καγκελάριος Angela Merkel ζήτησε να συνεχίσει να επιδεικνύεται εμπιστοσύνη στην κλονιζόμενη από την κρίση Ελλάδα, επικαλούμενη το παράδειγμα της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που επωφελήθηκε από την εμπιστοσύνη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα η Μerkel έδειξε κατανόηση για τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, λέγοντας: «Ανακουφίστηκα που οι άνθρωποι εκεί επιτρεπόταν να διαδηλώσουν και όλοι όσοι δεν άσκησαν βία μπόρεσαν μετά να πάνε στο σπίτι τους». Πρόσθεσε δε ότι δεν τρέφει μίσος, τη στιγμή που και η ίδια αναγκάστηκε να ζήσει στην Ανατολική Γερμανία, «μια χώρα, όπου δεν επιτρέπονταν οι διαδηλώσεις».
Αναλυτές διακρίνουν στην αλλαγή ρητορικής της καγκελαρίου την πρόθεσή της να προετοιμάσει το έδαφος ούτως ώστε η Ελλάδα να λάβει περισσότερο χρόνο. Σε κεντρικό σχόλιο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί ότι το Βερολίνο δεν λέει ρητά ένα «όχι» στις προτάσεις διάσωσης που διατυπώνονται, ενώ και η Άnglela Μerkel έχει παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πια άλλο περιθώριο για λιτότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης