Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έρχεται και νέο ν/σ για την Κεφαλαιαγορά – Ανεξάρτητη αρχή η Επ. Κεφαλαιαγοράς

tags :
Έρχεται και νέο ν/σ για την Κεφαλαιαγορά – Ανεξάρτητη αρχή η Επ. Κεφαλαιαγοράς
Συγχώνευση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ)
Συνέχεια στην προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της κεφαλαιαγοράς και κατ’ επέκταση της προσπάθειας να βελτιωθεί το brand name του ΧΑ, δίνει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πηγές του κυβερνητικού επιτελείου, ο στόχος είναι να υπάρξει και μέσα στον Ιανουάριο του 2021 ένα νέο νομοσχέδιο με επίκεντρο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτή τη φορά, ώστε να ψηφιστεί λίγους μήνες αργότερα.
Εκτός από το μηχανισμό που παρουσίασε χθες (30/12) το Bankingnews ώστε να ελέγχεται η χειραγώγηση, το ξέπλυμα χρήματος και να προλαμβάνονται σκάνδαλα τύπου Folli Follie, σχεδιάζεται  η δημιουργία εσωτερικού ελέγχου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η επιτροπή εσωτερικού ελέγχου, θα ελέγχει κινήσεις και αποφάσεις, όπως για παράδειγμα αν άργησε ή όχι η Κεφαλαιαγορά να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της Folli Follie, την επιβολή προστίμων και άλλες αποφάσεις που λαμβάνονται.
Επιπλέον, θα μπει πλαφόν στη χρονική διάρκεια που μπορεί να μείνει κάποιο ανώτατο στέλεχος σε θέση ευθύνης.

Στελέχη με θητεία

Οι διοικητικές θέσεις και οι διευθυντικές θα είναι με θητεία συγκεκριμένη.
Δε θα παραμένουν κάποια υψηλόβαθμα στελέχη για πολλά χρόνια σε θέσεις κλειδιά, για ευνόητους λόγους.
Μία πρόταση που επίσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η μετατροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ανεξάρτητη αρχή.
Αυτό πιθανότατα να γίνει με συγχώνευση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).  
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες αλλαγές προβλέπονται και για το συνεγγυητικό κεφάλαιο.
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά είχε σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την προσέλκυση επενδυτών.
Ουσιαστικά το νομοσχέδιο έβαζε στο επίκεντρο τις αμοιβές διοικήσεων αλλά και την επιλογή στελεχών, δημιουργώντας επιτροπής οι οποίες θα έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν όσα προτείνονται.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης