Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργείται μηχανισμός για αποτροπή σκανδάλων τύπου Folli Follie

tags :
Με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργείται μηχανισμός για αποτροπή σκανδάλων τύπου Folli Follie
Ο μηχανισμός θα «σκανάρει» τις εισηγμένες εταιρείες ηλεκτρονικά ώστε να αποφεύγονται προσπάθειες χειραγώγησης και ξεπλύματος χρήματος
Το σκάνδαλο της Folli Follie και η αργοπορία αντιμετώπισης των επιπτώσεων έπληξε το κύρος του ΧΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς όπως φαίνεται αντιμετωπίστηκε με «χαλαρότητα», η οποία δημιουργεί πολλά ερωτήματα.
Χαλαρότητα όχι μόνο ως τον τρόπο αντιμετώπισης της μετοχής ή του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων, αλλά και ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.
Φαίνεται πως το κυβερνητικό επιτελείο έχει προβληματιστεί αρκετά το τελευταίο διάστημα και αναλαμβάνει και νέες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του χρηματιστηρίου, αλλά και την αποτροπή τέτοιων σκανδάλων στο μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί μία σημαντική μεταρρύθμιση για την εποπτεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο μηχανισμός

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα «σκανάρει» τις εισηγμένες εταιρείες ηλεκτρονικά, ώστε να αποφεύγονται εκτός από φαινόμενα τύπου Folli Follie και προσπάθειες χειραγώγησης της αγοράς ή ακόμα και ξεπλύματος χρήματος.
Ο μηχανισμός (machine-readable data on listed companies) θα είναι στη διάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η υπόθεση της Folli Follie ανέδειξε από τη μία την καθυστέρηση των εποπτικών αρχών να αντιδράσουν στα όσα αποκαλύφθηκαν, αλλά και την καθυστέρηση των ελεγκτικών αρχών να βρουν τις παρατυπίες στους ισολογισμούς.
Έτσι μία εταιρεία είχε καταφέρει να δημιουργήσει μία στρεβλή εικόνα και να παρουσιάζεται ως όμιλος με δισεκατομμύρια πωλήσεις, μεγάλη ανάπτυξη και δημιουργία κερδών παρασύροντας χιλιάδες επενδυτές, ακόμα και μεγάλους επενδυτικούς οίκους και οίκους αξιολόγησης.
Βέβαια, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες αποκαλύψεις υπάρχει θέμα ακόμα και στις συγχωνεύσεις που έγιναν στο παρελθόν.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μπορέσει αυτός ο μηχανισμός να παρεμβαίνει άμεσα και να προλαμβάνει τέτοια φαινόμενα στη γέννησή τους.
Επιπλέον να προλαμβάνει φαινόμενα χειραγώγησης μετοχών, για τα οποία δυστυχώς υπάρχουν πολλά ακόμα και σήμερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης