Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δημοσκόπηση του Bankingnews για την πορεία του Χρηματιστηρίου το 2021 – Οι κορυφαίες επιλογές 11 στελεχών της αγοράς

tags :
Δημοσκόπηση του Bankingnews για την πορεία του Χρηματιστηρίου το 2021 – Οι κορυφαίες επιλογές 11 στελεχών της αγοράς
Ανοδικά εκτιμά πως θα κινηθεί το ΧΑ το 2021 το σύνολο των στελεχών του ΧΑ που ρωτήθηκε – Η πορεία της πανδημίας ο βασικότερος παράγοντας που θα το επηρεάσει
Η αισιοδοξία για την πορεία του ΧΑ το 2021 «ξεχειλίζει», καθώς τα στελέχη της αγοράς λόγω και της πρόσφατης ανόδου, μετά και την ανακοίνωση των εμβολίων περιμένουν πως το καλό κλίμα θα διατηρηθεί.
Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα συμβάλει στο να επιστρέψει ο πλανήτης σε μία κανονικότητα και εκτιμούν πως η Ελλάδα θα ωφεληθεί, καθώς η πορεία του τουρισμού το 2021 θα είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή του 2020.
Επιπλέον τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και κατ΄ επέκταση στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών.
Νούμερο ένα παράγοντα για τη βελτίωση του κλίματος επισημαίνουν τα περισσότερα στελέχη είναι η υποχώρηση της πανδημίας.
Αυτή ουσιαστικά θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των αγορών και το 2021.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του Γενικού Δείκτη

Με αφετηρία της 780 μονάδες το σύνολο των στελεχών της αγοράς περιμένει ανοδική κίνηση το 2021.
Όλοι περιμένουν άνοδο και κανείς δεν περιμένει σταθεροποιητική ή πτωτική κίνηση.
Αναφορικά με το ποσοστό ανόδου το 73% περιμένει άνοδο μεταξύ 10-20% και το 27% άνοδο άνω του 20%.
Η εκτίμηση αυτή μεταφράζεται σε τιμή μεταξύ 900-950 μονάδων, ενώ το 27% περιμένει πως ο δείκτης θα ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες.  
Σημειώνεται πως στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 11 στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την πορεία του

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Ν.Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει πως η πορεία της υγειονομικής κρίσης και το άνοιγμα των αγορών θα καθορίσουν την πορεία του ΧΑ.
«Η αγορά έχει αποτιμήσει πως θα ανοίξει από το Μάρτιο η οικονομία και αν επιβεβαιωθεί θα είναι και το καταλυτικό στοιχείο.
Η παγκόσμια ρευστότητα ωθούμενη από τις ΗΠΑ και η πορεία των ελληνικών τραπεζών στο σκέλος της εξυγίανσης και οι συζητήσεις για ενδεχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θα επηρεάσουν επίσης το ΧΑ, τονίζει ο κ.Χρυσοχοΐδης.
Ο Μπάμπης Αγγελετόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της WhiteTip ΑΕΠΕΥ, σημειώνει, πως η μείωση των κρουσμάτων και η επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα είναι ο καθοριστικός παράγοντας, όπως επίσης η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των NPLs από την πλευρά των τραπεζών.
Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, πρόεδρος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει το τέλος της πανδημίας ως το βασικότερο λόγο.
Ο Δημήτρης Σαρρής, πρόεδρος της Σαρρής ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει πως η έξοδος από το καθεστώς της πανδημίας, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, η είσοδος ξένων κεφαλαίων και το γεωπολιτικό ρίσκο θα επηρεάσουν την πορεία του ΧΑ.
Ο Γιώργος Ζώτος, διευθύνων σύμβουλος της Ζώτος ΑΕΠΕΥ σημειώνει την εξέλιξη της πανδημίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σε καινοτόμες πολιτικές στην οικονομία και σε πολιτικές στήριξης της αγοράς.
Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει τα υγειονομικά θέματα και το ενδεχόμενο νέας υγειονομικής κρίσης αν δεν πάει καλό ο εμβολιασμός.
Επίσης σημειώνει πως αρνητικά θα μπορούσε να επηρεάσουν το ΧΑ αστοχίες στο μείγμα πολιτικής, όπως για πρόωρο μάζεμα χρήματος, το οποίο όμως δεν έχει πολλές πιθανότητες, κατά την άποψή του.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, στέλεχος της  Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αναφέρει πως το ΧΑ θα επηρεαστεί από το πόσο γρήγορα θα γίνει η ομαλοποίηση τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, λόγω της πανδημίας, αλλά και από τον καιρό που θα διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια, ενώ και οι γεωπολιτικοί παράγοντες θα επηρεάσουν.
Ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος της HellasFin ΑΕΠΕΥ, σημειώνει την πορεία των αναδυομένων αγορών, την αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης και την πορεία του υγειονομικού θέματος, καθώς από αυτό εξαρτάται η τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Ο Ηλίας Λάζαρης, υπεύθυνος Αναδοχών στην Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει τη χρήση των εμβολίων, την υποχώρηση της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει, τη γεωπολιτική ένταση με την Τουρκία, το ενδεχόμενο η ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη από όσο περιμένουμε και το ενδεχόμενο αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες, ως παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ΧΑ.
Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης στην Beta ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει το πακέτο ενίσχυσης και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ώστε να ανακάμψει ο τουρισμός σε σχέση με πέρυσι.  

Οι μετοχές που επιλέγουν τα στελέχη της αγοράς για το 2021

Αναφορικά με τις επιλογές των στελεχών της αγοράς για τη νέα χρονιά, αυτοί επιλέγουν κυρίως μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πιο αναλυτικά:
Αγγελετόπουλος Μπάμπης (WhiteTip ΑΕΠΕΥ): ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΑΛΦΑ, Autohellas και ΟΠΑΠ.
Πέτρος Τσούρτης (Merit ΑΧΕΠΕΥ): ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΛΘ.
Αλέξανδρος Μωραϊτάκης (Nuntius ΑΧΕΠΕΥ): Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Σαράντης και ΟΤΕ.
Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Quest Συμμετοχών, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα.
Ηλίας Λάζαρης (Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ): Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.
Δημήτρης Σαρρής (Σαρρής ΑΧΕΠΕΥ): Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Autohellas.
Μάνος Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Quest Συμμετοχών, Μυτιληναίος και Εθνική Τράπεζα.
Λυραντωνάκης Γιώργος (HellasFin AEΠΕΥ): ΕΧΑΕ, Coca Cola, Lamda Dev., Μυτιληναίος και  ΑΔΜΗΕ.
Παπαϊωάννου Λουκάς (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και ΕΧΑΕ.
Νίκος Χρυσοχοϊδης (Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ): ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Γιώργος Ζώτος (Ζώτος ΑΕΠΕΥ): ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης