Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετικές εκπλήξεις για την Ελλάδα - Η Standard & Poor's αναβαθμίζει σε ΒΒ- στις 25/10 και η DBRS σε ΒΒ στην 1/11

tags :
Θετικές εκπλήξεις για την Ελλάδα - Η Standard & Poor's αναβαθμίζει σε ΒΒ- στις 25/10 και η DBRS σε ΒΒ στην 1/11
Η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί από 1 έως 2 κλίμακες
Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- από Β+ (αναβάθμιση μιας κλίμακας) στις 25 Οκτωβρίου 2019… με αφορμή την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Από τις επαφές των ελλήνων αξιωματούχων στις ΗΠΑ στην σύνοδο του ΔΝΤ προκύπτει ως συμπέρασμα ότι η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί από 1 έως 2 κλίμακες.
Η εξέλιξη αυτή με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης είναι ουδέτερη γιατί ως γνωστό η ΕΚΤ και οι διεθνείς επενδυτές λαμβάνουν ως βαθμολογία μιας χώρας… την υψηλότερη βαθμολογία.

Σήμερα την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα την έχει δώσει η Fitch με ΒΒ- τον Αύγουστο του 2018.
Ωστόσο την 1η Νοεμβρίου θα αξιολογήσει την Ελλάδα o καναδικός οίκος DBRS με μεγάλη πιθανότητα είτε να αναβαθμίσει τις προοπτικές - outlook από ουδεύτερες σε θετικές, είτε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα από ΒΒ low σε ΒΒ.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει μειώσει κατά μια κλίμακα την απόσταση από την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- η οποία δεν θα έρθει νωρίτερα από το α΄ τρίμηνο του 2021.

Το σχέδιο Ηρακλής περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις, έκδοση ομολόγων και παροχή κρατικών εγγυήσεων για τα senior bond τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Δυνητικά οι τιτλοποιήσεις μπορεί να φθάσουν στα 30 δισεκ. και τα senior bond τα 9 δισεκ. ευρώ.

Μέχρι τώρα τόσο η Moody’s όσο και η Fitch απέφυγαν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα καθώς αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- στο ίδιο επίπεδο με την Fitch με αφορμή το σχέδιο Ηρακλής για τις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι η Standard and Poor’s είναι ο μόνος οίκος μεταξύ των 4 βασικών που έχει αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές από τον Ιούλιο του 2018.
Στις 25 Οκτωβρίου 2019 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια κλίμακα σε ΒΒ- από Β+.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ακολουθούν συντηρητική πολιτική για την Ελλάδα.
Περιμένουν να δουν το σχέδιο ανάκαμψης του Κυριάκου Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού και με βάση αυτό να αποτιμήσουν την οικονομία.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και ένα άλλο βασικό πρόβλημα.
Η Ελλάδα απέχει 3 κλίμακες από το να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade δηλαδή προς την κανονικότητα.
Όσο πλησιάζει τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι αναβαθμίσεις στην ελληνική οικονομία.
Με όρους Fitch η Ελλάδα από την κλίμακα CCC αναβαθμίστηκε σε Β- ή δύο κλίμακες ακολούθως σε Β και εν συνεχεία σε ΒΒ- που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία.
Για την εξέλιξη αυτή των αναβαθμίσεων απαιτήθηκαν 4 χρόνια…
Όσο πλησιάζει η Ελλάδα προς την επενδυτική βαθμίδα δηλαδή σε βαθμολογίες ΒΒΒ- και υψηλότερα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η αναβάθμιση.
Εταιρείες Αξιολόγησης Πιστοληπτικής ΙκανότητεςΠιστοληπτική ΙκανότηταΠροοπτικήΗμερομηνία Τελευταίας Αξιολόγησης

MOODY'S B1 Σταθερή Μάρτιος 2019
FITCH BB- Σταθερή Αύγουστος 2018
STANDARD & POOR'S B+ Θετική Ιούλιος 2018
RATING AND INVESTMENT B+ Θετική Απρίλιος 2019
DBRS BB (LOW) Σταθερή Μάιος 2019

Moody’s: Τα 3 κριτήρια που θα οδηγήσουν σε επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα το 2021 ή 2022 - Τα ιστορικά χαμηλά στα ομόλογα δεν είναι κριτήριο αναβάθμισης

Οι αποδόσεις, τα επιτόκια δανεισμού από τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας της χώρας.
Ποτέ η Ελλάδα δεν δανειζόταν στα 10 χρόνια στο 1,35%, είναι τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Χαμηλά επιτόκια σημαίνει καλύτερη διαχείριση του χρέους και αυτό σηματοδοτεί και βελτίωση του προφίλ βιωσιμότητας.
Σε άλλες εποχές αυτή η εξέλιξη θα ήταν όχι απλά αιτία αναβάθμισης αλλά θα σημειωνόταν ντελίριο για την Ελλάδα.
Σήμερα αυτά τα ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια των ομολόγων είναι αδιάφορες εξελίξεις για τους οίκους αξιολόγησης όπως η Moody’s, η Standard and Poor’s και η Fitch.
Στο παρελθόν αυτό το ράλι στα ομόλογα θα ήταν αιτία επιθετικών αναβαθμίσεων σήμερα δεν έχουν βαρύτητα γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι απόρροια της χειραγώγησης της ΕΚΤ μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα δεν αντικατοπτρίζουν την δυναμική των οικονομιών αλλά είναι το αποτέλεσμα της χειραγώγησης των αγορών μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Ποιοι λόγοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – που είναι και το κριτήριο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση;
Με βάση στέλεχος της Moody’s που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews οι βασικοί λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα είναι
1)Μια αποφασιστική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας σε επίπεδα άνω του 3% σταθερά που να δείχνουν ότι αυξάνεται η παραγωγικότητα της χώρας δομικά και όχι συγκυριακά.
2)Να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2% του ΑΕΠ ώστε να μειωθούν τα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό.
3)Να μειωθούν αισθητά τα NPEs κάτω από 15% επίπεδα που με βάση τον σχεδιασμό θα σημειωθεί το 2021.
Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει επιστροφή της Ελλάδος στην κανονικότητα, σημαίνει ότι η Ελλάδα για τους οίκους αξιολόγησης έχει βιώσιμο χρέος και σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με βάση αυτά τα 3 κριτήρια πιο πιθανή είναι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2021 ή αρχές 2022… σε καμία περίπτωση δεν αφορά το 2020.
Με βάση το στέλεχος της Moody’s η αναβάθμιση της Ελλάδος είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία βημάτων προς την κανονικότητα.
Συν τοις άλλοις στην τελευταία επίσημη έκθεση για την Ελλάδα η Moody’s είχε αναφέρει ότι θα διατηρήσει την βαθμολογία κάτω από investment grade…για χρόνια…

Πάντως δεν είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι εάν η ΕΚΤ αποσύρει την ποσοτική χαλάρωση στα μέσα του 2021 ίσως η Ελλάδα να μην καταφέρει να ενταχθεί στο QE στην ποσοτική χαλάρωση λόγω της απουσίας επενδυτικής βαθμίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης