Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία και άλλα ασιατικά έθνη εισέρχονται στο νέο «δρόμο του μεταξιού»

tags :
Ινδία και άλλα ασιατικά έθνη εισέρχονται στο νέο «δρόμο του μεταξιού»
Με την σύνδεση Ρωσίας-Κίνας αλλάζουν πλέον τα δεδομένα στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Οι καλύτερες συνεργασίες εμφανίζονται όταν όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ειδικά ταλέντα για να φέρουν στη σχέση, δημιουργώντας ένα πολύ πιο ισχυρό άθροισμα δυνάμεων.
Αυτή είναι η ομορφιά της πολυπολικής συμμαχίας που σχημάτισε ο Vladimir Putin, ο Xi Jinping και ένας αυξανόμενος αριθμός ασιατικών, αφρικανικών και νοτιο-αμερικανών κρατών τα τελευταία χρόνια.
Αυτή η αντεπίθεση προήλθε από την απίστευτη συμμαχία της Ρωσίας και της Κίνας που μαζί είχαν τα συνδυασμένα ταλέντα των εξαιρετικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας και τις ισχυρές δυνατότητες υποδομών της Κίνας.
Με την σύνδεση Ρωσίας-Κίνας αλλάζουν πλέον τα δεδομένα στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Η Ινδία εισέρχεται στον «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού»

Η σημασία της συμμετοχής της Ινδίας και της Ιαπωνίας στο 5ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ από το 4-6 Σεπτεμβρίου στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας μπορεί να εκτιμηθεί μόνο αναγνωρίζοντας αυτή τη στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Και τα δύο έθνη έχουν μεταμορφώσει πρόσφατα τα φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής της Ρωσίας σε έναν Πολικό Δρόμο Μεταξιού - φέρνοντας την BRI στην Αρκτική της Ρωσίας.
Το γεγονός ότι η Ινδία ήταν σε θέση να ενσωματώσει το πεπρωμένο της σε αυτόν τον αναδυόμενο «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού» είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των διεθνών υποθέσεων.
Η επίσκεψη του ινδού προέδρου Modi, ολοκληρώθηκε με μια ιστορική κοινή δήλωση 81 σημείων με τον Πρόεδρο Putin, ενισχύοντας τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ανάπτυξης, της διαστημικής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της ΑΙ, της νανοτεχνολογίας, καθώς και της συμμετοχής της Ρωσίας στις μεγάλες ινδικές υποδομές και της επένδυσης της Ινδίας σε στρατηγικές υποδομές στην ανατολική και αρκτική Ρωσίας.
Ο διεθνής διάδρομος μεταφορών Βορρά-Νότου αποτέλεσε το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης, όπως και η αυξημένη οικοδόμηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ως «ισότιμη και αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού».
Ο Putin δήλωσε ότι και τα δύο έθνη έχουν «παρόμοιες πολιτιστικές αξίες» και παρόμοιες προσεγγίσεις στα «θεμελιώδη ζητήματα ανάπτυξης και οικονομικής προόδου».
O  Modi δήλωσε ότι «δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη της Ρωσικής Άπω Ανατολής αποτελεί« εθνική προτεραιότητα για τον 21ο αιώνα», ο Πρόεδρος Putin έχει υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση όλων, από την οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία έως τον αθλητισμό, και την επικοινωνία».
Η Ινδία προσέφερε πιστωτική γραμμή ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανάπτυξη της Άπω Ανατολής στη Ρωσία, προσθέτοντας τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που επενδύουν επί του παρόντος οι ινδικές επιχειρήσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αυτή η απίστευτη ενοποίηση των συμφερόντων μεταξύ της Ρωσίας και της Ινδίας στον «Πολικό δρόμο του μεταξιού» συνοδεύει τους φανατικούς της κυβέρνησης της Modi, οι οποίοι είναι ιδεολογικά δεσμευμένοι σε μια εχθρική σχέση με την Κίνα λόγω της εταιρικής σχέσης της με το Πακιστάν στον οικονομικό διάδρομο Κίνας-Πακιστάν.

Το όραμα του Άπω Ανατολής του Putin βάζει τέλος στην ένταση Ιαπωνίας - Κίνας

Για χρόνια, η Ιαπωνία ήταν μια προβληματική περίπτωση στην περιοχή  Ασίας-Ειρηνικού, η οποία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική συνθήκη με τις ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα το 50.000 στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, δεκάδες βάσεις και μια ασπίδα πυραύλων κατά των Κίνας/Ρωσίας που «φιλοξενούσε η Ιαπωνία.
Υπάρχει χρόνια διαμάχη Κίνας – Ιαπωνίας για τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Ομοίως, μια ιαπωνική-ρωσική σύγκρουση έχει διατηρηθεί στο επίκεντρο επί δεκαετίες, λόγω των ισχυρισμών της Ιαπωνίας σχετικά με την κυριότητα των «βόρειων εδαφών» της, τα οποία στη Ρωσία ονομάζονται «νησιά Kuril».
Φυσικά, η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι είναι πρόθυμη να δώσει τα εδάφη αυτά στην Ιαπωνία σύμφωνα με μια κοινή δήλωση του 1956, αλλά λόγω του καθεστώτος της Ιαπωνίας ως «αποικίας» του αμερικανικού στρατού που επιδιώκει μονοπολική ηγεμονία γύρω από την «Κυριαρχία του πλήρους φάσματος», δεν μπορεί να το κάνει, ούτε μπορεί να δεχτεί τις εκκλήσεις της Ιαπωνίας για να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Τόκιο.
Έχοντας αυτά τα εμπόδια, έχει σημειωθεί πρόοδος.
Μόλις δυο μήνες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας S. Abe χειροκρότησε την υπογραφή μιας συμφωνίας «που διευκολύνει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει την Αρκτική και να εξασφαλίσει σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό στη χώρα μας» - αναφερόμενος στη συμμετοχή του γίγαντα του Mitsui και του JOGMEC στο 2ο έργο LNG στο Novatek.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία LNG-2, ο καθηγητής Francesco Sassi, καθηγητής Ενεργειακής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου της Πίζας, δήλωσε πρόσφατα ότι το έργο «θα δει ένα πρωτοφανές επίπεδο συνεργασίας μεταξύ ιαπωνικών και κινεζικών εταιρειών ενέργειας σε ένα από τα σημαντικότερα ρωσικά ενεργειακά έργα της επόμενης δεκαετίας», .
Τέλος, ο σιδηρόδρομος μήκους 9.300 χιλιομέτρων γίνεται ολοένα και περισσότερο τμήμα του νέου «δρόμου του μεταξιού» που θα μεταφέρει εμπορεύματα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Στις 3 Ιουλίου, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν την αύξηση κατά 100 φορές του όγκου του φορτίου από 3.000 μονάδες ανά είκοσι ποδιών σε 3.00 000 με την αναβάθμιση και τον διπλασιασμό του σιδηροδρόμου, καθιστώντας την κύρια αρτηρία για το εμπόριο Ευρώπης-Ιαπωνίας.

Η Μαλαισία εδραιώνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα

Ενώ η Μαλαισία έχει ωθηθεί από το Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα των ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε πολεμικά παιχνίδια, ενώ αντιμετωπίζει την Κίνα σε αμφισβητούμενη επικράτεια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο σημερινός Πρόεδρος Mahathir Mohammed αντιστάθηκε στην στάση αυτή κατά της Κίνας ζητώντας αυξημένη συνεργασία στο νέο «δρόμο του μεταξιού» της Κίνας.
Η επίσκεψη του Προέδρου Mahathir στο Βλαδιβοστόκ οδήγησε στη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου στη Μαλαισία που χρηματοδοτήθηκε από την Ρωσία και στην ευτυχισμένη ανακοίνωση του Mahathir ότι η Ρωσική Άπω Ανατολή θα ανοίξει νέες αγορές για το έθνος της.
Στο Αεροδιαστημικό Πανεπιστήμιο, ο Δρ Mahatir δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει πολύ η αεροδιαστημική και η μηχανική.
Είμαι πεπεισμένος ότι η πρόταση της Ρωσίας για τη δημιουργία ενός αεροδιαστημικού πανεπιστημίου θα ενίσχυε όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και την προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας στον τομέα».

Η Μογγολία και ο νέος «δρόμος του μεταξιού»

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Μογγολία σκεφτόταν σοβαρά το να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ.
Ο γενικός κυβερνήτης του Καναδά David Johnson έκανε τα μέγιστα για να αποπλανήσει την ηγεσία της Μογγολίας, επαινώντας τον Genghis Khan ως τον μεγάλο οικοδόμο πολιτισμού και την αληθινή ψυχή της Μογγολίας που έπρεπε να γίνει ηγεμονικός στη μογγολική ψυχή, καθώς το έθνος θα εντάσσονταν στη Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία.
Η δημιουργία του οικονομικού διαδρόμου Κίνα-Μογγολία-Ρωσία δημιουργώντας ζωτικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας.
Τις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βλαδιβοστόκ, ο Putin επισκέφθηκε τη Μογγολία, όπου τα δύο έθνη υπέγραψαν μια «Συνθήκη φιλικών σχέσεων και συνολικής εταιρικής σχέσης» για να φέρουν τη «στρατηγική εταιρική σχέση σε ένα εντελώς νέο επίπεδο».
Ο Putin ανακοίνωσε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο και δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, Η Battulga ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή περισσότερων σιδηροδρομικών γραμμών στα κινεζικά σύνορα για τις εξαγωγές άνθρακα και ορυκτών και την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού σταθμού Ulan Bator, τον οποίο δήλωσε ο Putin «είναι σημαντική μεταφορική αρτηρία για τη Μογγολία».
Από το 2017, το εμπόριο της Ρωσίας-Μογγολίας αυξήθηκε κατά 22%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης