Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ήπιες στηρίξεις από τις τράπεζες αλλά χαμηλό τζίρο το ΧΑ -0,01% στις 855 μον. – Μην ποντάρετε σε ανοδικά περιθώρια, έρχεται κόπωση

tags :
Με ήπιες στηρίξεις από τις τράπεζες αλλά χαμηλό τζίρο το ΧΑ -0,01% στις 855 μον. – Μην ποντάρετε σε ανοδικά περιθώρια, έρχεται κόπωση
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 822 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ ο Γενικός Δείκτης βρήκε ισχυρή στήριξη στις 850 μονάδες.
(upd16)Σταθεροποιητικά έκλεισε τελικά η χρηματιστηριακή αγορά στις 855 μονάδες, με τις τράπεζες να κλείνουν με ήπια κέρδη λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης - πλην της Eurobank - ενώ με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25..... με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Σημειώνεται ότι στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής, ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικά κέρδη +11,02% και ο Γενικός Δείκτης +3,86%, όποτε ήταν αναμενόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Ειδικότερα, οι τράπεζες, με έντονη μεταβλητότητα και ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, έκλεισαν τελικά με κέρδη, με την μεγαλύτερη άνοδο Εθνική +1,26%, Alpha Bank +1,12% και Πειραιώς +0,67% - και οι τρείς στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες -  ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank στο -0,56%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ασκήθηκαν ελεγχόμενες πιέσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με απώλειες -2,76% ο ΟΛΠ και -2,52% η ΔΕΗ.
Στο επίκεντρο η Τέρνα Ενεργειακή -0,27%, αναμένοντας την έκδοση ομολόγου έως 150 εκατ. ευρώ που ξεκινάει η δημόσια εγγραφή αύριο 16/10 με στόχο επιτόκιο 2,80%.
Η άνοδος δεικτών και μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν απόρροια της έγκρισης του σχεδίου Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών, των αρνητικών επιτόκιων στα έντοκα και των θετικών μηνύματων αναφορικά με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας.
Γενικότερα για την χρηματιστηριακή αγορά προς το παρόν έχει απομακρυνθεί από τον κίνδυνο των 780 μονάδων χωρίς όμως να έχει φύγει από το κάδρο της αγοράς.  
Για την ώρα λόγω αυτών των εξελίξεων αποτρέπονται οι 780 μονάδες ωστόσο σε γενικές γραμμές θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ποντάρουν στα ανοδικά περιθώρια, έρχεται κόπωση στην αγορά που θα κρατήσει καιρό.
Τo εγκεκριμένο σχέδιο Ηρακλής σε συνδυασμό με τις θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων, τα αρνητικά επιτόκια που επιτεύχθηκαν σε έκδοση του Δημοσίου για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που αφορά τόσο στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων αλλά και στις ίδιες τις χρηματιστηριακές αξίες των τραπεζών η κυβέρνηση προσέρχεται στην Ουάσιγκτον στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 18 με 20 Δεκεμβρίου 2019.
Όμως την ίδια στιγμή και οι τράπεζες προχωρούν σε συναντήσεις με κλιμάκια διεθνών οίκων ενώ Βarclays SoGen, UBS, BofA Merrill Lynch, Black Rock είναι μερικά από τα σπίτια που τράπεζες και κυβέρνηση έχουν κλείσει συναντήσεις προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις.
Στο διεθνές περιβάλλον, και ενώ σε μερική εμπορική συμφωνία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ και Κίνα μετά και από αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών η ανησυχία για την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας επέστρεψε, καθώς το Πεκίνο ζητά περαιτέρω διαπραγματεύσεις, προτού προχωρήσει στην υπογραφή της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας. .
Aπό την άλλη εξακολουθεί η αβεβαιότητα για το Brexit ενώ αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι το μπλοκ θέλει περισσότερες παραχωρήσεις από τον πρωθυπουργό B. Johnson, τονίζοντας ότι μια τελική συμφωνία είναι απίθανη αυτή την εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Οκτωβρίου 2019).
Στην αγορά ομολόγων, σταθεροποιητικά κινείται το ελληνικό 10ετές ομόλογο να κινείται στο 1,45% ενώ ιταλικό 10ετές στο 1,02%.
Bελτίωση καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στις 197 μονάδες βάσης από 214 μονάδες ενώ σταθεροποιητικά κινείται  το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί  στις 4170 μονάδες βάσης από 4149 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,34% και τον Γενικό Δείκτη -0,11%.
Περί τις 12:50 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -2,82% ….ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,24% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,88%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 822,49 μονάδες με άνοδο +0,565 στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ λίγο στο κλείσιμο της αγοράς θετικό πρόσημο +0,01% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,01% στις 855 μονάδες έχοντας υψηλό στις 856,04 μονάδες και χαμηλό στις 848,45 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 38,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 25,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,38 εκατ. ευρώ και όγκου 136 χιλ. τεμαχίων πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξάις 650 χιλ. ευρώ, η Autohellas διακινησε 61 χιλ. τεμάχια αξίας 420 χιλ. ευρώ και η Πανγαία 25 χιλ. τεμάχια αξίας 310 χιλ. ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 855 μονάδες στην πρώτη  στήριξη της ζώνης των 850-860 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 810 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης βρίσκεται η ζώνη των 870-880 μονάδων .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε  στις 822 μονάδες με πρώτη ζώνη αντίστασης τις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη στήριξης βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 775-785 μονάδων και οι 750 μονάδες

Τραπεζικά νέα

To σχέδιο Ηρακλής για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών είναι γεγονός.
Ο νόμος που θα διέπει το σχέδιο Ηρακλής εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος και θα ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2019.
Το σχέδιο Ηρακλής περιλαμβάνει έως 30 δισεκ. τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες με παράλληλη έκδοση τραπεζικών ομολόγων και παροχή εγγύησης μόνο στα senior bond στα κύρια ομόλογα.
Με δεδομένο ότι τιτλοποίηση σημαίνει πλήρη διενέργεια προβλέψεων, άρα θα απαιτηθούν κεφάλαια θα χρειαστεί να δαπανηθούν συνολικά 4 δισεκ. ευρώ ενώ υπό μια έννοια θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο σχέδιο Ηρακλής 7 δισεκ. τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων στο χειρότερο σενάριο και 27 δισεκ. στο καλύτερο σενάριο.
-Η Εθνική θα συμμετάσχει αλλά προς το τέλος του α΄ τριμήνου του 2020 με τιτλοποίηση 3 με 4 δισεκ. ευρώ
-Η Eurobank λόγω του bonus που θέλει να δώσει στους μετόχους από το deal με την τιτλοποίηση 9,7 δισεκ. ευρώ – θα διαθέσει μέρος του mezzanine ομολόγου που θα εκδώσει – κωλύεται να συμμετάσχει στον Ηρακλή.
Ωστόσο εάν ξεπεραστεί το νομικό εμπόδιο είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει η Eurobank.
-Η Πειραιώς θα συμμετάσχει με τιτλοποίηση 4 δισεκ. ευρώ
-Ερωτηματικό είναι η στάση της Alpha bank καθώς σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση 10-12 δισεκ. που σημαίνει ότι το senior bond μπορεί να φθάσει στα 3 με 3,6 δισεκ. ευρώ.

Η επικαιρότητα

Διαφορετική τροπή στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό κενό του 2020, το οποίο έχει περιοριστεί στα 200-300 εκατ. ευρώ, έδωσαν τα αρνητικά επιτόκια (-0,02%) δανεισμού στα έντοκα γραμμάτια που απέσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία του το ελληνικό Δημόσιο.
Έτσι, με διαφορετικό μάτι έχουν αρχίσει να βλέπουν την προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και  ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Είναι μια γωνία που αλλάζει τα δεδομένα και δίνει μια διαφορετική προοπτική στη σημερινή, τελευταία, τηλεδιάσκεψη της Αθήνας με τους θεσμούς, πριν το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Η νέα έκθεση της Επιτροπής για την τέταρτη αξιολόγηση, σε συνδυασμό με την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και του κλίματος που θα προκύψει στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στις 15-20 Οκτωβρίου, θα διαμορφώσουν τις συνθήκες που θέλει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου όπου θα κληρώσει για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
Στην φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 17 Οκτωβρίου στην αμερικάνική πρωτεύουσα την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας ενώ θα τον συνοδεύσει ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά θέματα.
Στο πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνονται εκτός από συναντήσεις με με στελέχη διεθνών οργανισμών, διαχειριστές κεφαλαίων τραπεζίτες, Ευρωπαίους αξιωματούχους....αλλά και η συνάντηση με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι το μπλοκ θέλει περισσότερες παραχωρήσεις από τον πρωθυπουργό Boris Johnson, τονίζοντα ότι μια τελική συμφωνία είναι απίθανη αυτή την εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Οκτωβρίου 2019).
Ύστερα από τρία χρόνια κρίσης στο Λονδίνο και επώδυνων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μια κρίσιμη εβδομάδα συνομιλιών της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να καθορίσει εάν το Brexit θα είναι συντεταγμένο, σκληρό και επίπονο ή θα καθυστερήσει ακόμα μια φορά, σχολιάζει το Reuters.
Νέα δεδομένα στο πολεμικό σκηνικό της Συρίας και στην εν εξελίξει στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας δημιουργεί η απόφαση της συγκρότησης κοινού μετώπου μεταξύ των δυνάμεων του στρατού του Συρίας του προέδρου Bashar al Assad και των Κούρδων της Συρίας, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump επαναλαμβάνει τις απειλές του κατά της Άγκυρας για μεγάλες οικονομικές κυρώσεις.
Αν και οι σχέσεις του Assad και των Κούρδων διακρίνονταν πάντα από εντάσεις και από διαμάχες κυρίως λόγω του αιτήματος των Κούρδων για μεγαλύτερη αυτονομία στο εσωτερικό της Συρίας, η στάση των ΗΠΑ οδήγησε τις κουρδικές δυνάμεις να ζητήσουν τη στήριξη του προέδρου Assad, ο οποίος από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία απολαμβάνει της στήριξης της Ρωσίας και του προέδρου Putin.
Εν τω μεταξύ, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 13 Οκτωβρίου 2019 με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan από τον οποίο απαίτησε "την άμεση διακοπή των επιχειρήσεων στη Συρία"ενώ και η Γαλλία καλεί την Τορκία να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις στη Συρία καθώς επισημαίνει τον σοβαρό κίνδυνο ανθρωπιστικών επιπτώσεων.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (14/10) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την μερική εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Ειδικότερα, δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +1,15% στις 3007,88 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με άνοδο +0,79% στις 26515 μονάδες ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η αβεβαιότητα για το Brexit και η ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, επισκιάζει την αισιοδοξία για την έκβαση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει απώλειες -0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με πτώση -0,45%...
Στην Wall Street, o Dow με οριακή άνοδο +0,06%, ο S&P στο -0,03%, ο Nasdaq στο +0,01% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,11% (9,46 δολ.)

Mε ανοδικές τάσεις οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Οριακά υποχώρησε η Eurobank

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα πλην της Eurobank που οριακά υποχώρησε.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7340 ευρώ με άνοδο +1,26% με όγκο 1,77 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7190 ευρώ με άνοδο +1,12% με όγκο 1,88 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,00 ευρώ με άνοδο +0,67% με όγκο 1,1 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8810 ευρώ με πτώση -0,56% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,27 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,29 ευρώ, με πτώση -2,86%  και κεφαλαιοποίηση 576 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4240 ευρώ με άνοδο +1,56%, με όγκο 513 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 196 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην ΔΕΗ

Με ήπιες πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΛΠ, ΔΕΗ, CENER, Jumbo, Lamda...
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισαν ΤITC, Ελλάκτωρ, Coca Cola..
H Coca Cola έκλεισε στα 29,03 με άνοδο +0,52% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,04 ευρώ, με άνοδο +0,31% και αποτίμηση 6,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,02 ευρώ με πτώση -2,52% και αποτίμηση 701 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0550 ευρώ με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 477 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,50 ευρώ με πτώση -0,52% και αποτίμηση 3,06 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,30 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,30 ευρώ με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,14 ευρώ με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,6050 ευρώ με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,10 ευρώ με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3420 ευρώ, με πτώση -1,76% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,23 ευρώ με πτώση -0,57% και με κεφαλαιοποίηση στα 271 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1052 ευρώ με άνοδο +1,35% και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,45% - Ακολουθούν την διεθνή τάση  

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων που ακολουθούν την διεθνή τάση.
Εν μέσω αβεβαιοτήτων οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ακραία στρεβλωμένες τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,45%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,012.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,45% με το αμερικανικό 10ετές 1,73% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 43 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 128 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων στις 14 Οκτωβρίου 2019

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,38% με απόδοση αγοράς 0,40% και απόδοση πώλησης 0,36%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,96  μονάδες βάσης και απόδοση 0,44%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,14 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,34% με απόδοση αγοράς 1,35% και απόδοση πώλησης 1,33%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44% με απόδοση αγοράς 1,45% και απόδοση πώλησης 1,43%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,88  μονάδες βάσης και απόδοση 2,19%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,76 μονάδες βάσης και απόδοση 2,35%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 192 μονάδες βάσης από 198 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 197 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.170 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,97% ή 197 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Έχει προβλεφθεί ότι τα ιταλικά ομόλογα θα πιεστούν προσεχώς
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,02% στις 14 Οκτωβρίου 2019 από 0,80% πρόσφατα.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/10/2019 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,02% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης