Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ΕΕ αποφασίζει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία για Συρία και Κύπρο

Η ΕΕ αποφασίζει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία για Συρία και Κύπρο
Το πρώτο ζήτημα αφορά την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και σήμερα, Δευτέρα, θα απασχολήσει το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών.
Εβδομάδα εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Τουρκία αυτή που μόλις ξεκίνησε με τρία ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς τίθενται επί τάπητος, τόσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο σήμερα, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
Το πρώτο ζήτημα αφορά την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και σήμερα, Δευτέρα, θα απασχολήσει το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών.
Η Κυπριακή δημοκρατία ήδη έχει θέσει θέμα στους ομολόγους της και θεωρείται βέβαιο ότι σταθεί στο ζήτημα των κυρώσεων ενώ είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως και στο Κάιρο όπου την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη ενώ είναι συνεχείς οι επαφές των δύο χωρών.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί και κράτος - μέλος της ΕΕ, έχοντας κοινή και σκληρή στάση απέναντι στις νέες τουρκικές γεωτρητικές δραστηριοτήτες στα ανοιχτά της Κύπρου.
Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.
Στο ζήτημα της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίζονται σε τρία «στρατόπεδα».
Στο πρώτο, ανήκουν τα κράτη που ζητούν σκληρή στάση κατά της Τουρκίας, όπως η Γαλλία. Μάλιστα, η Γαλλία και η Γερμανία, το περασμένο Σάββατο ανακοίνωσαν τη διακοπή εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.
Στην δεύτερη ομάδα περικλείονται τα κράτη - μέλη, τα οποία επιθυμούν μία πιο προσεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία, καθώς τους ενώνουν σημαντικές συμφωνίες όπως λόγου χάριν το προσφυγικό.
Και στο τρίτο «στρατόπεδο», ανήκουν οι χώρες που αρνούνται να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, καθώς θεωρούνται σύμμαχες, όπως είναι η Ουγγαρία.
Και το τρίτο θέμα είναι το μεταναστευτικό που συνεχίζει σταθερά να προκαλεί κραδασμούς.
Αυτό θα το δούμε ψηλά στην ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της Ευρώπης και οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών και την μείωση των μεταναστευτικών ροών μα συνάμα ενδεχομένως να αποφασιστεί επιπλέον χρηματοδότηση από την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα που δοκιμάζει και τη χώρα μας.
Βέβαια μένει να το δούμε στην πράξη και δη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή το βράδυ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης