Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισημερινός: Ο πρόεδρος προωθεί τον διάλογο με τους αυτόχθονες για να αντιμετωπίσει το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας

tags :
Ισημερινός: Ο πρόεδρος προωθεί τον διάλογο με τους αυτόχθονες για να αντιμετωπίσει το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας
Ισημερινός: Ο πρόεδρος Moreno προωθεί τον διάλογο με τους αυτόχθονες προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα
«Αναμφίβολα, αυτό θα λυθεί πολύ σύντομα», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Moreno σε βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση της προεδρίας του, με βίαιες συγκρούσεις να σημειώνονται εδώ και ημέρες στην πρωτεύουσα, ο Moreno αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησης στην Γουαγιακίλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Όμως ο πρόεδρος του Ισημερινού επέστρεψε χθες (9/10) για σύντομο χρονικό διάστημα στο Κίτο την ώρα που δεκάδες χιλιάδες αυτόχθονες πραγματοποιούσαν πορεία, μια σχετικά ήρεμη διαδήλωση, η οποία σημαδεύτηκε από λίγα επεισόδια μεταξύ νεαρών και των δυνάμεων της τάξης.
«Ήρθα στο Κίτο ώστε να τείνω το χέρι και για να μπορέσω να σας ανακοινώσω ότι είχαμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον διάλογο», δήλωσε προτού αναχωρήσει ξανά για τη Γουαγιακίλ.
Όντως υπήρξαν επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της καθολικής εκκλησίας.

Αυξημένες τιμές

Παρά την αισιοδοξία του προέδρου, ο επικεφαλής των αυτοχθόνων S. Cispe δήλωσε ότι «η κινητοποίηση δεν τελείωσε».
Και ο H. Vargas, ένας από τους επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων του Ισημερινού (Conaie), βασικού οργάνου εκπροσώπησης των αυτόχθονων λαών της χώρας, εμφανίστηκε επίσης διστακτικός στο ενδεχόμενο διαλόγου «με μία κυβέρνηση που υπέκυψε στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)».
Διότι η βασική προϋπόθεση που θέτουν οι αυτόχθονες, που αντιπροσωπεύουν το 25% των 17,3 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισημερινού, είναι ξεκάθαρη: να εγκαταλειφθεί η μεταρρύθμιση που τερματίζει τις επιδοτήσεις για τα καύσιμα, ένα μέτρο που προκάλεσε ραγδαία αύξηση των τιμών τους κατά περισσότερο από 100%.
Για τον 66χρονο Moreno, έναν φιλελεύθερο που ανήλθε στην προεδρία με σοσιαλιστικό πρόγραμμα, είναι δύσκολο να υποχωρήσει.
Το μέτρο αυτό, όσο αντιδημοφιλές κι αν είναι, περιλαμβάνεται στη συμφωνία που έχει υπογράψει ο Ισημερινός με το ΔΝΤ με αντάλλαγμα ένα δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων και στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
Ωστόσο το τίμημα μοιάζει μεγάλο.
Στη διάρκεια μίας εβδομάδας έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 122 άνθρωποι στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για έναν νεκρό και 766 συλλήψεις.
Εξάλλου έχουν ανασταλεί τα μαθήματα στα σχολεία του Κίτο, ενώ δεν λειτουργούν και οι δημόσιες συγκοινωνίες.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί για διάστημα 60 ημερών, ενώ έχει επιβληθεί και απαγόρευση της κυκλοφορίας γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια σε μια προσπάθεια των ενόπλων δυνάμεων να αποκαταστήσουν την τάξη.
Συνολικά 74.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Στήριξη της δεξιάς

Αν και οι αυτόχθονες αποτελούν την αιχμή του δόρατος του κοινωνικού κινήματος διαμαρτυρίας, είναι επειδή πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια και εργάζονται κυρίως στο ύπαιθρο.
Και αν οι τιμές των καυσίμων αυξηθούν, θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο για τις μετακινήσεις τους και για τα προϊόντα τους, ενώ φοβούνται ότι θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός.
Ο Ισημερινός συγκλονίζεται από τις αρχές Οκτωβρίου από άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις, τις πρώτες μετά το 2007, με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους αλλά και πετρελαιοπηγές στον Αμαζόνιο και να οργανώνουν απεργίες.
Η κατάληψη πολλών πετρελαιοπηγών οδήγησε την Τετάρτη τις αρχές στην αναστολή της δραστηριότητας του βασικού πετρελαϊκού αγωγού, του Trans-Equatorian Oil Pipeline System (SOTE), παραλύοντας τη μεταφορά του 68% της παραγωγής του (531.000 βαρέλια ημερησίως).
Παρόλα αυτά ο Moreno έχει βρει αναπάντεχους συμμάχους στη δεξιά και τον στρατό.
Στη Γουαγιακίλ, προπύργιο των επιχειρηματικών κύκλων, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες υπέρ του προέδρου.
«Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά θα έπρεπε να τα έχει λάβει η κυβέρνηση του (πρώην προέδρου) Ραφαέλ Κορέα, που δεν το έκανε.
Τώρα πρέπει να αφήσουμε τον πρόεδρο να συνεχίσει», δήλωσε ο J. Molina, ένας 68χρονος συνταξιούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης