Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H EBA ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 την τακτική πανευρωπαϊκή άσκηση διαφάνειας

tags :
H EBA ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 την τακτική πανευρωπαϊκή άσκηση διαφάνειας
Πόσο τα ευρήματα θα επηρεάσουν τον τρόπο που θα διεξαχθούν τα stress tests
Mια άσκηση που συμπίπτει χρονικά με τη διαμόρφωση των όρων των stress tests και ως εκ τούτου αναμένεται να τα επηρεάσει ως προς τα αιτήματα από τις αρχές, ξεκίνησε χθες (24/9) η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Το Νοέμβριο του 2019 μαζί με την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου, (RAR) η EBA θα δημοσιοποιήσει 52,2 εκατ. στοιχεία για περίπου 130 ευρωπαϊκές τράπεζες.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν κεφαλαιακές  θέσεις,  financial assets ποσοτικοποιημένη έκθεση κινδύνου, έκθεση σε κρατικά ομόλογα και ποιότητα ενεργητικού όλα δηλαδή τα στοιχεία εκείνα τα οποία εξετάζει και το stress tests των τραπεζών.
Όπως και στο παρελθόν η άσκηση διαφάνειας της αρχής  στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία που έχουν δοθεί από τις εποπτικές αρχές πράγμα το οποίο περιορίζει στο ελάχιστο το χρόνο και τη διαδικασία που θα έχουν οι τράπεζες προκειμένου να προσκομίσουν αυτές τελικώς  τα στοιχεία.
Οι ασκήσεις διαφάνειας διεξάγονται σε ετήσια βάση και αποτελούν κομμάτι των προσπαθειών της ΕΒΑ να παρακολουθεί τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία και να ενισχύσει την πειθαρχία της αγοράς.
Ωστόσο επειδή τα στοιχεία που αποκαλύπτουν πόσο εκτεθειμένες είναι οι τράπεζες σε κάποιους κινδύνους επηρεάζουν και τις λοιπές λειτουργίες τους θεωρείται βέβαιο πως εάν και εφόσον εντοπιστούν τρωτά σημεία θα συνυπολογιστούν στον τρόπο με τον οποίο θα ζητηθούν τα στοιχεία για τα stress tests. Τι ακριβώς θα ζητηθεί για τα stress tests θα γίνει γνωστό τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο ενώ τα stress tests θα διενεργηθούν με στοιχεία που αφορούν το τέλος του έτους.
Από φέτος η άσκηση διαφάνειας θα αποκαλύπτει στοιχεία με τριμηνιαία συχνότητα αντί για εξάμηνο με στόχο να παρέχει στους χρήστες λεπτομερέστερα εποπτικά στοιχεία για ανάλυση σε πιο μεγάλη χρονική τακτικότητα των στοιχείων αυτών.
Από φέτος η ΕΒΑ παρέχει μια πιο λεπτομερή επισκόπηση του χρηματοοικονομικού ενεργητικού των τραπεζών και των περιουσιακών στοιχείων σταθμισμένου κινδύνου. Για τα στοιχεία σταθμισμένου κινδύνου λαμβάνονται όπως είναι φυσικό υπόψη και τα στοιχεία της οικονομίας της χώρας στην οποία λειτουργούν τα πιστωτικά ιδρύματα
Η ΕΒΑ ξεκίνησε χθες την επαφή με τις τράπεζες για το συγκεκριμένο report τα στοιχεία και την πιστοποίηση και αναμένει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της άσκησης ως το τέλος Νοεμβρίου μαζί με την ετήσια έκθεση αξιολόγησης κινδύνου.
Η επικινδυνότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας δείχνει να αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα για την EBA.
Η ΕΒΑ εκτιμά πως η διάχυση της πληροφόρησης και των στοιχείων που αφορούν στις τράπεζες αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευθύνης που έχει για την παρακολούθηση των κινδύνων και των τρωτών σημείων αλλά και για τη διαχείριση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ενιαία αγορά.
Παρ' όλα αυτά η άσκηση διαφάνειας αποτελεί άλλον έναν περιοριστικό παράγοντα στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων που όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες καθιστούν τις τράπεζες πιο προβληματικές έναντι του ανταγωνισμού που προκαλείται και αναπτύσσεται από τους κολοσσούς που εισέρχονται με απλά συστήματα στις πληρωμές.
Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως οι απαιτήσεις για τις τράπεζες διαρκώς αυξάνονται μέσω των ασκήσεων και των απαιτήσεων της Βασιλείας καθιστώντας τα πιστωτικά ιδρύματα όλο και λιγότερα ανταγωνιστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης