Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο APS και οι τέσσερις τράπεζες - Τί ειπώθηκε με τους θεσμούς - Τί δεσμεύσεις ανέλαβε το οικονομικό επιτελείο

tags :
Στο APS και οι τέσσερις τράπεζες - Τί ειπώθηκε με τους θεσμούς - Τί δεσμεύσεις ανέλαβε το οικονομικό επιτελείο
Στο APS και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
Τη δέσμευση ότι θα μπουν και οι τέσσερις τράπεζες στο APS (Αsset Protection Scheme) φαίνεται να μετέφερε η κυβέρνηση (το οικονομικό επιτελείο) στους θεσμούς κατά τη συνάντησή του με αυτούς που προηγήθηκε της συνάντησης θεσμών τραπεζών η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.
Η δέσμευση αυτή που αναμένεται να τρέξει τις διαδικασίες ταχύτερα πιστοποιεί πως στο σχήμα θα εισέλθουν περί τα 30 και πλέον δισ. κόκκινα δάνεια.
Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο δεδομένων των κρατικών εγγυήσεων που οι τράπεζες δεν μπορούσαν να αγνοήσουν.
Η δέσμευση πάντως σημαίνει πως οι τράπεζες έχουν ήδη μια εικόνα και της τιμολόγησης.
Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήριζαν τραπεζικοί παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση των συστημικών τραπεζών με τους θεμσούς το κλίμα από την πλευρά των κλιμακίων τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις τράπεζες.
Οι θεσμοί δείχνουν να κατανοούν τα προβλήματα και να καταλαμβάνονται από την πεποίθηση πως  η χώρα περνάει σε άλλη φάση.
Εξού και οι ερωτήσεις κανονικότητας που έθεταν προς τις τράπεζες.
Πέρα από το APS για το οποίο δεν αποκλείεται να είναι όλα έτοιμα στις αρχές του επόμενου μήνα, τα θέματα αφορούσαν την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα κόστη, την πιστωτική επέκταση και την επίδραση των capital controls.
Η άποψη των θεσμών αλλά και των ξένων επενδυτών είναι πως η χώρα και κατ' επέκταση οι τράπεζες εισέρχονται σταδιακά σε μία κανονικότητα. 
Επομένως οι τράπεζες δέχονται επισταμένα ερωτήσεις για την υγεία του ισολογισμού τους για το ύψος των προμηθειών για το ύψος της κερδοφορίας για την πιστωτική επέκταση.
Οι θεσμοί ρωτούν τι δάνεια χορηγούνται και σε ποιους κλάδους και πως μπορεί να τονωθεί περαιτέρω η ζήτηση διατηρώντας ωστόσο τους δείκτες ασφαλείας.
Oι θεσμοί βρίσκονται σε φάση καταγραφής της κατανομής της νέας χρηματοδότησης η οποία αναμένεται να αποτελέσει πηγή κερδοφορίας για τις τράπεζες.
Σε ότι αφορά τα capital controls οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους θεσμούς πως δεν υπάρχουν επιδράσεις αρνητικές από την απελευθέρωση, αντιθέτως παρατηρούν κάποιες περιορισμένες εισροές από το εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης