Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 24/9 οι συναντήσεις των θεσμών με τις τράπεζες και τον Γ. Ζαββό - Στο επίκεντρο το APS

tags :
Στις 24/9 οι συναντήσεις των θεσμών με τις τράπεζες και τον Γ. Ζαββό - Στο επίκεντρο το APS
Στις 24/9 οι θεσμοί θα συναντήσουν και τον υφυπουργό αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας κ. Ζαββό στο υπουργείο
Αύριο, 24 Σεπτεμβρίου 2019, στις 5:30 ώρα Ελλάδος οι συστημικές  τράπεζες μαζί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα έχουν συνάντηση με τους θεσμούς στο Χίλτον, μετά και τις τελευταίες συναντήσεις για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος με τα τεχνικά κλιμάκια την προηγούμενη εβδομάδα.
Λίγο νωρίτερα αύριο οι θεσμοί θα συναντήσουν τον υφυπουργό αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας κ. Ζαββό στο υπουργείο.
Στις συναντήσεις αυτές κυρίαρχο θέμα αναμένεται να αποτελέσει το APS (Asset Protection Scheme) καθώς το νομοθετικό έργο προχωρά και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για εφαρμογή τον Οκτώβριο.
Άλλωστε οι τράπεζες δεν έχουν και πολλά περιθώρια αφού τα μεγέθη τους στο τέλος του έτους θα είναι αυτά που θα αποτελέσουν βάση για τα stress tests τα οποία θα ακολουθήσουν.
Σε ότι αφορά το APS ο κ. Ζαββός δείχνει να είναι ο βασικός αν όχι ο μόνος αρχιτέκτονας που οικοδομεί το συγκεκριμένο σχήμα και έτσι οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο αφού οι τράπεζες δε διαθέτουν σχετική ενημέρωση.
Αυτό που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως το σχήμα θα μπορέσει να σηκώσει NPEs 20-25 δισ. ευρώ  και πως η τιμολόγηση θα είναι τέτοια που να οδηγήσει όλο και περισσότερες τράπεζες να κάνουν χρήση του σχήματος.
Κατά τα λοιπά ερωτήσεις που καταγράφουν πως οι τράπεζες εισέρχονται σε κανονικότητα είναι αυτές που δέχονται τα πιστωτικά ιδρύματα τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους διεθνείς επενδυτές.
Τα  NPEs δεν αποτελούν πλέον  μόνο θέμα της ατζέντας μεταξύ θεσμών και τραπεζών ούτε μεταξύ τραπεζών και διεθνών επενδυτών.
Οι θεσμοί επιμένουν πολύ στην επαναφορά των τραπεζών στην κανονικότητα και έτσι ρωτούν επισταμένως για πηγές κερδοφορίας για ύψος προμηθειών για πιστωτική επέκταση.
Τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις υποβάλουν και οι ξένοι επενδυτές, ενώ οι τράπεζες είναι διαδικασία ετήσιας αναθεώρησης και με τους οίκους αξιολόγησης όπως η Moody's που βρίσκεται επίσης στην Ελλάδα στην παρούσα φάση.
Οι ξένοι επενδυτές καταγράφουν την κατανομή της νέας χρηματοδότησης, τους κλάδους τη ζήτηση και τις προοπτικές ενώ δεν ήταν λίγες οι ερωτήσεις που έθεσαν για τα stress tests προκειμένου να δουν τι ανησυχεί περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες στο θέμα αυτό. Οι θεσμοί προτρέπουν τις τράπεζες  για μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση πάντα με βαθμό ασφάλειας.
Συγχρόνως προτρέπουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να ενισχύσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους ενόψει του ανταγωνισμού που  θα αντιμετωπίσουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τις εταιρίες πληρωμών αλλά και από τις ηλεκτρονικές τράπεζες που τοποθετούνται καθημερινά στην τραπεζική αγορά.
Επίσης από  τους κολοσσούς όπως η Amazon και η Facebook που  τοποθετούνται με τη σειρά τους δυναμικά  στην ίδια αγορά.
Τέλος ας σημειωθεί πως μεθαύριο στις 25 Σεπτεμβρίου θα είναι η σειρά του ΔΝΤ να δει  τις τέσσερις  τράπεζες έχοντας  ορίσει μια ατζέντα που αφορά εγχώριους και διεθνείς κινδύνους καθώς και το Ταμείο διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιεί ελέγχους στη χώρα για την μεταμνημονιακή περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης