Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα νησιά Μάρσαλ αντικαθιστούν το δολάριο ΗΠΑ δημιουργώντας νέο κρυπτονόμισμα

tags :
Τα νησιά Μάρσαλ αντικαθιστούν το δολάριο ΗΠΑ δημιουργώντας νέο κρυπτονόμισμα
Οι Νήσοι Μάρσαλ δημιουργούν νέο κρυπτονόμισμα
Η Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ χρησιμοποιεί για νόμισμά της το δολάριο ΗΠΑ από το 1979.
Αλλά σε μια νέα έκθεση του Bloomberg και μια δήλωση από ανώτερο αξιωματούχο των Νήσων Μάρσαλ, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς η χώρα με πληθυσμό 75.000 θα μπορούσε σύντομα να εκδώσει ένα κυρίαρχο νόμισμα ψηφιακή μορφή - χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.
Ο κ. David Paul, ο υπουργός περιβάλλοντος των Νήσων Μάρσαλ, μιλώντας στο συνέδριο Invest: Asia 2019 στη Σιγκαπούρη σχετικά με ένα νέο εθνικό νόμισμα βασισμένο στην τεχνολογία blockchain.
«Με την τεχνολογία blockchain που εφαρμόσαμε, θεωρήσαμε ότι ήταν μια κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσουμε το δικό μας νόμιμο νόμισμα» και να μειώσουμε την εξάρτηση του έθνους από το δολάριο, είπε ο Paul σε συνέντευξή του στο περιθώριο της διάσκεψης.
«Ως μικρή χώρα, θα είναι πιο εύκολο και ταχύτερο για εμάς να λαμβάνουμε αποφάσεις και να ανταποκρινόμαστε στην αγορά», καθώς εισάγεται ένα ψηφιακό νόμισμα.
Το 2018 οι Νήσοι Μάρσαλ πέρασαν το Νόμο περί Κυβερνητικών Νομισμάτων, με τις προθέσεις να ξεκινήσουν ένα νέο νόμισμα, τον κυρίαρχο Marshallese (SOV), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το δολάριο χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.
Ο Paul δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία έναρξης για το SOV, καθώς τα ζητήματα συμμόρφωσης και κανονιστικών ρυθμίσεων εξακολουθούν να υπολογίζονται μαζί με την εποπτεία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφερε ότι η SOV έχει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά συμμόρφωσης και θα επεκτείνει το «4% ετησίως, σύμφωνα με τον κανόνα k% του Milton Friedman».
Αυτό σημαίνει ότι εμείς στην κυβέρνηση δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε την προσφορά χρήματος και δεν μπορούμε να χειραγωγούμε την αξία του νομίσματός μας εκτυπώνοντας περισσότερα χρήματα».



Αρκετά γνωστά νομίσματα που βασίζονται σε blockchain έλαβαν πολλούς τύπους αυτό το καλοκαίρι.
Το ένα είναι το ψηφιακό νόμισμα του Facebook Libra.
Η δεύτερη είναι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, υποδεικνύοντας στους πρόσφατους τίτλους ότι βρίσκονται κοντά στην απελευθέρωση ενός νομίσματος.
Και μίλησε ακόμη και από τον Mark Carney, τον κυβερνήτη της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για την ιδέα ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.
Η προσπάθεια των Νήσων Μάρσαλ να ξεπεράσουν το δολάριο ξεκίνησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σεπτεμβρίου 2001, όταν το παγκόσμιο σύστημα χρήματος υποβλήθηκε σε νέους οικονομικούς κανονισμούς που καθιστούσαν δυσκολότερες τις συναλλαγές.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο μία σχέση με μια τράπεζα ανταποκριτών, και αν χάσει αυτό θα είμαστε αποκομμένοι», είπε ο Paul, προσδιορίζοντας την First Hawaiian Inc. ως την τράπεζα αυτή.
«Μια σχέση τραπεζικού ανταποκριτή είναι εμπορική και ένα έθνος που κρατείται όμηρος από μια εμπορική σχέση δεν πρέπει να συμβαίνει».
Ο Paul είπε ότι το δολάριο δεν θα μπορούσε να αφαιρεθεί εντελώς - αλλά το SOV θα δώσει στους ανθρώπους μια εναλλακτική λύση.
«Δεσμευόμαστε να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο», είπε.
«Όσο το κάνουμε με υπεύθυνο τρόπο, αυτό θα αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου».
Και ήδη, με αποκεντρωμένο τρόπο, οι πολίτες σε χώρες όπου έχει καταρρεύσει το fiat νόμισμά τους , όπως η Βενεζουέλα και η Αργεντινή, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσαματα.
Η τάση είναι σαφής και η δεκαετία του 2020 θα είναι μια μετασχηματιστική περίοδος νέων εθνικών νομισμάτων που βασίζονται σε blockchain σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η στροφή προς την από-δολαριοποίηση θα ενταθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης