Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ποιες μετοχές κράτησαν χαμηλά την αγορά και ποιες ξεχώρισαν

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ποιες μετοχές κράτησαν χαμηλά την αγορά και ποιες ξεχώρισαν
ΑΓΟΡΑ: Στο εξωτερικό το κλίμα ήταν καλό αλλά η δική μας η αγορά δεν είχε τις απαραίτητες βοήθειες. Παρά το γεγονός ότι βρήκε σύμμαχο για τα πλεονάσματα την κα. Λαγκάρτ το νέο αυτό δε βοήθησε. Η ανάπτυξη επίσης κατά την άποψή μας ήταν καλή με δεδομένες τις εκλογές το προεκλογικό κλίμα, τις προθέσεις και τις πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης στα θέματα της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Σημαντικό θα είναι το τρίτο τρίμηνο, όπου ξεκίνησε να καταγράφεται η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά ακόμα πιο σημαντικό το τέταρτο, όπου θα φανούν και τα αποτελέσματα των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων. Το τρίτο βέβαια έχει και τον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή μας.

Λίγο πριν τις 865 μονάδες σταμάτησε το ΧΑ και στη συνέχεια υποχώρησε χαμηλότερα. Οι τράπεζες έδωσαν τις μάχες τους αλλά είχαν απώλειες μη τραπεζικά βαριά χαρτιά και επηρέασαν. Τελικά κλείσαμε με οριακή άνοδο. Jumbo και Motor Oil κράτησαν χαμηλά την αγορά. Μάλιστα έπεσαν και με μεγάλο όγκο.

ΟΤΕ: Εξακολουθεί να έχει πωλητές και το ταμπλό δείχνει πως είναι μεγάλοι. Δεν μπόρεσε πρόσφατα να ξεφύγει και γύρισε κάτω από τα 12 ευρώ. Λίγο πάνω από 0,5 εκατ. τεμάχια έγιναν μέσω πακέτων. Προς το τέλος βελτιώθηκε η εικόνα ή μάλλον ο αγοραστής κατάλαβε ότι τελείωνε ο πωλητής.

Μάζεψαν συνολικά 1,42 εκατ. τεμάχια και έκλεισε η μετοχή σε υψηλό ημέρας και στα 12 ευρώ με πωλητές ωστόσο 108 χιλ. τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στις δημοπρασίες Εθνική και Εurobank έκλεισαν σε υψηλό ημέρας και η Alpha Bank κοντά.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Με σχετικά υψηλό όγκο για τα δεδομένα της μετοχής πιέστηκε η μετοχή γράφοντας χαμηλό στα 4 ευρώ. Με την αγορά να ενισχύεται 40% περίπου από την αρχή του έτους η συγκεκριμένη είναι στο 7% περίπου. Τελικά έκλεισε στα 4,02 ευρώ.

Στη χρήση 2018 είχε πωλήσεις 308,8 εκατ. ευρώ από 286,1 εκατ. ευρώ το 2017 και καθαρά κέρδη 3,8 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση ήταν στα 93,1 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με p/bv λίγο χαμηλότερο από τη μονάδα.

Σημειώνεται πως ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός κατά 29,5 εκατ. ευρώ άρα αν αφαιρεθεί το ταμείο ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι στις 15,8 φορές και η εταιρική αξία (EV) στα 60 εκατ. ευρώ με τα EBITDA του 2018 να είναι στα 9,4 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ άρα EV/EBITDA 6,4 φορές. Λίγο χαμηλότερα από τα 4 ευρώ η μετοχή ακουμπάει σε καλή στήριξη.

FRIGOGLASS: Πώληση 600 χιλ. τεμάχια στα 0,20 ευρώ στις 12:50 είχε ο τίτλος και είχε κάνει ήδη 411 χιλ. τεμάχια στη συγκεκριμένη τιμή. Στις 13:45 είχε κάνει όγκο 748 χιλ. τεμάχια και ο πωλητής είχε ακόμα 321 χιλ. τεμάχια στα 0,20 ευρώ.

Στο τέλος είχαν γίνει συνολικά 914 χιλ. τεμάχια και έμειναν στους πωλητές άλλες 231 χιλ. τεμάχια. Μόνο στα 0,20 ευρώ έκανε πράξη σήμερα η μετοχή.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου με δελτίο τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων: Για τον κλάδο της διέλασης (τα προφίλ αλουμινίου για τις οικοδομικές και βιομηχανικές χρήσεις) οι πωλήσεις προϊόντων το 1ο εξάμηνο 2019 σημείωσαν αύξηση πάνω από 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2018.

Η εγχώρια αγορά απορρόφησε πάνω από το 28% των πωλήσεων σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη από 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2018, ενώ οι εξαγωγές απορρόφησαν σχεδόν το 72% των πωλήσεων, αυξανόμενες και αυτές κατά 13% περίπου.

Η κύρια αγορά που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (80%) όσο και στις εξαγωγές (40%) αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου για πόρτες/παράθυρα των Ελληνικών εταιρειών.

Οι εξαγωγές της βιομηχανίας αλουμινίου από 600 εκατ. ευρώ το 2009 τριπλασιάστηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ το 2018 με σταθερή αύξηση κάθε χρόνο. Να σημειώσουμε εμείς ότι οι εισηγμένες του κλάδου δεν έχουν ανακοινώσει εξάμηνο…

ΒΙΟΤΕΡ: Στο +17,74% και στα 0,0730 ευρώ με όγκο 37 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 1,2 εκατ. ευρώ. Συνεχίζεται το κτίσιμο θέσεων και εμείς ακόμα ψάχνουμε το λόγο.

CENTRIC: Μάχες και εδώ για να μη φύγει πάνω η μετοχή. Μεγάλος ο όγκος και προφανώς αυτοί που δίνουν έτσι τα χαρτιά θα έχουν σκοπό να τα ξαναμαζέψουν χαμηλότερα. Στα 0,2380 ευρώ με απώλειες 0,83% και όγκο 225 χιλ. τεμάχια ενώ στην πλευρά των πωλητών έμειναν 36 χιλ. τεμάχια.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Για να γράψουμε τώρα τη σκέψη μας, αυτοί οι όγκοι και η προσπάθεια να μην περάσει τα 2,58 ευρώ δεν μας αρέσει… Η μετοχή είναι τσάμπα, αλλά το ταμπλό μας δείχνει ότι κάποιοι «μάχονται» για την επικράτηση. Θα δούμε και αύριο πως θα πάει, αλλά άλλες φορές με τέτοιους όγκους έγραφε +10% και +20%. Τώρα δυσκολεύτηκε για το +5%. Ίσως δούμε κάποιο πισωγύρισμα.

Στις δημοπρασίες μπήκε μεγάλη εντολή αγοράς στα 2,57 ευρώ και 30 χιλ. στα 3 ευρώ (η οποία ακυρώθηκε στη συνέχεια) με αποτέλεσμα να κλείσει η μετοχή στα 2,56 ευρώ κοντά στα υψηλά ημέρας με συνολικό όγκο 205 χιλ. τεμάχια. Φέτος δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο όγκο άλλη φορά.

Στις 4 Απριλίου είχε κάνει 185 χιλ. τεμάχια και είχε άνοδο 25% με υψηλό τα 2,67 ευρώ που ήταν και το κλείσιμο. Στις 12 Απριλίου είχε κάνει 128 χιλ. τεμάχια και είχε πάει μέχρι τα 2,80 ευρώ κλείνοντας τελικά με άνοδο 11,9%. Πρόσφατα με 33 χιλ. τεμάχια ενισχύθηκε 10,6%.

PASAL (απάντηση): Δεν έχουμε λεπτομέρειες της συμφωνίας, βλέπουμε την κινητικότητα στη μετοχή, αλλά η στήλη έχει συγκεκριμένα κριτήρια για να παρακολουθήσει πιο στενά κάποια μετοχή. Και εδώ υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν μέχρι να βελτιωθεί ο ισολογισμός.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Λίγο πιο στρωτά «παίχτηκε» σήμερα η μετοχή.

ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Η Eurobank έχει δώσει δείγματα γραφής σε άλλες μετοχές ως market maker, επομένως περιμένουμε να δούμε τι εξέλιξη θα έχει η μετοχή. Ωστόσο, το εξάμηνο είναι αυτό που πρέπει να δούμε πιο προσεκτικά για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

MODA BAGNO: Συνεχίζει την άνοδο και πλέον έχει αρκετούς αγοραστές η μετοχή σε επίπεδα που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε όταν την παρουσιάζαμε κάτω από τα 0,30-0,35 ευρώ πριν λίγο καιρό μάλιστα.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Ωραίο κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και με καλύτερες συναλλαγές. Παραμένει φθηνή η μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης