Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κινήσεις τακτικής πέριξ των 825 μονάδων

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κινήσεις τακτικής πέριξ των 825 μονάδων
ΑΓΟΡΑ: Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση και παρατηρήθηκε μία στάση αναμονής, ενώ λίγο μετά γύρισε οριακά χαμηλότερα. Οι τράπεζες εμφανίζουν μικτές τάσεις αν και είχαν μία καλή διάθεση για λίγο υψηλότερα στο ξεκίνημα. Όλοι όμως περίμεναν το τι θα έπρατταν οι βραχυπρόθεσμοι. Από την άλλη Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή ξεκίνησαν με άνοδο.

Η ειδησεογραφία παραμένει φτωχή από το εσωτερικό. Εμείς όπως έχουμε ξαναγράψει περιμένουμε τα αποτελέσματα εξαμήνου. Θα αργήσουν άρα προς το παρόν η αγορά πάει με την τάση των ξένων αγορών. Οριακά θετικά βλέπουμε πως κινούνται οι βασικές αγορές της Ευρώπης.

Ο τζίρος είναι χαμηλός στα πρώτα λεπτά και ειδικά σε μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων οι συναλλαγές είναι ελάχιστες. Στις τράπεζες δεν έχει ξεπεράσει τις 700 χιλ. ευρώ ο τζίρος στα πρώτα 7-8 λεπτά. Επομένως, στην παρούσα φάση έχουμε λίγα να σχολιάσουμε για μετοχές. Θα επανέλθουμε στη συνέχεια.

ΔΕΗ: Ξεκίνησε με όγκο 35 χιλ. τεμάχια και τιμή 2,5460 ευρώ. Η πρόσφατη επιβεβαίωση της στήριξης στα 2,42 ευρώ έχει βοηθήσει. Πολλά ακούγονται και πρέπει να περιμένουμε να δούμε ένα σχέδιο που θα μπορέσει να φέρει αποτελέσματα.

ΑΔΜΗΕ: Πιέστηκε και η συγκεκριμένη το προηγούμενο διάστημα αν και δεν έχει κάνει και καμία μεγάλη κίνηση. Βρέθηκε και κάτω από τα 2 ευρώ ξανά και τώρα «παλεύει» να μείναι πάνω από τα 2 ευρώ. Στα 2,04 ευρώ εμ όγκο 9 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΤΡΑΚ: Επιτέλους ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση στα 3,30 ευρώ. Δεν έχει φανεί κάτι που θα μπορούσε να μπλοκάρει τη δημόσια πρόταση εκτός από τις αγορές που γίνονται στα 3,20 ευρώ εδώ και μέρες, αλλά θεωρούμε πως γίνονται με σκοπό να πουληθούν στη δημόσια πρόταση.

Στο ταμπλό έχει αποτίμηση 45 εκατ. ευρώ και το 2018 είχε EBITDA 9,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρική αξία (EV) ήταν στα 60,7 εκατ. ευρώ άρα είχε EV/EBITDA 6,26 φορές ή οριακά μεγαλύτερο αν πάμε με τιμή δημόσιας πρότασης.

Σύμφωνα με την ανάλυση συγκρίσιμων εταιρειών της KPMG ο μέσος όρος EV/EBITDA των εταιρειών εμπορίας μηχανημάτων για το 2018 είναι στις 10,6 φορές και των εταιρειών με δραστηριότητα ελαστικών στις 5,9 φορές. Σημειώνεται πως οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν 1,1 εκατ. τεμάχια και πως η εντολή μπήκε ήδη στο ταμπλό του ΧΑ.

Η δημόσια πρόταση δίνει την ευκαιρία να φύγει ένας επενδυτής στα υψηλά πολλών ετών. Ακόμα και όσοι μπήκαν παλαιότερα έχουν πάρει καλά μερίσματα και επιστροφές άρα λογικά δεν πρέπει κάποιος να έχει παράπονο. Είναι κρίμα βέβαια που άλλη μία καλή εταιρεία θα φύγει από το ΧΑ, αλλά δεν βλέπουμε και κάποιον αρμόδιο να παίρνει πρωτοβουλίες.

«ΨΑΡΙΑ»: Η στήλη είχε αποστείλει προ ημερών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιστολή, σύμφωνα με την οποία τόνιζε ότι δεν μπορεί η επιτροπή να επιτρέπει την δημοσίευση πληροφοριών περί πώλησης περιουσιακών στοιχείων χωρίς να αναγράφεται τίμημα και την επόμενη μέρα να το βλέπει σε δημοσιεύματα του τύπου. Προσβάλει την ίδια την Επιτροπή, τα πρόσωπα και το θεσμό συνολικά.

Πρόκειται για μία πρακτική την οποία εδώ και μερικούς μήνες για να μην πούμε χρόνια παρατηρούμε από τις διοικήσεις λίγων ευτυχώς εταιρειών και η οποία φυσικά και δεν είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα. Όταν γίνεται αγοροπωλησία περιουσιακών στοιχείων οφείλουν οι εταιρείες να αναφέρουν τίμημα. Επίσης οφείλει η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνει τη δουλειά της σωστά.

Τώρα λοιπόν μας ενημέρωσαν οι εταιρείες μετά από νέα επιστολή της επιτροπής ότι η Νηρεύς και η Σελόντα πουλάνε περιουσιακά στοιχεία στην Μπιτσάκος έναντι 51 εκατ. ευρώ και η Σελόντα στην Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς έναντι 4,2 εκατ. ευρώ. Ανά μονάδα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Το σημαντικό είναι πόσα θα λάβει η Σελόντα που ο ισολογισμός της είναι πιο «πιεσμένος».

ΜΙΚΡΑ: Καλό ξεκίνημα για Κορδέλλου, Byte και Άβαξ αν και η τελευταία έχει μία μεγάλη αντίδραση να διασπάσει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

BREAKING NEWS