Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι δανειστές θα μπορούσαν να απορρίψουν τις μισές προτάσεις της ΝΔ – Ανέφικτη η μείωση πλεονάσματος, στις 9 Οκτωβρίου η μερική εξόφληση ΔΝΤ

tags :
Οι δανειστές θα μπορούσαν να απορρίψουν τις μισές προτάσεις της ΝΔ – Ανέφικτη η μείωση πλεονάσματος, στις 9 Οκτωβρίου η μερική εξόφληση ΔΝΤ
Τα κρίσιμα Eurogroup για την Ελλάδα είναι 13 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2019 όπου θα αξιολογηθεί η νέα κυβέρνηση και θα εξεταστεί το ζήτημα της μερικής εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ.
Σχεδόν οι μισές προεκλογικές προτάσεις της ΝΔ θα απορριφθούν από τους δανειστές προειδοποιεί πηγή προσκείμενη στο κέντρο αποφάσεων των δανειστών.
Στο Eurogroup 13 Ιουνίου δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα λόγω της προεκλογικής περιόδου.
Στις 8 Ιουλίου στο επόμενο Eurogroup επίσης δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα.
Τα κρίσιμα Eurogroup για την Ελλάδα είναι 13 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2019 όπου θα αξιολογηθεί η νέα κυβέρνηση και θα εξεταστεί το ζήτημα της μερικής εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ.
Πηγές που μίλησαν στο bankingnews ουσιαστικά προειδοποιούν ότι ακόμη και η κυβέρνηση της ΝΔ που θεωρείται πιο φιλική στις αγορές να αντιμετωπίσει την άρνηση των δανειστών σε ορισμένα μέτρα και μια τέτοια εξέλιξη θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ομηρεία ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει στο bankingnews τα εξής «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ουκ ολίγες φορές να αλλοιώσει ή μεταβάλλει συμφωνηθέντα.
Π.χ. παρ΄ ότι υπέβαλλε πρόταση για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος με παράλληλο μηχανισμό εγγυήσεων το Eurogroup απέρριψε την πρόταση γιατί η δέσμευση της Ελλάδος είναι ρητή, σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και ακολούθως 2,2%.
Τα όρια των πρωτογενών πλεονασμάτων συμφωνήθηκαν για ένα σκοπό να παραμείνει εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Επειδή έχει συμφωνηθεί 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το Eurogroup του Καλοκαιριού του 2018 συναίνεσε να δοθεί στην Ελλάδα το κεφαλαιακό μαξιλάρι για λόγους ασφαλείας.
Ακόμη και να επιστραφεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να μειωθεί γιατί είναι η ασφάλεια των δανειστών του ESM συγκεκριμένα ότι το ελληνικό κρατικό χρέος θα είναι εξυπηρετήσιμο.
Το ζήτημα της μερικής εξόφλησης του ΔΝΤ από 9,5 δισεκ. σε 7 δισεκ. ή οριακά χαμηλότερα το Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Πιθανότατα θα εγκριθεί εφόσον η οικονομία βαίνει καλώς.
Ωστόσο αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ότι οι δανειστές και ειδικά ο ESM θα παρακολουθούν την νέα ελληνική κυβέρνηση και θα αποτιμούν ή ακόμη και θα αποδοκιμάζουν μέτρα εάν διαπιστώνεται ότι έχουν επίπτωση στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Βέβαια οι προεκλογικές εξαγγελίες με τις μετεκλογικές κυβερνητικές αποφάσεις συνήθως διαφέρουν.
Οι δανειστές θα στείλουν μηνύματα αλλά δεν θα σχολιάσουν την ουσία των προεκλογικών αναφορών των κομμάτων.
Εάν θεωρητικώς αυτό συνέβαινε θα μπορούσε και το 50% των προτεινόμενων μέτρων να απορριφθούν.
Το πλαίσιο στην Ελλάδα έχει καθοριστεί και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα όπου η αρχή της συνέχειας όπως ισχύει στις εταιρίες θα πρέπει ναισχύει και στα κράτη.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις που δεσμεύουν την Ελλάδα και κανείς ευρωπαίος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε χάρη ειδικά σε μια χώρα που την έχουν δανείσει σχεδόν 250 δισεκ. ευρώ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης