Ευρωεκλογές Ιρλανδία: Θρίαμβος για τους Πράσινους - Πρώτο κόμμα με 23% έναντι των συντηρητικών με 14%

Ευρωεκλογές Ιρλανδία: Θρίαμβος για τους Πράσινους - Πρώτο κόμμα με 23% έναντι των συντηρητικών με 14%
Η Ιρλανδία διαθέτει 11 από τις 751 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα εξασφαλίσει ακόμη δύο μετά το Brexit
Την έκπληξη έκαναν οι Πράσινοι στην Ιρλανδία καθώς στις Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες Παρασκευή (24/5) το κόμμα αύξησε θεαματικά το ποσοστό του και αναμένεται να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στην πρωτεύουσα, το Δουβλίνο.
Σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου RED C που μεταδόθηκε από τη δημόσια ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTÉ, ο Kieran Kaph των Πρασίνων εξασφάλισε το 23% των ψήφων, 9 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα χάσει την έδρα.
Το Φίνε Γκαέλ συγκέντρωσε το 14% των ψήφων και το Φιόνα Φέιλ 12%. Το Σιν Φέιν περιορίζεται στο 10%.
Οι Πράσινοι μπορεί επίσης να καταλάβουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κρίνονται στις εκλογικές περιφέρειες του Νότου και του Μίντλαντς Νορθ Ουέστ, πρόσθεσε το RTÉ.
Το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Lio Varadkar πρόκειται να εξασφαλίσει δύο έδρες στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ενώ το συντηρητικό Φιόνα Φέιλ αναμένεται μνα μείνει στη μία.
Στην εκλογική περιφέρεια του Νότου, το Φίνε Γκαέλ συγκεντρώνει το 16% των ψήφων, ενώ το άλλο κεντροδεξιό κόμμα, το Φιόνα Φέιλ, ισοψηφεί με το κεντροαριστερό Σιν Φέιν στο 13%.
Η Ιρλανδία διαθέτει 11 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί συνόλου 751, ωστόσο αναμένεται να εξασφαλίσει ακόμη δύο αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Ιρλανδία, ενώ συνολικά πάνω από 400 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τα μέλη της νέας ευρωβουλής στα 28 κράτη μέλη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS