Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pendarovski: Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών – Αληθινοί φίλοι Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα

Pendarovski: Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών – Αληθινοί φίλοι Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα
Πως σχολιάζει ο Γερμανικός Τύπος τη νίκη του Stevo Pendarovski
«Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών» υποστήριξε στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski, ο οποίος επκράτησε με με 51,83% έναντι 44,57% της υποψήφιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Gordana Siljanovska στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.
Παρά τις ανησυχίες ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπερνούσε το 40% στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, και παρά την κόπωση του εκλογικού σώματος από τις αλλεπάλληλες κάλπες από το 2016 και μετά, τελικά αυτή ξεπέρασε το 46%καθιστώντας έγκυρη την εκλογική διαδικασία.
Ο Pendarovski εστίασε στην ανάγκη προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι με την ψήφο αυτή, η πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ότι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι αληθινοί φίλοι.
Μαζί θα οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες μας» υποστήριξε οPendarovski.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Zoran Zaev αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό «προφίλ» του νέου προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα έχει πλέον ευρωπαίο πρόεδρο.
«Με δύο ξεκάθαρους εκλογικούς γύρους, αποδείξαμε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κορυφαίες δημοκρατικές δυνατότητες, ότι η χώρα είναι έτοιμη για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Zaev.
Η Gordana Siljanovska υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και ζήτησε την άμεση διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Tι αναφέρει ο Γερμανικός Τύπος

Ιδιαίτερη αναφορά στην επικράτηση του Stevo Pendarovksi κάνει λόγο ο Γερμανικός Τύπος.
«Ο Stevo Pendarovksi κερδίζει την προεδρική εκλογή στην Βόρεια Μακεδονία», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Die Zeit, η οποία αναφέρεται στην επικράτηση του εκλεκτού του Zoran Zaev έναντι της Gordana Siljanovska, η οποία στηρίχθηκε από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και είχε προεκλογικά δηλώσει ότι, εάν επικρατούσε, σκόπευε μεν να σεβαστεί τη νέα ονομασία της χώρας κατά την επίσημη άσκηση των καθηκόντων της, αλλά «προσωπικά» διαφωνούσε και «θα έκανε τα πάντα» προκειμένου να καταδείξει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είχε «σοβαρά προβλήματα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος στην Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η γερμανόφωνη υπηρεσία του Euronews μεταδίδει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης και σημειώνει ότι Pendarovski οφείλει την εκλογή του και στην στήριξη που έλαβε από πολλούς αλβανικής καταγωγής κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης