Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ην. Βασίλειο: Πτώση 0,9% στις εταιρικές επενδύσεις το δ’ τρίμηνο 2018

Ην. Βασίλειο: Πτώση 0,9% στις εταιρικές επενδύσεις το δ’ τρίμηνο 2018
Νέα πτώση των επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο 
Υποχώρηση της τάξεως του 0,9% σημείωσαν -σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο- οι επενδύσεις των εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, εν αναμονή άκρως σημαντικών αποφάσεων για το Brexit.
Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο υποχώρησης των επενδύσεων, η μεγαλύτερη διάρκεια από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Παράλληλα, η υπηρεσία επιβεβαίωσε πως η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% για το σύνολο του περασμένου έτους.
Όπως ανέφερε πριν λίγες ημέρες το CNNBusiness, επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, η βρετανική οικονομία χάνει σε εβδομαδιαία βάση το ποσό των 800 εκατ. στερλινών (ένα δισ. δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, τα οποία επικαλείται σε ανάλυσή του το.
Αυτή τη στιγμή το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας είναι κατά 2% μικρότερο σε σύγκριση με το επίπεδό του εάν οι πολίτες της χώρας δεν είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016.
Εξαιτίας της καθυστέρησης στην απόφαση για το εάν τελικά η Βρετανία θα φύγει, κατόπιν συμφωνίας ή χωρίς συμφωνία από την ΕΕ, οι επενδύσεις σε αρκετούς κλάδους έχουν παγώσει, ενώ την ίδια ώρα οι βρετανικές εταιρείες χάνουν εργαζόμενους-ταλέντα από χώρες της ΕΕ, από τη στιγμή που δεν έχει αποφασιστεί το καθεστώς βάσει του οποίου θα μπορέσουν να ζήσουν και να εργαστούν στη Βρετανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ομάδας των 7, όταν οι ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες το 2016.
Η επέμβαση έκτακτης ανάγκης της Τράπεζας της Αγγλίας βοήθησε τη βρετανική οικονομία να αποφύγει την ύφεση που ορισμένοι είχαν προβλέψει ότι θα ακολουθούσε ψηφοφορία υπέρ της Brexit και η ανεργία παραμένει πολύ χαμηλή .
Αλλά η χώρα υποχώρησε στο κατώτατο σημείο της κατάταξης των G7.
Η οικονομική ανάπτυξη έχει μειωθεί από ετήσιο ρυθμό περίπου 2% σε λιγότερο από 1% τώρα.
Οι επενδύσεις των βρετανικών εταιρειών σταμάτησαν μετά το δημοψήφισμα και στη συνέχεια υποχώρησαν 3,7% το 2018.
Εν τω μεταξύ, η υπόλοιπη G7 έχει δει τις επιχειρηματικές επενδύσεις να αυξάνονται γύρω στο 6% ετησίως από την ψηφοφορία.
Και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στη Βρετανία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν μιας δεκαετίας.
Πολλές τράπεζες έχουν μεταφέρει την ευρωπαϊκή τους έδρα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ για να διαφυλάξουν τις περιφερειακές δραστηριότητές τους μετά την Brexit.
Οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει επίσης να μεταφέρουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για να ικανοποιήσουν τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.
Περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 1 τρισεκ. λιρών (1,3 τρισεκ. δολάρια) εγκαταλείπουν τη χώρα, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης