Διεθνή

Για γυναίκα πρωθυπουργό και ακροδεξιά αντιπολίτευση ετοιμάζεται η Εσθονία

tags :
Για γυναίκα πρωθυπουργό και ακροδεξιά αντιπολίτευση ετοιμάζεται η Εσθονία
Νίκη για την Κεντροδεξιά στην Εσθονία, μεγάλη άνοδος της Ακροδεξιάς στις εκλογές της 3ης Μαρτίου 2019
Το οικονομικά φιλελεύθερο «Κόμμα της Μεταρρύθμισης» κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019 στην Εσθονία, που όμως ταυτόχρονα ανέδειξαν τη μεγάλη άνοδο της άκρας δεξιάς.
Η «Μεταρρύθμιση» συγκέντρωσε σχεδόν το 29% των ψήφων κι αναμένεται να καταλάβει 34 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου, ήτοι τέσσερις περισσότερες από όσες κατέχει στην απερχόμενη Βουλή.
Το «Κόμμα του Κέντρου», υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Y. Ratas, κατατάσσεται δεύτερο με 23% των ψήφων και θα καταλάβει 26 έδρες (-1).
Ενώ το αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό «Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας» (EKRE) έδρεψε μεγάλα κέρδη, αφού συγκέντρωσε το 17,8% των ψήφων και θα καταλάβει 19 έδρες (+12) στην επόμενη εσθονική εθνική αντιπροσωπεία.
Το συντηρητικό κόμμα «Isamaa» (ή Pro Patria), και ο «Σοσιαλδημοκράτες», εταίροι του Ratas στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισαν 12 και 10 έδρες αντίστοιχα.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχασε και μαθηματικά την πλειοψηφία της.
Η ανάδειξη στην τρίτη θέση του ακροδεξιού EKRE συνάδει με την τάση της ανόδου ευρωσκεπτικιστικών και αντιμεταναστευτικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε το 63,1%.
Θα πρέπει πλέον να αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης συμμαχιών για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, η έκβαση της οποίας χαρακτηρίζεται πάντως αβέβαιη.
Ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο το ότι το EKRE δεν θα ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση, αφού τόσο η «Μεταρρύθμιση» όσο και το «Κέντρο» είχαν αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας ήδη προεκλογικά.
Η K. Kallas της Μεταρρύθμισης, η οποία οδεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στο αξίωμα της πρωθυπουργού της Εσθονίας, το επανέλαβε αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.
Για να κατανοήσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η πολιτική στη Βαλτική έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από το Κόμμα του Κέντρου (K-ALDE) και το Κόμμα Μεταρρύθμισης (R-ALDE).

Ο πολιτικός χάρτης της Εσθονίας

Το Κόμμα Μεταρρύθμισης είναι ένα κλασσικό φιλελεύθερο κόμμα, ενώ το Κόμμα του Κέντρου είναι ένα λαϊκιστικό «κεντρώο» κόμμα, το οποίο υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσοφωνους Εσθονούς.
Και οι δύο είναι μέρος της φιλελεύθερης ομάδας ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η σημερινή κυβέρνηση του Κεντρικού Κόμματος ψηφίστηκε στην εξουσία το 2016 μετά από ψήφο μομφής κατά της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, η οποία κέρδισε τις εκλογές του 2015.
Η πτώση της «Μεταρρύθμισης» από την εξουσία συνδέθηκε με την πτώση ενός άλλου πολιτικού τιτάνα στην εσθονική αρένα, του Edgar Savisaar.
Ο Savisaar ήταν κάποτε ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου της Εσθονίας, ένα οιονεί πολιτικό κίνημα με σκοπό να υποστηρίξει την εφαρμογή των πολιτικών Perestroika και Glasnost, του Gorbachev, σε ένα πιο πολιτικά και οικονομικά φιλελεύθερο κράτος, στην Εσθονία τη δεκαετία του 1980.
Αργότερα, όμως, ο Savisaar έγινε όλο και πιο αυταρχικός και λαϊκιστής στις πολιτικές του ενέργειες.
Ως ηγέτης του Κόμματος του Κέντρου, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Κόμμα του Putin, Ενωμένη Ρωσία.
Η συμφωνία συνεχίζεται, ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι "στον πάγο", πράγμα που σημαίνει ότι ενώ δεν υπάρχει ενεργή ορατή συνεργασία μεταξύ των μερών, το Κέντρο εξακολουθεί να καταμετράται στους καταλόγους συμμάχων της «Ενωμένης Ρωσίας».
Η απομάκρυνσή του ως επικεφαλής κόμματος του Κέντρου λίγο πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης το 2016 άνοιξε το δρόμο για το τέλος του αποκλεισμού του Κόμματος του Κέντρου από συνασπισμούς της εσθονικής κυβέρνησης με άλλα κόμματα.

Η άνοδος του EKRE

Ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στην κεντρική εσθονική πολιτική σκηνή είναι το εθνικό-συντηρητικό EKRE (ECR), το οποίο έχει γίνει μια δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην πολιτική σκηνή της Εσθονίας.
Μετά την αποχώρηση του Savisaar από τον πολιτικό στίβο, το EKRE ανέλαβε το ρόλο του πολιτικού boogeyman της Εσθονίας από το Κέντρο.
Εντούτοις, τα άλλα κόμματα προσπαθούν να το απομονώσουν.
Το EKRE, αντίθετα από το Κέντρο του Savisaar ή ακόμα και από τον Ratas, εξακολουθεί να ενισχύεται μεταξύ των νέων, καθώς εκτιμάται ότι περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 34 ετών υποστηρίζει το κόμμα.
Το κεντροδεξιό κόμμα Pro Patria (I-EPP) εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται στην άκρη της εξουσίας, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το EKRE.

Η πτώση της Αριστεράς

Ο τελευταίος παίκτης στην πολιτική σκηνή είναι το κεντροαριστερό SDE (S & D).
Παραδοσιακά πολύ ασθενέστερο από την κεντροαριστερή πτέρυγα σε άλλες χώρες της ΕΕ, το κόμμα έχασε σημαντικά στις πρόσφατες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης