Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H εκταμίευση της πρώτης δόσης των ΑNFA’s θα ευνοηθεί και λόγω χρονικής συγκυρίας

tags :
H εκταμίευση της πρώτης δόσης των ΑNFA’s θα ευνοηθεί και λόγω χρονικής συγκυρίας
Οι ευρωεκλογές και η αλλαγή φρουράς σε θεσμικά όργανα επιτάσσουν ησυχία στο ελληνικό ζήτημα
Θεωρητικά ο χρόνος παράτασης για τις μεταρρυθμίσεις έληξε από την προηγουμένη Παρασκευή.
Με την κλεψύδρα να έχει αδειάσει πλέον, η κυβέρνηση έχοντας προωθήσει στους θεσμούς το τελικό σχέδιο για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη και το ιταλικό μοντέλο που είναι και το κυριότερο σχέδιο για την απομείωση των κόκκινων δανείων το οποίο θα  καθαρίσει τους τοξικούς ισολογισμούς των τραπεζών, τα χρησιμοποίει και στην ζυγαριά των μεταρρυθμίσεων για τα υπόλοιπα 15 προαπαιτούμενα τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Οι θεσμοί ήδη έχουν δείξει την δυσαρέσκεια τους για τις καθυστερήσεις με το Reuters χθες να επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι ανέφεραν στο διεθνές δίκτυο πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση των ΑΝFA’s εάν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις αφού τα δύο τραπεζικά σχέδια από ότι φαίνεται είναι και το βασικό κλειδί για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Στοίχημα το οποίο η κυβέρνηση επουδενί δεν θέλει να χάσει αφού θα αποτελέσει μέρος της προεκλογικής της ατζέντας.
Το θέμα είναι όμως πως η κυβέρνηση έχει ποντάρει σε ένα σχέδιο το οποίο δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους θεσμούς αφού τόσο ο SSM όσο και η ΕΚΤ μπορεί κατά την διενέργεια των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους παρόλα αυτά πριν αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών άτυπα είχαν ορίσει ένα όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία περί τις 75.000-80.000 ευρώ.
Το τελικό σχέδιο απέχει παρασάγγας από την επιθυμία  των θεσμών.
Ό πως είναι λογικό θα υπάρξουν οι ενστάσεις των θεσμών οι οποίες προφανώς και θα πρέπει να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του νόμου που θα ψηφιστεί στη Βουλή εάν θέλει η κυβέρνηση να υπάρξει θετική εισήγηση για το θέμα των κόκκινων δανείων στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη Τέταρτη μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα τα οποία θα μείνουν ακόμη μια φορά στη λίστα των μη ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων.

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα

Οι καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή της Εγνατίας οδού, η τοποθέτηση γενικών γραμματέων των υπουργείων μέσω ΑΣΕΠ αλλά και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η στελέχωση των μονάδων υγείας, η μείωση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες είναι μερικά από τα υπόλοιπα αγκάθια τα οποία θα αποτυπώνονται και στην δεύτερη μεταπρογραμματική έκθεση.
Βέβαια η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των ANFA’s φαίνεται πως θα είναι καθαρά πολιτική και όχι τόσο βάσει της εισήγησης των τεχνικών κλιμακίων αφού η χρονική συγκυρία λόγω των ευρωεκλογών επιτάσσει «ησυχία» στο ελληνικό ζήτημα.
Καμιά πλευρά άλλωστε δεν θα συνέφερε μια νέα ελληνική θύελλα.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης