Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Συναλλακτική αφυδάτωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Συναλλακτική αφυδάτωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Οι αγορές εισπράττουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και δεν έχουν λόγους να επαναπροσδιορίσουν τη τους συντηρητική στάση
Η ετυμηγορία του οίκου Fitch της περασμένης Παρασκευής, σε συνέχεια εκείνης της S&P της 18ης Ιανουαρίου, δεν βελτίωσαν την πιστοληπτική ικανότητα για την ελληνική οικονομία, όπως ίσως θα προσδοκούσαν κάποιοι με αδιάλειπτα αισιόδοξη εκτίμηση για τα της ελληνικής οικονομία.
Για τους ψυχραιμότερους ωστόσο παρατηρητές δεν ήταν έκπληξη, καθώς οι χειρισμοί του κυβερνητικού επιτελείου σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για να εγκριθεί η καταβολή του 1 δισ. περίπου από τα κέρδη ομολόγων  στο Eurogroup του Μαρτίου, προχωρούν με βραδύ ρυθμό.
Έτσι, είναι πιθανό την άλλη εβδομάδα να πληροφορηθούμε το όριο για την προστασία της 1ης κατοικίας και ενδεχομένως περισσότερα για τις τελικές λύσεις που θα προκριθούν για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.
Περί των  ιδιωτικοποιήσεων και των λοιπών μεταρρυθμίσεων με μήνυμα για «λιγότερα εμπόδια στις επιχειρηματικές δράσεις», δεν προκύπτει καμία εξέλιξη.
Ευλόγως οι τραπεζίτες απορρίπτουν την πλήρη απάλειψη κεφαλαιακών περιορισμών καθώς διαισθάνονται ότι ο βαθμός εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό.
Τα δεδομένα αυτά έχουν οδηγήσει σε συναλλακτική αφυδάτωση το ελληνικό χρηματιστήριο με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν ούτε τα 30 εκ. ευρώ ημερησίως!
Καθώς ωστόσο οι πωλητές έχουν επί του παρόντος επιλέξει στάση αναμονής, οι αγοραστές με λίγα καύσιμα  επιτυγχάνουν καθημερινά «μικρές νίκες», οδηγώντας το Γ.Δ. ψηλότερα.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εναλλαγής (rotation) λίγων δεικτοβαρών τίτλων στους οποίους περιλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες και τραπεζικοί τίτλοι.
Με τον τραπεζικό δείκτη να συνεχίζει καθημερινά να καταγράφει μεταβλητότητα και ενδοσυνεδριακή συμπεριφορά που προδίδει την ποιότητα των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται.
Συμπεριφορά δηλαδή με εξαιρετικά βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, ενώ η υποτιμητική κερδοσκοπία διατηρείται με τις θέσεις short να ενισχύονται ακόμη και σε τράπεζες που διαθέτουν μεγαλομέτοχο, όπως είναι η Eurobank με τον Καναδό μεγαλομέτοχό της.
 Έτσι, η αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 650 μονάδες δεν διαμορφώνει προσδοκίες συνέχισης της ανόδου με την τεχνική ανάλυση να οριοθετεί  το εύρος των 636-664 μονάδων σε σχέση με την πιθανολογούμενη βραχυχρόνια κίνησή του.
Ουδείς ωστόσο θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση είναι διατηρήσιμη εν μέσω προεκλογικής ουσιαστικά περιόδου με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών να μην μπορεί να αποκλειστεί μέχρι το Μάιο και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποτελούν μια εν δυνάμει απειλή για τα δημοσιονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
Στο εξωτερικό περιβάλλον, η εικόνα δεν έχει ουσιωδώς μεταβληθεί.
Η Κομισιόν ανήγγειλε χαμηλότερες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών χωρών.
Στη Βρετανία, την Πέμπτη υπάρχει άλλη μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σε σχέση με του χειρισμούς της Τερέζα Μέι για το Brexit. Στις ΗΠΑ διαφαίνεται η πιθανότητα συμβιβασμού του Προέδρου Trump με τους δημοκρατικούς σε σχέση με το επίμαχο θέμα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ παραμένει ασαφής η κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τους Κινέζους για το εμπόριο.
Οι αγορές επομένως εισπράττουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και δεν έχουν λόγους να επαναπροσδιορίσουν τη συντηρητική στάση τους σε σχέση με την ανάληψη πρόσθετων επενδυτικών κινδύνων.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης