Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν μια τράπεζα (Alpha) χρησιμοποιήσει την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs οι τραπεζικές μετοχές θα καταρρεύσουν 50% - Καθυστερεί η απόφαση ΕΚΤ

Εάν μια τράπεζα (Alpha) χρησιμοποιήσει την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs οι τραπεζικές μετοχές θα καταρρεύσουν 50% - Καθυστερεί η απόφαση ΕΚΤ
Ακόμη και εάν βρεθεί φόρμουλα ώστε να ισχύσουν και οι δύο + μια λύσεις...δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν νωρίτερα από το 2020.
To Ιταλικό μοντέλο ή APS ή GACS το οποίο εγκρίθηκε το 2016 στην Ιταλία, το Κυπριακό μοντέλο που ξεκίνησε αρχές 2018 αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί και η πρόταση της ΤτΕ με την δημιουργία SPV δηλαδή εταιρίας ειδικού σκοπού δεν μπορούν να εφαρμοστούν νωρίτερα από το 2020.
Ακόμη και εάν βρεθεί φόρμουλα ώστε να ισχύσουν και οι δύο + μια λύσεις...δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν νωρίτερα από το 2020.
Η ΕΚΤ και ο SSM που εξετάζουν στις 31 Ιανουαρίου 2019 τις δύο προτάσεις Ιταλικό μοντέλο και πρόταση της ΤτΕ δεν θα πάρουν απόφαση γιατί και οι δύο προτεινόμενες λύσεις βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο, έχουν πολλά κενά και χρειάζονται επεξεργασία και βεβαίως αξιολόγηση από την DGCom - Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
Π.χ. η J PMorgan ακόμη δεν έχει παρουσιάσει την τελική της πρόταση, ενώ η προτεινόμενη λύση της ΤτΕ βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο.
Εν τω μεταξύ κύκλοι προσκείμενοι στο short fund Lansdowne υποστηρίζουν ότι μόνο η Alpha bank λόγω κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να υιοθετήσει την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs αλλά εάν αυτό συμβεί η επίδραση στις μετοχές των τραπεζών θα είναι πολύ μεγάλη και αρνητική.
Οι μετοχές θα μπορούσαν να χάσουν ακόμη 50% της τρέχουσας αξίας τους καθώς η ανάγκη για νέα κεφάλαια θα είναι επιτακτική.

Υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες αλλά και πλεονεκτήματα σε κάθε πρόταση.
Εν συντομία

1)Το Ιταλικό μοντέλο επιτρέπει την τιτλοποίηση 15 δισεκ. προβληματικών δανείων με εγγύηση των senior bond από το κράτος.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι η πρόταση αυτή έχει εφαρμοστεί οπότε δεν θα τεθεί θέμα κρατικής βοήθειας state aid.
Όμως υπάρχει ζήτημα με την πολιτική προμηθειών καθώς ορίζονται με βάση τα CDS που σήμερα διαμορφώνονται στο 4,16%.
Κατά τις τράπεζες δεν μπορούν να πληρώνουν επιτόκια άνω των 2,5% χωρίς κόστος στα έσοδα και στα προ προβλέψεων έσοδα.

2)Το Κυπριακό μοντέλο προσεγγίζει το ζήτημα των NPEs μέσω της επιδότησης δόσης εάν ένα προβληματικό δάνειο γίνει ενήμερο το κράτος θα επιδοτεί έως και το 33% της δόσης.
Όμως το Κυπριακό μοντέλο ενώ ξεκίνησε αρχές 2018 έχει παρέλθει ένας χρόνος και ουσιαστικά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει γιατί το κυπριακό δημόσιο θέλει να διασφαλίσει ότι οι δανειολήπτες είναι φερέγγυοι.

3)Η πρόταση της ΤτΕ προτείνει την μεταφορά έως 40 δισεκ. προβληματικών δανείων σε ένα σχήμα ειδικού σκοπού SPV με παράλληλη μεταφορά 7,4 δισεκ. DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης αλλά με σοβαρά μειονεκτήματα
Α)Οι τράπεζες θα πρέπει να υποστούν ζημία ίση με 300 μονάδες βάσης στην κεφαλαιακή επάρκεια δηλαδή έως 5-6 δισεκ. ευρώ
Β)Όταν η αγορά διαγνώσει ότι υπάρχει έστω και μια τράπεζα που θα κάνει χρήση της πρότασης της ΤτΕ…συνολικά οι μετοχές των τραπεζών θα καταρρεύσουν.
Γ)Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να συναινέσει ότι θα χάσει 7 δισεκ. DTC αλλά το ακόμη σημαντικότερο θα κληθεί να πληρώνει στο SPV στην εταιρία ειδικού σκοπού έως 700 εκατ ευρώ ετησίως.
Μάλιστα από ορισμένους κύκλους προσκείμενους σε Lansdowne υποστηρίζουν ότι η πρόταση της ΤτΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση έως 50% τις τιμές των τραπεζικών μετοχών.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι επενδυτές θα διαγνώσουν ότι επίκεινται αυξήσεις κεφαλαίου ή ανάγκη για νέα κεφάλαια πάσης μορφής.

Το bankingnews έχει αναλύσει ότι οποιαδήποτε πρόταση δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί νωρίτερα από το 2020.
Σήμερα 31 Ιανουαρίου η ΕΚΤ και ο SSM θα εξετάσουν τις δύο προτάσεις που έχουν υποβληθεί για τα NPEs αλλά τις τελικές εγκρίσεις θα τις δώσει η DGcom η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Εν συνεχεία το ελληνικό δημόσιο θα αποφασίσει σε συνεργασία με τις τράπεζες πως και πότε θα χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία μείωσης των NPEs.
Ας υποθέσουμε ότι εγκρίνονται και τα τρία σχέδια μείωσης των NPEs.

Πως θα κινηθούν οι τράπεζες;

Η Eurobank μέσω του σχεδίου των 25 δισεκ. NPEs που αποκάλυψε το bankingnews δεν θα χρησιμοποιήσει την πρόταση της ΤτΕ γιατί έχει ακολουθήσει άλλη διαδρομή.
Υπό όρους θα χρησιμοποιούσε το Ιταλικό μοντέλο.
Η Eurobank ακολουθεί με την στήριξη του βασικού μετόχου Fairfax ένα ιδιωτικό μοντέλο.

Η Πειραιώς λόγω της ανάγκης νέων κεφαλαίων δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόταση της ΤτΕ.
Το αρχικό σχέδιο με το Cerberus και το μοντέλο που εξεταζόταν έχει εγκαταλειφθεί και επαναξιολογούνται όλα τα δεδομένα εκ νέου.
Η Πειραιώς έχει προθεσμία έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2019 από τις εποπτικές αρχές για να ενισχύσει τα κεφάλαια της.

Η Alpha bank λόγω ισχυρής κεφαλαιακής διάρθρωσης 7,75 δισεκ. και χαμηλού DTC 3,3 δισεκ. ευρώ είναι η μόνη τράπεζα που μπορεί να χρησιμοποιήσει την λύση της ΤτΕ.
Πάντως υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι αναζητάει λύση εσωτερική και εμπροσθοβαρώς για τουλάχιστον 10 δισεκ. NPEs το προσεχές διάστημα.
Η Εθνική θα έχει περισσότερα οφέλη από το Ιταλικό μοντέλο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης