Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποιος απειλεί τη δημοκρατία;

Ποιος απειλεί τη δημοκρατία;
Διοργανωτές και ελληνική αστυνομία απέτυχαν για άλλη μια φορά να προστατέψουν την κινητοποίηση από τους ακραίους
Θλίψη, οργή και ανησυχία για το μέλλον είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Θλίψη για τον νέο εθνικό διχασμό που απειλεί τη χώρα, όπως αυτός αποτυπώθηκε στα εθνικιστικά συνθήματα, τα αντισημιτικά πανό, τους ξυλοδαρμούς φωτορεπόρτερ, την απόπειρα εισβολής στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενέργειες οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα.
Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, πολλοί καταγγέλλουν όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ως ακραίους και φασίστες.
Όσα θλιβερά συνέβησαν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, αποδεικνύουν ότι οι χιλιάδες πολίτες που κατέβηκαν στο συλλαλητήριο είναι φασίστες;
Η απάντηση είναι «όχι».  
Όπως δεν είναι «προδότες» όσοι τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όμως, μεταξύ των διαδηλωτών κυριάρχησαν τα ακραία στοιχεία, τα οποία κατόρθωσαν να «καπελώσουν» τη διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών.
Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου και είναι αποκαρδιωτικές, με τον διεθνή Τύπο να κάνει λόγο για «εθνικιστικό μίσος».
Αλυτρωτικά συνθήματα για την προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας, αντισημιτικά πανό, συνθήματα για τον Κατσίφα «που έχασε τη ζωή του για τη Μακεδονία» και άλλα…δημοκρατικά περί «πατρίδας, θρησκείας και οικογένειας», κυριάρχησαν στη συγκέντρωση της Κυριακής.
Είναι πραγματικά κρίμα, σε μια ειρηνική διαδήλωση, η συμμετοχή στην οποία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, να κυριαρχούν φαινόμενα τα οποία απειλούν ευθέως την ελληνική δημοκρατία.
Δυστυχώς, οι ακρότητες που σημάδεψαν τις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων με συνθήματα περί «χούντας» και απόπειρες εισβολής στη Βουλή το 2012, επαναλαμβάνονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, εξέλιξη νομοτελειακή, όταν οι πολιτικοί «χαιδεύουν τα αυτιά» της ακροδεξιάς για πολιτικό όφελος.
Ενδεικτικές των δολοφονικών διαθέσεων των ακροδεξιών, οι επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους, οι οποίοι δέχτηκαν ανελέητα χτυπήματα με κλωτσιές, μπουνιές και ρόπαλα.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και τα σχετικά βίντεο - ντοκουμέντα, για όποιον τις αμφισβητεί και βλέπει «προβοκάτσιες».
Διοργανωτές και ελληνική αστυνομία απέτυχαν για άλλη μια φορά να προστατέψουν την κινητοποίηση από τους ακραίους, οι οποίοι στοχεύουν ξεκάθαρα σε αποσταθεροποίηση και «καπέλωμα» των κινητοποιήσεων.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, αντί να τους απομονώσουν και να αποτρέψουν τα επεισόδια, αρκέστηκαν στην κατόπιν εορτής αμυντική στάση και έπνιξαν τους διαδηλωτές στα…ληγμένα χημικά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολίτες αλλά και αστυνομικοί.
Βέβαια, κάποιοι, όπως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανακάλυψαν με μια σχετικά...καθυστέρηση,  ότι γίνεται χρήση χημικών στις πορείες!
Άκουσον, άκουσον!
Πρωτοφανές!
Είναι σαφές ότι η ΕΛΑΣ και η πολιτική της ηγεσία, φέρουν αντικειμενικές ευθύνες για όσα απαράδεκτα συνέβησαν στο συλλαλητήριο της Κυριακής.
Ωστόσο αυτό που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, είναι ότι η χώρα διολισθαίνει στον επικίνδυνο δρόμο του εθνικού διχασμού, εξέλιξη η οποία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην ακροδεξιά και σε κάθε είδους ακραία πολιτική δύναμη.
Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων, καθώς και τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν σε αυτές, έχουν εθνικό καθήκον να καταδικάσουν τη δράση των ακραίων στοιχείων και να απομονώσουν τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό στα συλλαλητήρια.
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, οφείλει να μην τσουβαλιάζει όσους διαφωνούν με τη Συμφωνία ως «ακραίους» και να σέβεται το δικαίωμά τους στην άλλη άποψη.
Σε διαφορετική περίπτωση το μήνυμα που στέλνουν και οι δύο πλευρές απειλεί την ίδια τη δημοκρατία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης